Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Η προστασία του πράσινου είναι καθήκον του καθενός»

Ο Γιώργος Κουρουπός μιλάει για το οικολογικό μουσικό παραμύθι «Η Πράσινη Σκουφίτσα» που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην ολοκληρωμένη μορφή του αύριο στη Θέρμη

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Η γνωστή μας Κοκκινοσκουφίτσα μεγάλη πια, ζει στο παλιό σπίτι της γιαγιάς της ανάμεσα στα δέντρα, με τον σκύλο της τον Βερίκοκο. Είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το δάσος όταν αρχίζουν να κόβουν δέντρα και να χτίζουν, και όταν ξεσπά μια μεγάλη πυρκαγιά.

Ποιους έπρεπε να πολεμήσει; Ποιοι τη βοήθησαν ; Τι ρόλο έπαιξε ο δασοφύλακας, ο Τραπεζίτης, τα παιδιά του κοντινού σχολείου; Κατάφερε η πρώην Κοκκινοσκουφίτσα, η Ρόζα να σώσει το δάσος;

Τα παραπάνω συμβαίνουν στην «Πράσινη Σκουφίτσα» της Ιουλίτας Ηλιουπούλου, στο οικολογικό μουσικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, με τον Γιώργο Κουρουπό να γράφει την πρωτότυπη μουσική. Θα το δούμε αύριο, 9/7/2016, για πρώτη φορά στην ολοκληρωμένη μορφή του, με συμμετοχή τραγουδιστών, ορχήστρας και παιδιών, στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΣΥΝΘΕΡΜΙΑ plus 2016.

«Η καταστροφή ενός δάσους, σε συνδυασμό με πολλά και ανομολόγητα οικονομικά συμφέροντα μπορεί να συγκινήσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων σε βαθμό που να θεωρήσουν ότι η υπόθεση της προστασίας του πράσινου είναι καθήκον του καθενός», σχολίασε ο κ. Κουρουπός. Παράλληλα μίλησε για τις συνεργασίες που έχει ξεχωρίσει στην καριέρα του, ενώ έκανε και ένα σχόλιο και για την Ελληνική μουσική σκηνή.

 

-Είναι η πρώτη παρουσίαση του έργου. Πώς γεννήθηκε «Η πράσινη σκουφίτσα»; Και τι μεσολάβησε μέχρι να τη δούμε στη σκηνή;

-Η συγγραφέας Ιουλίτα Ηλιοπούλου, επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τη μεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας, η οποία κατέστρεψε μια από τις σπουδαιότερες νησίδες πράσινου της Αττικής. Η Ιουλίτα ήθελε προφανώς να αφυπνίσει τις συνειδήσεις μικρών και μεγάλων για τη σημασία της προστασίας των δασών και γενικότερα του πράσινου της πόλης από ηθελημένες ή μη καταστροφές.

Είναι η πρώτη φορά που παίζεται το έργο στην ολοκληρωμένη μορφή του, με συμμετοχή τραγουδιστών, ορχήστρας και παιδιών, χάρη στις άοκνες προσπάθειες της κ. Ερατώς Αλακιοζίδου και όλων των συνεργατών των Συνθερμίων. Έχει, ωστόσο, παρουσιαστεί πολλές φορές, στην Αθήνα και αλλού, πάντα με την αφήγηση της Ιουλίτας, σε διασκευή για δύο τραγουδιστές και πιάνο.

-Μοναξιά, οικολογία και οικονομία μπλέκονται στο μουσικό παραμύθι. Πώς και γιατί;

-Η καταστροφή ενός δάσους, σε συνδυασμό με πολλά και ανομολόγητα οικονομικά συμφέροντα μπορεί να συγκινήσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων σε βαθμό που να θεωρήσουν ότι η υπόθεση της προστασίας του πράσινου είναι καθήκον του καθενός.

 

-Τι θα πει στους μικρούς και τι στους μεγάλους αυτό το παραμύθι;

-Ένα παραμύθι έχει πάντοτε μια πλευρά μεταφορικής και συμβολικής λειτουργίας, αλλά είναι συγχρόνως απαραίτητο να βασίζεται σε μια στέρεη και συναρπαστική για τα παιδιά ιστορία, που να δίνει τη ρεαλιστική πλευρά της ζωής, χωρίς να χάνει την μαγική και λυρική της διάσταση.

-Έχετε μια καριέρα που μετρά χρόνια και πολλές συνεργασίες. Αν μπορούσατε να ξεχωρίζατε κάποια από αυτές ποια θα επιλέγατε;

-Στη μακρόχρονη διαμονή μου στη Γαλλία δυο βασικές συναντήσεις έπαιξαν ρόλο στη ζωή μου, ο καθηγητής μου στο conservatoire, σπουδαίος συνθέτης Olivier Messiaen και ο συνεργάτης μου –τραγουδιστής Σπύρος Σακκάς, αλλά και σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Antoine Vitez, o Γιάννης Κόκκος και, αργότερα, o Διονύσης Φωτόπουλος και ο  John Neumeier.

Στην Ελλάδα επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξαν: o Μάνος Χατζιδάκις, οι σκηνοθέτες Μίνως Βολονάκης και Αντρέας Βουτσινάς, ο μαέστρος Μίλτος Λογιάδης, η συγγραφέας και ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Είναι προφανές ότι αυτή η σύντομη αναφορά αδικεί ένα μεγάλο αριθμό αγαπημένων συνεργατών που θα μπορούσαν να γεμίσουν μια πολλή μακριά σελίδα.

-Πώς κρίνετε τη σημερινή ελληνική σκηνή;

-Η Ελληνική σκηνή υφίσταται τη γενικότερη οικονομική ασφυξία της χώρας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πολλές και συγκινητικές προσπάθειες ιδίως από νεότερους καλλιτέχνες που δεν το βάζουν κάτω, είναι η μεγαλύτερη παρηγοριά και ελπίδα για το μέλλον. Από την άλλη μεριά, οι μεγάλοι φορείς και καλλιτεχνικοί θεσμοί αδυνατούν λόγω έλλειψης χρημάτων να εντείνουν και να εμπλουτίσουν την δραστηριότητά τους, ενώ συγχρόνως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν συμβιβασμούς που υποβαθμίζουν την αποστολή τους. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι εμπνευσμένοι άνθρωποι της τέχνης καταφέρνουν, εξαντλώντας την φαντασία τους και την ευρηματικότητα τους, να υπερβαίνουν τις δυσχερείς συνθήκες.

«Η Πράσινη Σκουφίτσα»: Πρωτότυπη Μουσική Γιώργος Κουρουπός,  Παραμύθι, Αφήγηση Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Διεύθυνση Συνόλου Στάθης Σούλης.

Ερμηνεύουν οι μουσικοί: Λητώ Θώμου –πιάνο, Κωσταντίνος Παυλάκος-βιολί, Χρηστος Κυπαρίσης-βιολοντσέλο, Δωροθέας Λιανά- Κρουστά, Νικολός Δημόπουλος –φλάουτο.

Η συναυλία είναι ανοιχτή για το κοινό και είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Πληροφορίες στην γραμματεία του φεστιβάλ Τηλ 2310-463423, στο FB: facebook.com/synthermia και στο site synthermiagr.weebly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ