Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα υπάρξει «παρά φύση» συγκυβέρνηση με τη ΝΔ

Έντονη και επί της ουσίας αντιπαράθεση Τσίπρα – Μεϊμαράκη στο ντιμπέιτ

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση στον τόπο και διεκδικώ την πλειοψηφία στην επόμενη βουλή. Θα σεβαστώ το αποτέλεσμα και θα προσπαθήσω να δημιουργήσω τις ευρύτερες συναινέσεις. Κυβέρνηση θα υπάρξει. Παρά φύσιν κυβέρνηση δεν θα υπάρξει», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Η προοπτική σταθερότητας θα εξασφαλιστεί με την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ.», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι «οι άλλοι επέλεξαν να πάνε Νομισματοκοπείο». «Το πρόβλημα μας με τον κ. Μεϊμαράκη και τη ΝΔ δεν είναι μόνο ότι είπε άχρηστους τους δημοσίους υπαλλήλους που επαναπροσλήφθηκαν. Το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Πως θα επαναδιαπραγματευθείς το χρέος όταν πιστεύεις ότι είναι βιώσιμο;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα συγκρουστεί με την διαπλοκή»

«Ξέρω ότι είναι επιθυμία της ίδιας της διαπλοκής να με πάρουν στην αγκαλιά τους αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Διεκδικώ την ψήφο του ελληνικού λαού με όραμα και πρόγραμμα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Τις μάχες θα τις δώσουμε με πολιτική στάση. Σε αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση κάποιοι βλέπουν ότι δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα προσπαθούν να προλάβουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει δείγματα γραφής. Όχι μόνο επαναδιαπραγματεύθηκε αλλά πήρε φιλολαϊκά μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κοντά στην κυβερνητική πλειοψηφία».

«Δεν εκδικούμαστε τις επενδύσεις»

Σε ερώτηση για τις επενδύσεις και το θέμα στις Σκουριές ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Εμείς ζητήσαμε να εφαρμοστεί η νομιμότητα. Θέλουμε επενδύσεις. Αλλά θέλουμε οι επενδυτές να σέβονται τους νόμους τους εργασιακούς και τους περιβαλλοντικούς». «Εμείς δεν είμαστε αυτοί που έχουμε καμία διάθεση εκδίκησης. Αν εξακριβωθεί ότι οι δραστηριότητες τηςεταιρείας δεν μολύνουν το περιβάλλον θα προχωρήσει. Εάν όχι τότε θα εφαρμοστεί ο νόμος. Χρειάζεται να χτυπήσουμε την γραφειοκρατία και πρέπει να σταματήσει στη χώρα μας η διαθφορά. Αν τα καταφέρουμε όλα αυτά τότε θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα στις επενδύσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια παρενέβη με ερώτηση για τον πρόεδρο της ΝΔ. «Δυστυχώς για εσάς ευτυχώς για τον ελληνικό λαό έχουμε μνήμη. Και θυμόμαστε ότι τα τελευταία 5 χρόνια υπήρξε μία τρομερή αποεπένδυση 60%» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στις επενδύσεις που επαναδιαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ..

Θα βρούμε ισοδύναμα και για το συνταξιοδοτικό

Για το ασφαλιστικό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις παρά τις πιέσεις των δανειστών. «Δώσαμε μια πολύ σκληρή μάχη. Η επίμονη των δανειστών ήταν να κερδίσουμε 2,5% του ΑΠΕ από την περικοπή συντάξεων και εμείς αρνηθήκαμε. Το αφήσαμε ανοιχτό για να βρούμε ισοδύναμα και θα βρούμε ισοδύναμα. Το ασφαλιστικό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα που δημιούργησαν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος με το psi και το κούρεμα του χρέους δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στα ταμεία». Για τα προνόμια των βουλευτών τόνισε «Ήμουν εγώ αυτός που αίρει μια σειρά προνομίων των βουλευτών. Και αυτό είναι κάτι που θα συμφωνήσουμε παρά το γεγονός ότι δεν θα συγκυβερνήσουμε»

«Όποιος επιχειρεί κάνει και σφάλματα»

«Ο ελληνικός λαός θέλει έναν πρωθυπουργού που να του λέει την αλήθεια και να παραδέχεται το λάθος όταν το κάνει. Αυτό το είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: Ένα άλλο όνομα των λαθών μας είναι η εμπειρία. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησα εμπειρία συσσωρευμένη. Έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου για το δίκαιο του ελληνικού» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Όποιος επιχειρεί κάνει και σφάλματα. Αυτός που είναι αλάθητος είναι αυτός που δεν προσπαθεί. Βάλαμε τον λαό στο προσκήνιο με την διαδικασία του δημοψηφίσματος. Φέραμε μία συμφωνία που έχει δυσκολίες αλλά φέρνει μία προοπτική. Το γεγονός ότι απέφυγα την παγίδα του Grexit και του Σόιμπλε θεωρώ ότι ήταν μία επιλογή εθνικής ευθύνης».

«Το μνημόνιο ήταν αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι με τα 25 δισ. ευρώ που εξασφαλίζει το μνημόνιο για τις τράπεζες θα υπάρξει και καθάρισμα των «κόκκινων» δανείων. «Το μνημόνιο που αναφέρετε ήταν αποτέλεσμα μίας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης. Με αυτή την διαπραγμάτευση κερδίσαμε έδαφος και δεν πρέπει να το χάσουμε». Σε απάντηση στην κριτική του Β.Μεϊμαράκη ότι επιθυμεί την έξοδο της χώρας από το ευρώ ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «Νομίζω ότι ο κ. Μεϊμαράκης διαβάζει κρυφά Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου. Είχα συμφωνήσει και σχεδιάσει να πάμε στα capital control; Και όταν πήρα το 62% και δεν το έκανα; Γιατί δεν το έκανα; Τα επιχειρήματα σας δεν έχουν καμία βάση».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε επιχειρήσεις σε βάρος των διακινητών»

«Είπα πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνουν στην ελληνική περίπτωση γιατί χτυπάς αθώους ανθρώπους, πρόσφυγες και όχι διακινητές. Η ενίσχυση της επιτήρησης είναι κάτι που θέλουμε. Να δούμε όμως ποια στρατηγική έχουμε. Οι πρόσφυγες έρχονται για να φύγουν. Δεν έρχονται για να μείνουν», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σενάριο του Grexit δεν είναι ήταν απλά ένα σενάριο αλλά ένα σχέδιο και στο εσωτερικό ταυτίστηκε για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μία αριστερή παρένθεση. Είχε φέρει ο κ. Σόιμπλε στο τραπέζι το time out που θα σήμαινε την απόλυτη καταστροφή», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πώς διεξήχθη η τηλεμαχία των δύο πολιτικών αρχηγών

Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους μπροστά στις κάμερες, παρουσία του συντονιστή της κρατικής τηλεόρασης και έξι συναδέλφων του από τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, το βράδυ της Δευτέρας. Πρώτος έφτασε στο Ραδιομέγαρο της λεωφόρου Μεσογείων ο κ.Τσίπρας, λίγα λεπτά μετά τις οκτώ και μισή το βράδυ, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε και ο κ. Μεϊμαράκης. Σημειώνεται ότι λίγη ώρα νωρίτερα διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ απομάκρυναν, με περιορισμένη χρήση χημικών, ομάδα μεταλλωρύχων από τη Χαλκιδική που διαμαρτυρόντουσαν στο χώρο της εισόδου. Τα ποσοστά που δείχνουν να εξασφαλίζουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία στην εκλογική επιρροή, όσο και οι ηγέτες τους στη δημοφιλία, είναι τόσο κοντά μεταξύ τους σε πολλές από τις δημοσκοπήσεις, ώστε πολλοί να θεωρούν ότι μία «νίκη» ενός εκ των δύο μονομάχων ίσως αποδειχθεί αρκετή για να «γείρει την πλάστιγγα» καθοριστικά υπέρ του ισχυρότερου. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί και ο συντονιστής ήταν όρθιοι και οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ήταν καθιστοί, ενώ στην τηλεοπτική κάλυψη οι δύο αντίπαλοι προβάλλονταν σε διπλό πλάνο, ώστε να καταγράφονται οι αντιδράσεις. Επίσης, προστέθηκε και ακόμη ένας γύρος ερωτήσεων από τον δημοσιογράφο - συντονιστή της ΕΡΤ, οι οποίες ήταν εκτός των προκαθορισμένων ενοτήτων. Οι πολιτικοί αρχηγοί μπορούσαν να παρεμβαίνουν με τη χρήση της συμβολικής «κόκκινης κάρτας» που μπορούν να βγάζουν ώστε να σχολιάζουν τις απαντήσεις που δίνει ο αντίπαλος. Η «κόκκινη κάρτα» χρησιμοποιήθηκε συμβολικά, αφού όταν οι αρχηγοί επιθυμούσαν να παρέμβουν έκαναν ένα νεύμα στον συντονιστή της συζήτησης. Το πρόγραμμα του ντιμπέιτ περιλάμβανε 4 γύρους συζήτησης, όπου οι ερωτήσεις είχαν διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και οι απαντήσεις 90 δευτερόλεπτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ