Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διαβεβαιώσεις Ν. Φίλη για το αδιάβλητο των πανελλαδικών εξετάσεων

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εν όψει των πανελλήνιων εξετάσεων που αρχίζουν τη Δευτέρα

Διαβεβαιώσεις ότι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Πολιτεία έχει διασφαλίσει το αδιάβλητο των εξετάσεων παρείχε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εν όψει των πανελλήνιων εξετάσεων που αρχίζουν τη Δευτέρα. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι για τις εξετάσεις. Οι εξετάσεις θα είναι άψογες και αδιάβλητες και φέτος και θα είναι για όσο υπάρχει αυτός ο θεσμός», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος προσέθεσε ότι φέτος τριπλασιάστηκε το κονδύλι που έχει προβλεφθεί για τη μεταφορά των μαθητών. Όπως τονίστηκε και από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Παντή, φέτος χρειάστηκε μεγάλο νομοθετικό έργο καθώς στην ουσία θα πραγματοποιηθούν παράλληλα πέντε εξετάσεις (με το παλιό σύστημα των έξι μαθημάτων, με το νέο σύστημα των 4+1, των επαγγελματικών λυκείων και δυο επαναληπτικές).

Τήρηση του χρονοδιαγράμματος

Η ηγεσία του υπουργείου εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί απολύτως, ενώ ο υπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στη διάρκεια των εξετάσεων θα υπάρξουν απεργιακές κινητοποιήσεις. «Πρέπει να σεβαστούμε την αγωνία των παιδιών», τόνισε ο κ. Φίλης. Ως προς τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν αλλαγές στη σύνθεση της επιτροπής των εξετάσεων σε βάρος των παλαιών και επομένως πιο έμπειρων μελών, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση σε σχέση με άλλες χρονιές και ότι η αναλογία παλαιών και νέων μελών είναι στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων. «Όλο αυτό το σύστημα έπρεπε να στηριχθεί σε προηγούμενη εμπειρία για να λειτουργήσει» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Παντής.

Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα αποτελέσματα και των βάσεων

Ο ίδιος ανέφερε ότι από την πλευρά του ότι από το υπουργείο Παιδείας δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων και των βάσεων. Προσέθεσε πάντως ότι στη διαδικασία εμπλέκονται άλλα τρία υπουργεία. Στις εξετάσεις συμμετέχουν 103.000 υποψήφιοι, οι οποίοι διεκδικούν περίπου 75.000 θέσεις. Στη διαδικασία εμπλέκονται περίπου 250 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, 20.000 καθηγητές, τα εξεταστικά κέντρα είναι 850 για τα γενικά λύκεια και 150 για τα επαγγελματικά, ενώ τα βαθμολογικά κέντρα είναι περίπου 40.

Ερωτηθείς για το κόστος, ο γενικός γραμματέας έχει προβλεφθεί ένα κονδύλι 13 εκατομμυρίων ευρώ από το οποίο υπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν περίπου τα δέκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ