Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης έρχεται στη Θεσσαλονίκη για τα «Φτηνά τσιγάρα»

Μια προβολή της γνωστής ταινίας του θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στον Πολυχώρο Πολιτισμού WE με ελεύθερη είσοδο

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ένα βράδυ του Αυγούστου στην άδεια Αθήνα, ένας σύγχρονος μποέμ φλερτάρει με μια κοπέλα που γνώρισε σε τηλεφωνικό θάλαμο. Δύο άνθρωποι συναντώνται, μιλούν για τις ζωές τους, ερωτεύονται…

Όσοι έχουν δει τα «Φτηνά Τσιγάρα» έχουν ήδη αναγνωρίσει την υπόθεση της ταινίας του Ρένου Χαραλαμπίδη. Όσοι πάλι δεν την έχουν δει θα μπορέσουν να το κάνουν σε μια ξεχωριστή προβολή που έχει προγραμματιστεί για τις 25/9 (ώρα 21.00) στον Πολυχώρο Πολιτισμού WE (3ης Σεπτεμβρίου 3, τηλ 2310284700) σε συνεργασία με την Ομάδα WHY NOT και με ελεύθερη είσοδο.

Ήταν το 2000 όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα «Φτηνά τσιγάρα» κι ακόμη παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού. Η ταινία αυτή έχει φρεσκάδα και συνάμα φέρνει στο νου μια εποχή που πολλά στοιχεία της δεν υπάρχουν πια. «Ό,τι είναι νέο, είναι για πάντα νέο και εκφράζει όλες τις γενιές. Ίσως γι’ αυτό και ο κόσμος εξακολουθεί να θέλει να τη βλέπει», μάς δήλωσε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ο Ρένος Χαραλαμπίδης με αφορμή την προβολή της ταινίας.

-Πώς αποφασίσατε να κάνετε αυτή την προβολή;

-Φέτος συμπληρώνονται 17 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας. Είχε προηγηθεί τον Αύγουστο μια σειρά από προβολές στην Αθήνα όπου το κοινό ανταποκρίθηκε θερμά, οπότε σκέφτηκα να κάνω μια παρουσίαση και στη Θεσσαλονίκη. Ξέρετε τα «Φτηνά τσιγάρα» είναι μια μοναδική ταινία για τη νέα γενιά των 90’s. Είναι σπάνια στο είδος της και παραμένει ακόμη και σήμερα φρέσκια. Ό,τι είναι νέο, είναι για πάντα νέο και εκφράζει όλες τις γενιές. Ίσως γι’ αυτό και ο κόσμος εξακολουθεί να θέλει να τη βλέπει. Να δει ένα φιλμ για τους νέους της δεκαετίας του ’90. Και ο πρωθυπουργός μας ανήκει σε αυτή την γενιά.

-Θα θέλατε να έρθει σε προβολή της ταινίας;

-Προσωπικά όχι γιατί νιώθω όπως και πάρα πολλοί Έλληνες ότι εξαπατήθηκα. Νιώθω ανασφάλεια για το μέλλον.

-Τα «Φτηνά Τσιγάρα» είναι και μια ταινία για μια εποχή που έχει περάσει. Πλέον η επικοινωνία έχει αλλάξει…

-Ναι η επικοινωνία ήταν διαφορετική τότε. Δύο άνθρωποι μπορούσαν να χαθούν τελείως, αν δεν αντάλλασσαν τηλέφωνο. Στο έργο υπάρχουν αντικείμενα και μέρη που σήμερα έχουν αλλάξει ή δεν υφίστανται πλέον. Οι τηλεφωνικοί θάλαμοι, επιγραφές σε διάφορα σημεία, μαγαζιά, δραχμές. Η πόλη άλλαξε κι εμείς ανεπαισθήτως, όπως θα έλεγε ο Καβάφης. Η γνωριμία του ήρωα και της ηρωίδας γίνεται γύρω από ένα καρτοτηλέφωνο. Πια δεν υπάρχουν πολλά από αυτά, οπότε και μια ανάλογη γνωριμία είναι λίγο δύσκολο να συμβεί.

-Τι θυμάστε από την εποχή που γυρίζατε την ταινία;

-Θυμάμαι πόσο αφιερωμένος ήμουν στον κινηματογράφο. Έκανα σινεμά χωρίς συμβιβασμούς. Και με είχε βοηθήσει πολύ ο παραγωγός μου, αλλά και οι συνεργάτες μου που με είχαν εμπιστευθεί και δούλεψαν μαζί μου, καθώς και οι ηθοποιοί που έγιναν μαθητές μου στη διάρκεια των γυρισμάτων.

-Πώς βλέπετε το σινεμά σήμερα;

-Το σινεμά τώρα είναι πιο πολύπλοκο. Η ψηφιακή προβολή αλλάζει τα δεδομένα. Παλιά για να κάνεις ένα εφέ ή για να πάρεις την κάμερα στον ώμο έπρεπε να κάνεις ολόκληρη εκστρατεία. Τώρα ο καθένας μπορεί να τραβήξει βίντεο με το κινητό του. Πιστεύω πως το σινεμά είναι στα πρόθυρα μεγάλων αλλαγών. Απλά εδώ, στην Ελλάδα, έχει κανείς να αντιμετωπίσει και την οικονομική κρίση που ήταν σαρωτική για όσους ασχολούνται με την 7η τέχνη.

-Εσείς ετοιμάζετε κάποια ταινία ή κάποια παράσταση;

-Στις 18/11 θα παρουσιάσω στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στην Αθήνα τη μουσική παράσταση «Ο Ρένος και το πλήρωμα του χρόνου» που θα περιλαμβάνει τραγούδια που τραγούδησα στα 25 χρόνια παρουσίας μου στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Παράλληλα ετοιμάζω και ένα δίσκο με κομμάτια bossa nova βασισμένα σε παλιές μπαλάντες. Μια πρώτη γεύση μπορεί να ακούσει κανείς στο «Ο γιος του ανέμου» του Βαγγέλη Γερμανού (μουσική/στίχους) που το κυκλοφορήσαμε πρόσφατα.

Στην ταινία παίζουν οι: Ρένος Χαραλαμπίδης, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Κώστας Τσάκωνας, Άλκης Παναγιωτίδης, Μάνος Βακούσης, Τάκης Σπυριδάκης

Μετά την προβολή της ταινίας, θα υπάρξει συζήτηση και φιλοσοφίες με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη της ταινίας, Ρ.Χαραλαμπίδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ