Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θετικός στη σύσταση επιτροπής οικονομολόγων για τα μνημόνια ο Αλ. Τσίπρας

Θετικός στη σύσταση επιτροπής οικονομολόγων για τα μνημόνια ο Αλ. Τσίπρας

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χαρακτηρίζει την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγωνρισμένων Οικονομολόγων που θα μελετήσουν τις αδυναμίες των πολιτικών των μνημονίων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως παράλληλη, ωστόσο, διαδικασία με αυτή της εξεταστικής επιτροπής καθώς δεν συμφωνεί με την προτεινόμενη από τη βουλευτή της Ν.Δ. αναβολή της.

«Σέβομαι την άποψή σου για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο δεν την συμμερίζομαι» αναφέρει στην απαντητική επιστολή του ο κ. Τσίπρας, και προσθέτει ότι ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει όλες τις πτυχές των γεγονότων και των αποφάσεων που οδήγησαν τη χώρα «σε μια τρομακτική περιδίνηση».

Μάλιστα, διαβεβαιώνει ότι η πρόθεση, από πλευράς της κυβέρνησης τουλάχιστον δεν είναι η πρόκληση έντασης, «αλλά να ρίξουμε φως σε ότι παραμένει σκοτεινό».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για την επιτροπή αναγνωρισμένων οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων, με σκοπό τη μελέτη των αδυναμιών των πολιτικών των μνημονίων την χαρακτηρίζει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Προσθέτει δε, ότι επιπλέον έργο μίας τέτοιας επιτροπής μπορεί να είναι ο εντοπισμός «της ασυμβατότητας συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών επιλογών, με το Ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και ιδιαίτερα τη Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Στη βάση αυτή δεσμεύομαι να υποστηρίξω την πρότασή σου στη Πρόεδρο της Βουλής και ελπίζω στη συνεργασία σου για την υλοποίησή της» αναφέρει κλείνοντας την επιστολή του ο Πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι, στην επιστολή της στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία κοινοποίησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του Κινήματος «Το Ποτάμι» Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γεν. Γραμματέα της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε Δημήτρη Κουτσούμπα, τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, πρότεινε την σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων, που θα απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες, όπως π.χ. τον Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Το αντικείμενο της επιτροπής θα είναι η μελέτη των αδυναμιών των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία.

Σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η κ. Μπακογιάννη σχολίαζε: «Βασιζόμενη στην πείρα μου, δεν πιστεύω ότι μια Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να επιτελέσει το έργο αυτό. Αντιθέτως, φοβούμαι ότι θα προκαλέσει οξεία ένταση στην πολιτική ζωή του τόπου, σε μια χρονική στιγμή που χρειαζόμαστε ενωμένο και ισχυρό εσωτερικό μέτωπο εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ