Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εθνικό πένθος για την τραγωδία

Εντοπίστηκαν οι σοροί δύο εκ των τριών μελών του πληρώματος του Πολεμικού Ναυτικού - Η πορεία των ερευνών για την ανεύρεση του τρίτου

Νεκροί στη βραχονησίδα Κίναρο βρέθηκαν δύο από τους τρεις χειριστές του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη τα ξημερώματα, κάτω από άγνωστες συνθήκες. Οι σοροί βρέθηκαν στην πλαγιά της απόκρημνης περιοχής της Κινάρου σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή όπου είχαν βρεθεί τα πρώτα συντρίμμια. Στις έρευνες συμμετέχουν ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών, η 1η Μοίρα της ειδικής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ), τμήμα αλεξιπτωτιστών του Στρατού Ξηράς και τμήμα της ΕΜΑΚ. Το ελικόπτερο Augusta Bell (AB-212) που συμμετείχε σε άσκηση αγνοείτο από τις 02:45 τα ξημερώματα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ. Σύμφωνα με το ΥΕΘΑ, χάθηκαν μαζί το στίγμα στο ραντάρ και η επικοινωνία με το πλήρωμα. Συντρίμμια του εντοπίστηκαν το πρωί της Πέμπτης, πάνω στη βραχονησίδα, στις 7:01. Στο αεροσκάφος επέβαιναν δύο πιλότοι και ένας χειριστής ραντάρ. Τα ονόματα των μελών του ελικοπτέρου για τους οποίους έχουν ενημερωθεί οι οικείοι τους είναι ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, κυβερνήτης, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς, συγκυβερνήτης και ο ανθυπασπιστής, Ελευθέριος Ευαγγέλου, Ναυτίλος. Οι δύο πρώτοι βρέθηκαν νεκροί, ενώ ο τρίτος αγνοείται. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς" στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Στις 4:40 τα ξημερώματα εντοπίσθηκε θερμικό ίχνος του, από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και του Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, βορειοδυτικά της Κινάρου. Το ΑΒ-212 προσέκρουσε σε λόφο της νησίδας, η ουρά αποκολλήθηκε και τα υπόλοιπα τμήματα του ελικοπτέρου έπεσαν στη θάλασσα.

Ενημέρωση από το ΥΕΘΑ

Εντολή να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος στην Κίναρο, έδωσε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ότι "δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του από τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα. Δεν ακούστηκε τίποτε". Διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία, τόνισε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ φυσιολογικές (νοτιοδυτικός άνεμος 5-6 μποφόρ ύψος κύματος 1,5 μέτρα) και επισήμανε ότι τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες. Το ΑΒ-212 πετούσε σε ύψος 390 ποδιών όταν χάθηκε από τα ραντάρ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας εξήρε την εμπειρία του πληρώματος και μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ παρατήρησαν: "Δεν μπορούμε να πούμε συλλυπητήρια γιατί δεν τους έχουμε βρει". Στις 4:05 εκδόθηκε η ελληνική ΝΟΤΑΜ από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) για τη διεξαγωγή της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης. Αργότερα ακολούθησε τουρκική ΝΟΤΑΜ, η οποία παρέπεμπε τα συμμετέχοντα πλοία να επικοινωνούν με τις τουρκικές Αρχές.

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Ημέρα εθνικού θρήνου»

«Σήμερα είναι μια μέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Έλληνες αξιωματικοί, σε καιρό ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων. Εκτελώντας την υπηρεσία τους, εκτελώντας το καθήκον τους, εκτελώντας τον όρκο που έδωσαν όταν κατετάγησαν στις ένοπλες δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι», τόνισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε δήλωσή του για το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Συλλυπητήρια από Πρόεδρο, πρωθυπουργό και κόμματα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από πολύ νωρίς το πρωί για το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο. Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την οδύνη του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Ευάγγελο Αποστολάκη. Συλλυπητήριες αναφορές για τα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου που κατέπεσε τα ξημερώματα στην Κίναρο έκαναν ο πρωθυπουργός και τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Αλ. Τσίπρας: «Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για το θανατηφόρο δυστύχημα που έπληξε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μας. Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η πατρίδα. Ζήτησα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του πληρώματος εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε πως «σήμερα η Ελλάδα, οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούμε» και δήλωσε «συγκλονισμένος» για το γεγονός, εκφράζοντας παράλληλα τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειές του πληρώματος. «Θα αποτελούν, πάντα, παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το Ποτάμι: «Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των ηρωικών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Η πατρίδα μας τους ευγνωμονεί και θα τους θυμάται για πάντα» αναφέρει το Ποτάμι, που «συμπαραστέκεται αμέριστα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που, παρ' όλες τις θυσίες που έχει υποστεί, επιτελεί με μεγάλη ευσυνειδησία καθημερινά το καθήκον του με κίνδυνο της ζωής του».

Ένωση Κεντρώων: Τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες του πληρώματος απέστειλε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Όπως είπε «αυτή τη στιγμή το μόνο που έχει σημασία είναι η συμπαράστασή μας στη θλίψη και στην οδύνη των συγγενών τους».

Φ. Γεννηματά: Τη βαθιά οδύνη της και τα θερμά συλλυπητήριά της στις οικογένειες του πληρώματος και στη μεγάλη οικογένεια του Πολεμικού Ναυτικού εξέφρασε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πράγματι μια οικογένεια που υπηρετεί με φιλότιμο, επαγγελματισμό και αυτοθυσία τον ελληνικό λαό και τη χώρα».

Δ. Κουτσούμπας: «Οι ένστολοι, το Πολεμικό Ναυτικό, όπως και οι υπόλοιποι άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων πληρώνουν πάρα πολύ βαρύ τίμημα για την υπεράσπιση των συνόρων της πατρίδας, όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ζήτησε να «διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια, γιατί δεν φτάνουν μόνο τα απλά συλλυπητήρια ή η συμπαράσταση που ο καθένας δίνει προς τις οικογένειες των αθώων θυμάτων, ηρώων στην ουσία, γιατί γι’ αυτό πρόκειται, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτές είναι οι 198 «απάτητες» παραλίες - Απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες
Ορίστηκαν με απόφαση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Αυτές είναι οι 198 «απάτητες» παραλίες - Απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες