Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Κουγιουμτζή απόψε στα Συμμαχικά Κοιμητήρια

Και κηρύσσει την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων της Βαλκανικής Πλατείας

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

«Μην μου θυμώνεις μάτια μου», «Κάπου νυχτώνει», «Ένας κόμπος η χαρά μου» και «Όλα καλά». Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια του Σταύρου Κιουγιουμτζή που θα τραγουδήσει απόψε ο Γιώργος Νταλάρας στη συναυλία με τίτλο «Άσε με πάλι να σου πω» που θα δώσει στις 21.00 στα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ (επί της οδού Λαγκαδά) κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων της «Βαλκανικής Πλατείας».

Ενός φεστιβάλ που έχει ως στόχο την ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας των λαών των Βαλκανίων. Μάλιστα φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την δημιουργία των Συμμαχικών Κοιμητηρίων. Και στην έναρξη τιμούμε, όπως είπε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ) Δημήτρης Απατσίδης τη Σερβία, ενώ στις υπόλοιπες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν κυρίως μουσική, αλλά και εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και παιδικό πρόγραμμα, παρουσιάζεται ο πολιτισμός της χώρας μας και των γειτονικών Βαλκανικών χωρών.

Αναφερόμενος στον Γιώργο Νταλάρα που ήταν παρών στη συνέντευξη τύπου για τη «Βαλκανική Πλατεία» ο κ. Απατσίδης είπε πως η παρουσία του για την έναρξη των εκδηλώσεων αποτελεί «μεγάλη τιμή». Και εστιάζοντας στο φεστιβάλ συμπλήρωσε: «Στον δήμο μας θεωρούμε ότι ο πολιτισμός ενώνει, λειαίνει τις διαφορές. Με τους Βαλκάνιους γείτονές μας έχουμε πολλά κοινά σημεία, στα οποία οφείλουμε να επιμένουμε, κι αν έχουμε διαφορές, μπορούμε να τις λύνουμε μέσα από τον πολιτισμό και το διάλογο».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Νταλάρας δήλωσε πως είναι πολύ ευτυχές ότι οι μικρές κοινωνίες κάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες και που δημοτικές αρχές ευαισθητοποιούν τους πολίτες. «Οι λαοί πρέπει να ζουν ειρηνικά και όταν τους βάζουν σε αντιπαράθεση συνήθως αυτό είναι αποτέλεσμα προπαγάνδας και συμφερόντων. Μέσα από τη βραδιά που έχουμε ετοιμάσει προβάλλεται το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή, ενός συνθέτη που το έργο του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας. Κατά καιρούς πολλοί καλλιτέχνες μου στέλνουν διασκευές τραγουδιών του Κουγιουμτζή, σε πιο ροκ ή σύγχρονη μουσική, όμως πηγάζουν από το έργο του. Ο ίδιος ήταν ένα λαϊκό παιδί, αλλά η ψυχή του ερωτεύθηκε τον συμφωνικό ήχο. Και με τα τραγούδια του άλλαξε η αντίληψη για τη ρυθμολογία των έντεχνων τραγουδιών», είπε ο Γιώργος Νταλάρας. Συμπλήρωσε πως τα τραγούδια του Κουγιουμτζή είναι γεμάτα από αισθητική και περιεχόμενο, πως αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα έφτιαχνε κομμάτια ο αείμνηστος συνθέτης αν ζούσε στην τωρινή εποχή, ο γνωστός ερμηνευτής απάντησε τα εξής: «Πιστεύω πως θα έγραφε με τον ίδιο τρόπο. Γιατί σκεφτείτε ο στίχος “και μια σημαία σε ένα μπαλκόνι, αλλάζει χρώματα και με σκοτώνει” μπορεί να έχει αναφορά ψέματά μας, στην αλλαγή της στάσης μας, το ότι τη μια στιγμή λέμε πως είμαστε δούλοι και την άλλη πως είμαστε αφέντες στον τόπο μας». Συμπλήρωσε πως ο Κουγιουμτζής έκανε αυτοκριτική στο γεγονός ότι κέρδιζε πολλά χρήματα γράφοντας τραγούδια για τη φτώχεια και την ξενιτιά, όμως έβαζε τον ουμανισμό πάνω από όλα, πόναγε για τις συμφορές των απλών ανθρώπων. «Ήξερε τον φανατισμό και την παγίδευση που καλλιεργούν πολλές εξουσίες με την κομματική τους μορφή, είτε με τη θρησκευτική, που παγιδεύουν στον φανατισμό τους ταπεινούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν προλάβει να βρουν τις λύσεις για όλα γύρω τους και δέχονται ή να μπουν σε ένα σωλήνα ενός κόμματος ή σε ένα σωλήνα διαπαιδαγώγησης τέτοιας που να τους αποκλείει από τη γνώση, με στερεότυπα τέτοια που σβήνουν το φως μπροστά από τα μάτια τους. Ο Σταύρος Κουγιουμτζής έβαλε τον ανθρωπισμό πάνω από όλα και πόναγε για τις συμφορές των απλών ανθρώπων που πάντα πληρώνουν τη νύφη, που πάντα πληρώνουν το μάρμαρο», δήλωσε ο Γιώργος Νταλάρας.

Παράλληλα ο γνωστός τραγουδιστής σχολίασε: «Ο Κουγιουμτζής δεν ήταν ιδιαίτερα διεκδικητικός, ενώ εγώ ήμουν και αυτό σταδιακά μου κόστισε. Έχασα από την έντονη αντίληψη μου του περί δικαίου αισθήματος».

Μιλώντας για τους νέους είπε πως πρέπει να τους βάζουμε να ακούν καλή μουσική και πως όσοι έχουν ευαισθησίες θα μπορέσουν να αποκομίσουν κάτι. 

Όσο για το ποιο τραγούδι θα αφιέρωνε ο ίδιος σήμερα στην Ελλάδα, η απάντησή του ήταν η εξής: «Το ‘‘Μη μου θυμώνεις μάτια μου που φεύγω για τα ξένα’’. Περίπου 250.000 νέοι άνθρωποι αριστούχοι έφυγαν για το εξωτερικό. Αλλά δεν θα άφηνα απέξω και το ‘‘Κάπου νυχτώνει’’, ούτε το ‘‘Τώρα που θα φύγεις’’».

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με συναυλίες του Κώστα Μακεδόνα(1/9), της Άλκηστις Πρωτοψάλτη (2/9), του Πάνου Μουζουράκη (31/8) και Manjola Nallbani(3/9), και ολοκληρώνεται με τη συναυλία της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών(4/9), που περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι. Ιδιαίτερη θέση θα έχει η λογοτεχνία και τα εικαστικά, όπως και η Παιδική Σκηνή με πλούσιο πρόγραμμα και δημιουργίες.

Οι συναυλίες (εκτός από αυτήν της έναρξης) γίνονται στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης και η είσοδος κυμαίνεται από 5 έως 10 ευρώ, τα εικαστικά και η παιδική σκηνή στον εκθεσιακό χώρο στην περιοχή Στρεμπενιώτη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Νέα αντιπεριφέρεια για την κλιματική αλλαγή - Το σχέδιο του ΤΕΕ / ΤΚΜ
Παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση, με θέμα «Κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική και έξυπνη Κεντρική Μακεδονία»
Θεσσαλονίκη: Νέα αντιπεριφέρεια για την κλιματική αλλαγή - Το σχέδιο του ΤΕΕ / ΤΚΜ