Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχεται το Reworks Festival, με δύο μεγάλες... εκπλήξεις!

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της μουσικής γιορτής που φέτος μετρά 12 χρόνια μίλησε μαζί μας

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Reworks είναι μουσική. Από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Από νωρίς μέχρι αργά το βράδυ, ή καλύτερα μέχρι το ξημέρωμα. Το φεστιβάλ που μετρά 12 χρόνια φέτος αυξάνει τις ημέρες διεξαγωγής του, φέρνει νέους τρόπους ακρόασης, και φυσικά πολλούς μουσικούς. Παλιούς γνώριμους του, αλλά και νέους ανερχόμενους. Περισσότερα μας είπε ο Αναστάσιος Διόλατζης σε τηλεφωνική μας συνομιλία στην οποία μάς μετέφερε το πάθος του για τη μουσική.

-Τι αλλάζει στο φετινό Reworks;

-Φέτος για πρώτη φορά το φεστιβάλ θα διαρκέσει πέντε μέρες. Θα υπάρχουν δύο νέα πρότζεκτ: το «Reworks Agora» στις 14/9 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στις 15/9 το «Reworks in Concert».

-Τι είναι το «Reworks Agora»;

-Το «Reworks Agora» είναι μια πλατφόρμα ομιλιών και συναυλιών. Προσδοκούμε το κοινό να ενημερωθεί μέσα από αυτήν για θέματα μουσικής και τεχνολογίας, για μελλοντικές τάσεις στο χώρο της μουσικής.

 

-Στο παραπάνω πρότζεκτ θα υπάρχει εισιτήριο;

-Ναι, θα είναι στα 5 ευρώ για φοιτητές και ανέργους και στα 10 ευρώ η γενική είσοδος. Και περιλαμβάνει όλες τις δράσεις του «Reworks Agora», την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο ήχος του Βελγίου» και  τις συναυλίες από τον Λάμπερτ (Lambert), τον μυστηριώδη πιανίστα με τη μάσκα αντιλόπης, και από τον Φεντερίκο Αλμπανέζε(Federico Albanese), που δημιουργεί σύγχρονη μινιμαλιστική μουσική με ορχηστρικά και νεοκλασικά στοιχεία.

 

-Και το «Reworks in Concert»;

-Είναι κι αυτό ένα νέο πρότζεκτ. Θα παρουσιάσουμε στο Block33 δύο Έλληνες καλλιτέχνες. Η μία είναι η Monika που είναι γνωστή στο κοινό όμως έχει κάποια χρόνια να έρθει στην πόλη μας, και ο δεύτερος είναι ο  συνθέτης και τραγουδοποιός Moa Bones που θα έρθει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Και σε αυτό το live η είσοδος θα είναι 10 ευρώ η γενική και 5 η μειωμένη.

 

-Από το υπόλοιπο πρόγραμμα τι ξεχωρίζει;

-Την Παρασκευή 16/9 (Block33) θα ακούσουμε τον Kobosil που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, τον Ιρλανδό Mano Le Tough που έκανε πέρυσι το καλύτερο set, τους Mind Against που αυτή τη στιγμή η καριέρα τους είναι σε άνοδο, αλλά και την Anja Schneider που επιστρέφει μετά την εμφάνιση της το 2007 στο Reworks.

Το Σάββατο 17/9 στο Μύλο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά ένας νέος χώρος όπου το κοινό θα ακούει μουσική μόνο με ακουστικά. Παράλληλα θα υπάρχουν 6 μουσικές σκηνές. Από τα live ξεχωρίζουν αυτό του Solomun στις 22.00, αλλά και του Maceo Plex (που επιστρέφει μετά την εμφάνισή του το 2013), και του Michael Mayer (που είχε έρθει στο Reworks πριν 10 χρόνια). Ακόμη θα έρθουν για πρώτη φορά στην χώρα μας οι Ισλανδοί GusGus, οι Kiasmos, o Cid Rim (έρχεται στο πλαίσιο της παρουσίασης του Αυστριακού Φεστιβάλ Elevate με αφορμή το πρόγραμμα We Are Europe), οι βερολινέζοι FJAAK και οι Δανοί WhoMadeWho.

Την Κυριακή 18/9 (The Met) θα έχουμε τον Ανδρέα Αθηναίο και τον David August.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το Reworks Festival;

-Το 2005 είχα διαπιστώσει πως υπήρχε ένα κενό σε αυτό τον τομέα μουσικής. Θελήσαμε να το γεμίσουμε πιστεύοντας πως η πόλη μας έχει πολλά να δώσει. Εξάλλου ο Σεπτέμβρης ήταν ένας μήνας όπου δεν είχε πολλά Ευρωπαϊκά φεστιβάλ μουσικής. Πλέον μας ξέρει πολύς κόσμος, ενώ το Reworks έχει συμπεριληφθεί σε λίστες καλύτερων διεθνών φεστιβάλ: έχει ανακηρυχθεί το 5ο καλύτερο στον κόσμο από το online μουσικό περιοδικό «Resident Advisor», ενώ το «52 inside» το έχει βγάλει ως το καλύτερο φεστιβάλ του Σεπτέμβρη στην Ευρώπη. Είμαστε χαρούμενοι που λαμβάνει αυτή την αναγνώριση και κάνει γνωστή την πόλη μας.

 

-Οικονομικά πώς επιβιώνει;

-Είμαστε ευγνώμονες γιατί έχουμε ιδιωτική χρηματοδότηση. Στηριζόμαστε σε ιδιωτικές εταιρείες και όχι από το κράτος. Μάλιστα μάς έχουν καλέσει να μιλήσουμε σε εκδηλώσεις στην Ευρώπη για αυτό το μοντέλο επιβίωσης. Ξέρετε ακόμα και στην Ευρώπη όσα φεστιβάλ στηρίζονται σε κρατική οικονομική στήριξη αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα προβλήματα.

-Τι ονειρεύεστε για το μέλλον;

-Να συνεχίσουμε να προβάλλουμε τη μουσική όπως πρέπει και να δίνουμε βήμα σε νέους καλλιτέχνες. Θεωρούμε σωστό να παρουσιάζουμε την ελληνική μουσική σκηνή, ιδιαίτερα σε ένα φεστιβάλ που έχει διεθνή χαρακτήρα.

-Πώς πάει η προπώληση των εισιτηρίων;

-Είναι πολύ ικανοποιητική. Ο κόσμος δείχνει να το περιμένει το Reworks και αυτό μας δίνει ώθηση.

 

Τιμές εισιτηρίων: 

-Εισιτήριο τριημέρου (16,17 & 18.9): 60€ (περιορισμένος αριθμός)

-Reworks Agora

Εισιτήριο ημέρας (14.9): 10€(περιορισμένος αριθμός)  / 5€ Φοιτητικό - Μαθητικό- Kάρτα ανέργων

-Reworks in Concert

Εισιτήριο ημέρας (15.9): 10€ προπώληση (περιορισμένος αριθμός)

Εισιτήριο ημέρας (16.9): 17€ προπώληση

-Εισιτήριο Ημέρας (17.9): 25€ προπώληση (πρώτη έκδοση) / 30 €

*Περισσότερες πληροφορίες για τις ώρες των συναυλιών θα βρείτε στο www.reworks.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη: Δεν τα βάζω μαζί σου, φταίει η κλινική
«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη, διότι στη θέση του πατέρα μου έχουν βρεθεί χιλιάδες άνθρωποι»
Απάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη: Δεν τα βάζω μαζί σου, φταίει η κλινική
Θεσσαλονίκη: Φράκαρε ο Περιφερειακός – Τεράστια ταλαιπωρία για οδηγούς (ΧΑΡΤΗΣ)
Πολύ μεγάλο μποτιλιάρισμα και ουρές χιλιομέτρων και στις δύο κατευθύνσεις του δρόμου – Αυξημένη κίνηση και μέσα στην πόλη
Θεσσαλονίκη: Φράκαρε ο Περιφερειακός – Τεράστια ταλαιπωρία για οδηγούς (ΧΑΡΤΗΣ)