Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αισιόδοξος ο Αλ. Τσίπρας για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα - «Σύντομα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος» για την ανάπτυξη, τόνισε

Την αισιοδοξία του για επίτευξη «σταθερής, μακροπρόθεσμης και βιώσιμης λύσης, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα την Παρασκευή. Όπως τόνισε, «η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή και ανάπτυξη». Αναφερόμενος στη συνάντηση με την γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, έκανε λόγο για «εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα». Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής: «Η συζήτηση χθες το βράδυ με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήταν πολύ εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος - και η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη. Είμαι αισιόδοξος».

Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: «Εφικτή συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους»

Εξάλλου, σε πολύ καλό κλίμα, αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας διεξήχθη χθες η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Κατά τη συνάντηση διάρκειας περίπου μισής ώρας, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για την πορεία των διαπραγματεύσεων και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν από τη δική του πλευρά επισήμανε ότι έχει γίνει όντως πολύ σημαντική πρόοδος και ότι θεωρεί και αυτός ότι είναι εφικτή μια συμφωνία μέσα στο προσεχές διάστημα, εντός του χρονικού πλαισίου που έχει θέσει η κυβέρνηση. Σε σχετική ερώτηση, οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης σημείωναν ότι εάν κυριαρχεί η σκληρότερη γραμμή μεταξύ των εταίρων, «προφανώς μας δυσχεραίνει». Υπογράμμιζαν επίσης ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται να υπάρχει από όλους αντίληψη της κατάστασης και πως εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό την κατάσταση, πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική λύση για το πώς έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα. «Τώρα η ρεαλιστική λύση είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία», τόνισαν οι ίδιες πηγές. Για το εάν έδωσε το ταξίδι ώθηση στις διαπραγματεύσεις, οι ίδιες πηγές απαντούσαν «σίγουρα» και επισήμαιναν ότι εκφράστηκε η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές να υπάρξει συμφωνία.

«Εποικοδομητική» συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ

Στο μεταξύ, περισσότερο από 2,5 ώρες διήρκεσε το τετ-α-τετ του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 01.30 (ώρα Ελλάδος) και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος και επικεντρώθηκαν στα ανοιχτά θέματα. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφέρθηκε στην προοπτική εξόδου από την κρίση με μια συμφωνία μακροπρόθεσμου ορίζοντα. Μέρκελ και Ολάντ -σημειώνουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης- είχαν θετική στάση, εκφράζοντας τη βούλησή να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση αφορούσε τόσο στους όρους της συμφωνίας, όσο και στην επόμενη μέρα.

«Αγκάθι» το «πράσινο φως» και από τους τρεις Θεσμούς

Το κλίμα ήταν θετικό σχετικά με ένα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο για την προώθηση της ανάπτυξης, ενώ -όπως επισήμαιναν οι ίδιες πηγές- το "αγκάθι" που παραμένει είναι ότι για να κλείσει οριστικά η συμφωνία πρέπει να δοθεί το "πράσινο φως" και από τους τρεις Θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Από το παραπάνω προκύπτει ότι ο κ. Τσίπρας δέχθηκε τις διαβεβαιώσεις των συνομιλητών του, ότι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ότι θα μεριμνήσουν γι' αυτό, ωστόσο ξεκαθάρισαν ότι για να κλείσει η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς (την άλλοτε τρόικα). Η Αθήνα επιδιώκει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, εξ ου και χαρακτηρίζει "αγκάθι" την επιμονή Μέρκελ- Ολάντ στην ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των πιστωτών. Ως εκ τούτου, η ελληνική πλευρά διαμήνυσε ότι η συζήτηση στις Βρυξέλλες συνεχίζεται. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία όσο και πριν από τη συνάντηση, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να έγιναν και μερικά βήματα επιπλέον.

Α. Μέρκελ: «Μένει πολλή και εντατική δουλειά για τη συμφωνία»

Μετά την τριμερή συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό και το γάλλο πρόεδρο για το ελληνικό ζήτηυμα, η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η συνομιλία ήταν φιλική και εποικοδομητική, «όμως είναι σαφές ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει». «Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, όμως η συμφωνία πρέπει να κλείσει με τους τρεις θεσμούς» τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ. Προσερχόμενη το πρωί της Παρασκευής στις εργασίες της Συνόδου στη Ρίγα, η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η συνομιλία το προηγούμενο βράδυ με τους Αλέξη Τσίπρα και Φρανσουά Ολάντ «ήταν φιλική και εποικοδομητική, όμως είναι σαφές ότι μένει ακόμη δουλειά με τους τρεις θεσμούς, υπάρχουν αρκετά να γίνουν». «Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν προσφερθεί, όποτε υπάρχουν ζητήματα και χρειάζεται συνδρομή, να την προσφέρουν στην ελληνική κυβέρνηση, όμως η συμφωνία πρέπει να καταρτιστεί με τους τρεις θεσμούς» τόνισε. Προς αυτό, «πρέπει να γίνει πάρα πολύ εντατική δουλειά» κατέληξε η καγκελάριος.

Βερολίνο: Ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος

Για φιλικές συνομιλίες, που επικεντρώθηκαν στην "επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος", έκανε λόγο ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ. Επισήμανε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μέρκελ και Ολάντ έφτασαν διαδοχικά, με μερικά λεπτά διαφορά, στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση. Πρόκειται για το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν οι ηγέτες που προσήλθαν στη Ρίγα της Λετονίας προκειμένου να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής.

Τα ενεργειακά θέματα στη συνάντηση Τσίπρα – Γκαριμπασβίλι

Τέλος, με τις συναντήσεις που είχε με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό Ιρακλί Γκαριμπασβίλι και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα της Λετονίας. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό στο επίκεντρο της συζήτησης, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και τα ενεργειακά θέματα. Κατά τη συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, συζητήθηκαν οι ελληνοουκρανικές σχέσεις, η σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια που έχει παράσχει η Ελλάδα στην Ουκρανία και η στήριξη της ελληνικής ομογένειας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης της ειρήνης, στη βάση της συνθήκης του Μινσκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ