Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στο «μικροσκόπιο» η διαπραγμάτευση και το ν/σ για Φορολογικό-Ασφαλιστικό

Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου στη σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα

Μια πληθώρα ζητημάτων που αφορούν το κυβερνητικό έργο βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης κυβερνητικών στελεχών που πραγματοποιήθηκε υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ενόψει του Eurogoup, αλλά και της εισαγωγής στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση του Φορολογικού-Ασφαλιστικού νομοσχεδίου, καθώς και η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο με επίκεντρο την περιοχή των Οινουσσών, όπως και το ζήτημα των προσφυγικών ροών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, «σε σχέση με την προσφυγική κρίση, διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση της σχετικής Συμφωνίας με την Ε.Ε. από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και ο πλήρης μηδενισμός των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών κατά τις 6 τελευταίες ημέρες».

Η τουρκική προκλητικότητα

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τις εντάσεις στις Οινούσσες, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, «η κυβέρνηση τις παρακολουθεί με προσοχή αλλά και ψυχραιμία, ενώ προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι υπερβολές και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα γεγονότα δε συμβάλλουν στην κατάλληλη διαχείριση του ζητήματος».

Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, κύκλοι του ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζουν, απαντώντας σε διάφορα δημοσιεύματα, ότι «έχουν γίνει διαβήματα προς φίλους και συμμάχους, αλλά και τις εμπλεκόμενες χώρες δηλαδή προς ΝΑΤΟ, ΕΕ, άλλες χώρες συμμάχους και την Τουρκία. Στα διαβήματα αυτά», η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι «η τουρκική συμπεριφορά είναι απαράδεκτη, επικίνδυνη και δημιουργεί θέματα για την ασφάλεια και την σταθερότητα στο Αιγαίο, γι’ αυτό και πρέπει να σταματήσει».

Η ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση

Ακόμη, στην σύσκεψη εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση στη Βουλή. Τα κυβερνητικά στελέχη «διαπίστωσαν με ικανοποίηση την τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία, όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή».

Στη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, «αποτιμήθηκε θετικά η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στην πορεία προς το Eurogroup. Το υπάρχον θετικό κλίμα ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης».

Ικανοποίηση μετά την Eurostat

Στο Μαξίμου επικρατεί ιδιαίτερη ικανοποίηση, ιδίως μετά από το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων της Eurostat, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάκαμψη το β' εξάμηνο τους 2016 και ταχύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεχίζει το μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με ομολόγους του, μεταξύ των οποίων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόσο σχετικά με το προληπτικό πακέτο μέτρων όσο και αναφορικά με την διευθέτηση του χρέους, που επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.

Θολό τοπίο για την έκβαση του Eurogroup

Την ίδια ώρα "θολό" είναι το τοπίο σχετικά με την έκβαση του Eurogroup. Χθες τo απόγευμα συνεδρίασε το Euroworking Group με τη συμμετοχή του Γιώργου Χουλιαράκη. Την επιθυμία της Κυβέρνησης να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η διαπραγμάτευση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος δεν φαίνεται να συμμερίζεται η ΕΕ. Ρεπορτάζ του Reuters που επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών, καθώς όπως υποστηρίζουν η διαπραγμάτευση δεν κυλά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και δεν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Μηνύματα από Τούσκ, Μοσκοβισί, Καρβούνη, Σόιμπλε

Ο Ντόναλντ Τούσκ, σε μήνυμά του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησε άμεσα αποτελέσματα στο ελληνικό ζήτημα και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος Μαΐου ενώ ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε για "συγκρατημένη αισιοδοξία" ως προς την πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα κλείσει η διαπραγμάτευση, αναφέροντας και άλλους, πέραν του ΔΝΤ, που βάζουν απαιτήσεις και ...προσκόμματα για την συμφωνία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε, προέβλεψε ότι η φετινή χρονιά δεν πρόκειται να φέρει την Ελλάδα αντιμέτωπη με σημαντικά προβλήματα, καθώς η διαπραγμάτευση έχει προχωρήσει ικανοποιητικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ