Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΝΔ: Μηνύματα από τους Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη ενόψει του νέου έτους

Από τους δύο διεκδικητές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας

Ενόψει της νέας εκλογικής χρονιάς για τη Νέα Δημοκρατία, το δικό τους πολιτικό μήνυμα, έστειλαν οι διεκδικητές της ηγεσίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρώτος ανέδειξε τις δικές του «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα, τυχόν πρόσθετους φόρους και νέες περικοπές συντάξεων, ενώ ο δεύτερος κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί, αν δεν έχει τους 153 για να ψηφίσει το ασφαλιστικό, και απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το μήνυμα Μεϊμαράκη

Σε έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Ευ. Μεϊμαράκης, χαρακτηρίζει το 2015 ως «μια χρονιά σκληρής δοκιμασίας για την Ελλάδα και τους Έλληνες, χρονιά αβεβαιότητας, επώδυνων εξελίξεων και αιχμαλωσίας της πατρίδας μας σε νέες θυσίες και νέους κινδύνους, με πειράματα που έσυραν τη χώρα μας στο χείλος του γκρεμού, στον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ και στο νέο επαχθές μνημόνιο, αλλά και από τις πρωτόγνωρες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, ένα ανθρώπινο δράμα διεθνών διαστάσεων, που πρόσθεσε νέα προβλήματα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». Και καταλήγει: «Η νέα χρονιά ξεκινά φορτωμένη με τα θλιβερά κατάλοιπα του 2015. Πιστεύω, όμως, ότι οι Έλληνες μπορούμε, με νέες ιδέες και νέες πολιτικές, να τα καταφέρουμε. Έχω πίστη στην Ελλάδα και απόλυτη εμπιστοσύνη στις δημιουργικές δυνάμεις του έθνους μας. Αισθάνομαι, ταυτόχρονα, βαρύ το χρέος για όσα οφείλουμε στην πατρίδα μας».

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Αντίστοιχα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, με συνεντεύξεις του στο ΑΠΕ και στον ΣΚΑΪ 100,3, απέκλεισε εν νέου το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «αν ο κ. Τσίπρας αναζητά κάποιο δεκανίκι, δεν θα το βρει στη Ν.Δ., ας το βρει στον κ. Λεβέντη». Μάλιστα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, αν δεν έχει τους 153 βουλευτές, και να ανοίξει το θέμα σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Για τον ρόλο του κ. Καραμανλή στις εσωκομματικές εκλογές, ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο κ. Καραμανλής είναι παντελώς αμέτοχος σε αυτές τις συζητήσεις... Διαχωρισμοί μητσοτακικών - καραμανλικών δεν υπάρχουν στη Ν.Δ. του 2016... Θεωρώ ότι βασική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι να είσαι χρήσιμος, και όχι αρεστός, και η διαφύλαξη της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας». Τέλος, δεσμεύτηκε για άλλη μία φορά να προχωρήσει, εφόσον εκλεγεί, σε ριζική ανανέωση της Ν.Δ., και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της 10ης Ιανουαρίου.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ψήφου

Στο μεταξύ, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ψήφου που πήραν οι Ευ. Μεϊμαράκης και Κυρ. Μητσοτάκης στον πρώτο γύρο στο Λεκανοπέδιο δείχνουν ουσιαστικά και τη στρατηγική των δύο στις εκλογές της 10ης Ιανουαρίου, αφού ο πρώτος πήρε πρωτιά στις λαϊκές περιοχές, ενώ ο δεύτερος πέτυχε σημαντική διείσδυση στις πιο αστικές περιοχές της πρωτεύουσας. Δεν είναι τυχαίο ότι υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Ν.Δ., όπως οι Ευρ. Στυλιανίδης και Γ. Γιακουμάτος, αναδεικνύουν ήδη το δίλημμα «αριστοκρατία ή λαός», ενώ σπεύδουν να ιδεολογικοποιήσουν τη μάχη της διαδοχής, καλώντας τους πολίτες να επιλέξουν ανάμεσα στη «νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική και πολιτική αριστοκρατία και στη λαϊκή πατριωτική κεντροδεξιά».

Επίσκεψη του Γ. Πλακιωτάκη στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος

Το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στο υπουργείο Ναυτιλίας επισκέφθηκε ο αρχηγός της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τους τομέαρχες Εξωτερικών και Ναυτιλίας, Γιώργο Κουμουτσάκο και Νότη Μηταράκη. Τον κ. Πλακιωτάκη υποδέχθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος. Στον θάλαμο επιχειρήσεων του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, ενημερώθηκε αναλυτικά από τον αρχηγό του ΛΣ για τον τρόπο λειτουργίας του στη διαχείριση των περιστατικών έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

«Εδώ χτυπά η καρδιά του υπουργείου Ναυτιλίας καθώς το Λιμενικό, σε συνεργασία και με τα άλλα Σώματα, θα πρέπει να διαχειριστεί περιστατικά έρευνας και διάσωσης που δεν έχουν ωράριο και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης», ανέφερε ο αρχηγός του ΛΣ, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ, ενώ σε ερώτηση του κ. Πλακιωτάκη εάν έχουν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές, απάντησε πως «είναι μειούμενες λόγω και των άσχημων καιρικών συνθηκών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ