Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Η Αντιγόνη είναι το πιο πολιτικό έργο που έχει γραφτεί ποτέ»

Το έργο του Ανούιγ, βασισμένο στο Σοφόκλειο δράμα, θα δούμε αύριο, την Παρασκευή και το Σάββατο στο Θέατρο Κήπου

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Την «Αντιγόνη» του Ανούιγ, γραμμένη το 1942, την εποχή της ιδιόρρυθμης ναζιστικής κατοχής στη Γαλλία, και εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Σοφοκλή θα παρουσιάσει αύριο, την Παρασκευή και το Σάββατο 6/8/2016 στις 21.00, στη Θεσσαλονίκη,  στο Θέατρο Κήπου το Ελληνικό Φεστιβάλ με την υποστήριξη της εταιρείας Όψεις Πολιτισμού.

Πρόκειται για «το πιο πολιτικό έργο που έχει γραφτεί ποτέ, μια ιστορία που δεν απέχει από τα όσα ζούμε σήμερα και που δείχνει πως δεν μαθαίνουμε τίποτα από το παρελθόν. Στο κείμενο θίγεται η έννοια της πόλης και κατά πόσο μπορεί η ιδιωτικότητα και η έννοια της πόλης να μπλεχθούν. Η συμπεριφορά των ατόμων που έχουν την εξουσία επαναλαμβάνεται. Βλέποντας πρόσφατα τον Ερτονγάν και τα όσα είπε πως δεν θα αφήσει τη χώρα στα χέρια των λύκων, αυτό μου θύμισε τον Κρέοντα», σχολίασε ο Στέλιος Μάινας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης και στην πόλη μας στο πλαίσιο της περιοδείας της.

Μάλιστα ο ίδιος υπερθεμάτισε της ιδιωτικής πρωτοβουλίας χάρη στην οποία μπορεί να ταξιδεύσει η παράσταση και σε άλλες πόλεις πέραν της Αθήνας. «Πιστεύω στην ιδιωτική πρωτοβουλία και πιστεύω πως το Ελληνικό Φεστιβάλ πρέπει να έχει εξωστρέφεια», σχολίασε ο ηθοποιός.

Αναφερόμενος στο ρόλο του Κρέοντα τον οποίο παίζει στη σκηνή, είπε πως είναι «μεθοδικός, στυγνός διαχειριστής της εξουσίας που εξαφανίζει οτιδήποτε νέο». Και συνδέοντας το ρόλο με το σήμερα τόνισε πως «αν κοιτάξει κανείς στη Βουλή, οι Κρέοντες περισσεύουν».

Για τη σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου είπε πως δίνει μια φρέσκια ματιά και βγάζει στην παράσταση τη νεότητα, αλλά και τη διαμάχη παλιού και νέου. «Είναι το “εγώ ξέρω καλύτερα γιατί είμαι μεγαλύτερος. Δικαιολογώ τα δικά μου λάθη, βάζοντας εσένα μπροστά”», συμπλήρωσε.

Για τη Βασιλική Τρουφάκου που ερμηνεύει την Αντιγόνη, το έργο αυτό του Ανούιγ «συνομιλεί με την αρχαία Σοφόκλεια Αντιγόνη αλλά με ένα σύγχρονο τρόπο. Η Αντιγόνη μάχεται μέχρι το θάνατό της για να βρει τη λογική στον παράλογο κόσμο. Και είναι ανάμεσα σε ηρωίδα και αντιηρωίδα. Ο Κρέοντας επιχειρηματολογεί για να την οδηγήσει να αλλάξει στάση, όμως η φόρα της προς το θάνατο και η επιστροφή στους αγαπημένους της θα υπερνικήσει», σχολίασε η ηθοποιός.

Παράλληλα είπε πως το θάψιμο του αδερφού της είναι μια πράξη επαναστατική, και πως εδώ, αντίθετα με το έργο του Σοφοκλή, το θείο απουσιάζει. «Στο Σοφοκλή το θείο τιμωρεί ή αποκαθιστά την τάξη των πραγμάτων. Στον Ανούιγ απλά δεν υπάρχει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης, Σκηνοθεσία, Μουσική: Ελένη Ευθυμίου, Σκηνικά: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη, Ενδυματολόγος: Ηλένια Δουλαδίρη, Β’ Ενδυματολόγος: Μαίρη Μαρμαρινού, Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης, Ενορχηστρώσεις – ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Βόμβολος, Κίνηση: Βιτόρια Κωτσάλου, Κική Μπάκα, Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου, Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού, Βοηθοί σκηνογράφου: Διδώ Γκόγκου, Παναγιώτης Λαμπής, Μακιγιάζ: Σίσσυ Πετροπούλου, Φωτογραφίες: Αθηνά Λιάσκου, Εκτέλεση Παραγωγής: Purple Group, Δ/νση παραγωγής: Αγγελική Στώμη, Οργάνωση Παραγωγής: Ντένια Σαφαρή, Εκτέλεση περιοδείας: Όψεις Πολιτισμού.

Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης): Φαίδων Καστρής (Χορός), Βασιλική Τρουφάκου (Αντιγόνη), Αννέζα Παπαδοπούλου (Τροφός), Ιωάννα Μαυρέα

(Ισμήνη), Γιώργος Φριντζήλας (Αίμων), Στέλιος Μάινας (Κρέων), Ερρίκος Μηλιάρης (Υπηρέτης Κρέοντα),  Νίκος Ντάλας (Φρουρός),  Ερρίκος Λίτσης (Β’ Φρουρός – Αγγελιαφόρος), Μαίρη Λιαμή (Ευριδίκη).

Είσοδος: 15 € κανονικό & 12 € φοιτητικό-ανέργων

Προπώληση: Ιανός (Αριστοτέλους 7 τηλ 2310277004, Mediterranean Cosmos τηλ 2310472308 και Μεταμορφώσεως 18, Καλαμαριά τηλ 2310426780) και στο Θέατρο Κήπου.

Κρατήσεις τηλ: 6979708014, 2310257218. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ