19

AUG
2018

Στη διάθεσή της θα είναι πλέον η Συλλογή του Ιωάννη Μέγα και το αρχείο του Ντίνου Χριστιανόπουλου που αριθμούν περισσότερα από 90.000 τεκμήρια

Θεσσαλονίκη: Πιο πλούσια η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ με δύο δωρεές

17 Oct 201616.51

 Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

 

Πιο πλούσια κατά περισσότερα από 90.000 τεκμήρια θα είναι η Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με τη δωρεά της Συλλογής του Ιωάννη Μέγα και του αρχείου του Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Στην πρώτη περιλαμβάνεται «υλικό για τη Θεσσαλονίκη από το 1850 έως το 1950. Βιβλία, φάκελοι, επιστολόχαρτα, γκραβούρες, χάρτες, καρτ ποστάλ φωτογραφίες, διαφημιστικά έντυπα οργανισμών κ.ά. Το υλικό αυτό καλύπτει μία ολόκληρη σειρά από θέματα: την τοπογραφία της Θεσσαλονίκης, τα μνημεία της, τα κτίρια και την υποδομή της, κατοικίες, την οικονομία της πόλης, της κοινότητες, τον πολιτισμό και την ιστορία της» ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας ο συλλέκτης Ιωάννης Μέγας από την αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ όπου και έγινε η υπογραφή του συμφωνητικού για τη αποδοχή της δωρεάς από το ΑΠΘ.


Στη δεύτερη περιλαμβάνονται βιβλία του γνωστού ποιητή, χειρόγραφα (σημ. ο ποιητής δεν χρησιμοποιούσε γραφομηχανή ή κομπιούτερ) από αδημοσίευτα ποιήματα, δοκίμια και λογοτεχνικά κείμενά του, 52 ετήσια ημερολόγια, από το 1953 μέχρι το 2006 περίπου, συνεντεύξεις του σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και βιβλία γενικού ενδιαφέροντος, αντίτυπα του περιοδικού Διαγώνιος, καθώς και αρχείο συναυλιών και ηχογραφήσεων σε σχέση με τον Τσιτσάνη.

«Ένας συλλέκτης είναι σαν τον Σκρουτζ. Περιμένει να βρεθεί μόνος του και να ανοίξει τις συλλογές του, να τις θαυμάσει. Κατά κάποιο τρόπο είναι σαν μια αρρώστια. Όμως ο συλλέκτης πρέπει να γνωρίζει πως κανένας δεν θα μπορέσει να πάρει τις συλλογές του εις τόπο χλοερό. Συνήθως η χήρα του ή οι συγγενείς του είτε θα πετάξουν το υλικό στα σκουπίδια και από εκεί θα το πάρουν οι παλαιοπώλες είτε με τον καιρό θα χαθεί ένα σημαντικό μέρος. Πριν 10 χρόνια πήραμε την απόφαση με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο να δωρίσουμε το υλικό που έχουμε ο καθένας μας σε μια βιβλιοθήκη της πόλης. Και επιλέξαμε τη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ μετά από πρόταση του καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας κ. Ιάκωβου Μιχαηλίδη. Πιστεύουμε πως αυτή την κίνησή μας θα ακολουθήσουν και άλλοι συλλέκτες είτε κάνοντας δωρεά της συλλογής τους είτε παραχωρώντας την ως χρησιδάνειο», σημείωσε ο κ. Ιωάννης Μέγας. Πρόσθεσε ότι στο ΑΠΘ το υλικό θα συντηρηθεί καλά και θα αξιοποιηθεί από ερευνητές, ενώ κάλεσε επιστήμονες διαφόρων επιστημονικών πεδίων να συνδράμουν κι αυτοί με τυχόν αρχεία που διαθέτουν στην κατοχή τους. «Μπορεί να διαθέτουν τεκμήρια που να έχουν σημασία για την μικροϊστορία του τόπου μας», συμπλήρωσε.

Για δύο δωρεές υψίστης σημασίας έκανε λόγο ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Περικλής Μήτκας. «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ, τη μεγαλύτερη Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα και τη δεύτερη σε μέγεθος στη χώρα μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη, το γεγονός ότι ο Γιάννης Μέγας και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος αποφάσισαν να δωρίσουν τη συλλογή και το αρχείο τους, καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την εμπιστοσύνη τους στο Πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησαν.

Με τη δωρεά αυτή αναδεικνύουν την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για την προκοπή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο οποίο εμπιστεύονται τα τεκμήρια πολιτισμού για την απαραίτητη τεκμηρίωση και την αξιόπιστη αξιοποίησή τους», σημείωσε ο κ. Μήτκας. Μάλιστα πρόσθεσε πως πρόσφατα το ΑΠΘ ανέλαβε την προεδρία του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών που τα τελευταία 18 χρόνια την είχε το Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Ως το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός για το 2016 για το ΑΠΘ και την πόλη χαρακτήρισε τις δωρεές ο Αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής και κέντρου πληροφόρησης καθηγητής κ. Ιωάννης Τζιφόπουλος, σχολιάζοντας πως με τα περισσότερα από 90.000 νέα τεκμήρια, με νέους θησαυρούς στην Κοινωνιολογία και την Ιστορία, η Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου θα αποτελέσει πόλο έλξης για όσους θέλουν να αποκτήσουν γνώση.

Για το γεγονός πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε τεκμήρια δωρεά μετά το 1963 αναφέρθηκε η κα Προϊσταμένη διεύθυνσης Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ κ. Αικατερίνη Νάστα προσθέτοντας πως το υλικό θα είναι σύντομα προσβάσιμο σε επιστήμονες σε όλο τον κόσμο μέσω της μεταμηχανής αναζήτησης lib.auth.gr.

 

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Τύπος Θεσσαλονίκης



Νταλάρας – Μαχαιρίτσας: Χιλιάδες κόσμου στο θέατρο του Δίου (ΦΩΤΟ)

Πολιτισμός18 Aug 201818.16

Μοναδική η μουσική συνύπαρξη των δύο καλλιτεχνών


Θεσσαλονίκη: Όλες οι δωρεάν συναυλίες στο Παρά Θιν’ Αλός – Το πρόγραμμα!

Πολιτισμός18 Aug 201802.42

Η αυλαία ανοίγει με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στις 23 Αυγούστου


Θεσσαλονίκη: Το Street Mode επιστρέφει με πάνω από 100 συναυλίες

Πολιτισμός18 Aug 201801.10

Και όλες τις δράσεις της street κουλτούρας


Και σε μουσεία της Θεσσαλονίκης θα επεκταθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Πολιτισμός17 Aug 201817.40

Στόχος η επέκταση του μέτρου και σε άλλους χώρους στην Ελλάδα έως το επόμενο καλοκαίρι


Θεσσαλονίκη: Επαγγελματία άνδρα ηθοποιό αναζητά το ΚΘΒΕ

Πολιτισμός17 Aug 201817.20

Για τη χειμερινή παραγωγή "Τόσο Κοντά"


Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην ακρόπολη της αρχαίας Πάφου (ΦΩΤΟ)

Πολιτισμός17 Aug 201811.00

Σύνθετο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα, εντοπίστηκε στην ακρόπολη της αρχαίας Πάφου 

Christian Ronig: Ο μουσικός από τη Γερμανία και η σχέση του με την ελληνική μουσική

Πολιτισμός16 Aug 201818.33

Έρχεται τον Σεπτέμβριο στη Μονή Λαζαριστών για μια μοναδική συναυλία


Έφυγε από τη ζωή στα 76 της χρόνια η Αρίθα Φράνκλιν

Πολιτισμός16 Aug 201817.20

Η «βασίλισσα της σόουλ» είχε κερδίσει 18 βραβεία Grammy


Θεσσαλονίκη: Οκτώ μέρες με θεατρικές παραστάσεις στα 24α Μερκούρεια

Πολιτισμός16 Aug 201816.00

Δείτε το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης που θα γίνει στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών 


Μασούτης



Mediterranean Cosmos





Blue Lagoon



ΕΛΠΕ



ΔΕΘ





Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία