Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κατατέθηκε το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης κατά έξι μήνες

Η Ελλάδα κατέθεσε το αίτημα ώστε να παραταθεί κατά έξι μήνες η δανειακή σύμβαση. Θα εξεταστεί στο σημερινό EuroWorking Group

Εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα γίνεται λόγος για εξάμηνη παράταση δηλαδή από την 1η Μαρτίου μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Έτσι, κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου θα συμπεριληφθούν οι αποπληρωμές των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντίστοιχα.

To ελληνικό αίτημα για παράταση της συμφωνίας θα εξεταστεί το απόγευμα στο EuroWorking Group κι εφόσον υπάρξει συμφωνία, το αίτημα θα εγκριθεί με τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Παρασκευή.

Η αποστολή του αιτήματος από την ελληνική πλευρά, επιβεβαιώθηκε και από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντέισελμπλουμ, ο οποίος ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι παρέλαβε το ελληνικό αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες.

Νωρίτερα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το «κλειδί» για τη συμβιβαστική διατύπωση είναι αφενός η φράση που θα χρησιμοποιηθεί σε σχέση με το τι αιτάται η ελληνική κυβέρνηση να παραταθεί (μνημόνιο, πρόγραμμα, δανειακή σύμβαση), αλλά και οι δεσμεύσεις που πρόκειται να αναλάβει έναντι των εταίρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φράση «επέκταση δανειακής σύμβασης» ενδέχεται να αντικατασταθεί -μετά τις και τις χθεσινές εκ προοιμίου αντιδράσεις Σόιμπλε- με τον όρο «επέκταση συμφωνίας».

Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν πως ο όρος «δανειακή σύμβαση» αντικαθίσταται με τον όρο «μηχανισμός βασικής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα», ο όρος «νέα συμφωνία» με τον όρο «νέος διακανονισμός» και ο όρος «σχετική ευελιξία» με τον όρο «ευελιξία».

Σύμφωνα με το Mega, στα κέρδη της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται πως είναι η ένταξη του όρου «ανθρωπιστική κρίση», ο οποίος επί της ουσίας θα δίνει την δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ελληνικό αίτημα θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις αλλά και όρους που θα αποκλείουν τη μείωση εισοδημάτων. Όπως φαίνεται το κείμενο της Αθήνας θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα εξής σημεία:

Παράταση έως το τέλος Αυγούστου

Τήρηση όρων δανειακής σύμβασης

Κανένα επιβαρυντικό μέτρο έως τον Αύγουστο

Όχι υφεσιακά μέτρα (μειώσεις συντάξεων ή αύξηση ΦΠΑ)

Πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% έναντι 3% του ΑΕΠ

Η χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, που προσδιορίζονται στα 17 δισ. ευρώ για φέτος, να καλυφθούν μέσω τις αύξησης κεφαλαίων από τον ELA, της έκδοσης πρόσθετων εντόκων γραμματίων, των πρόσθετων δόσεων από το ΔΝΤ και των εκταμιεύσεων από τον EFSF.

Υποκατάσταση στόχου αποκρατικοποιήσων με τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ των κεντρικών τραπεζών των κρατών - μελών, τα οποία θα προτείνεται να δοθεί για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του πάντως το Βερολίνο φαίνεται πως έχει θέσει τις εξής κόκκινες γραμμές:

Παράταση μόνο με ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος

Όχι σε ακύρωση μεταρρυθμίσεων

Μέτρα μόνο σε συνεννόηση με τους δανειστές

Αποπληρωμή δανείων προς όλους

Συνεργασία και έλεγχος της Αθήνας από τους θεσμούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΞΕΕ: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά - Οι μεγαλύτερες προκλήσεις
Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν για άλλη μια σεζόν με θετικό πρόσημο, αναφέρει ο Αλέξανδρος Βασιλικός
ΞΕΕ: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά - Οι μεγαλύτερες προκλήσεις