24

ΙΑΝ
2018

Στη διάθεσή της θα είναι πλέον η Συλλογή του Ιωάννη Μέγα και το αρχείο του Ντίνου Χριστιανόπουλου που αριθμούν περισσότερα από 90.000 τεκμήρια

Θεσσαλονίκη: Πιο πλούσια η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ με δύο δωρεές

17 Οκτ 201616.51

 Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

 

Πιο πλούσια κατά περισσότερα από 90.000 τεκμήρια θα είναι η Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με τη δωρεά της Συλλογής του Ιωάννη Μέγα και του αρχείου του Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Στην πρώτη περιλαμβάνεται «υλικό για τη Θεσσαλονίκη από το 1850 έως το 1950. Βιβλία, φάκελοι, επιστολόχαρτα, γκραβούρες, χάρτες, καρτ ποστάλ φωτογραφίες, διαφημιστικά έντυπα οργανισμών κ.ά. Το υλικό αυτό καλύπτει μία ολόκληρη σειρά από θέματα: την τοπογραφία της Θεσσαλονίκης, τα μνημεία της, τα κτίρια και την υποδομή της, κατοικίες, την οικονομία της πόλης, της κοινότητες, τον πολιτισμό και την ιστορία της» ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας ο συλλέκτης Ιωάννης Μέγας από την αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ όπου και έγινε η υπογραφή του συμφωνητικού για τη αποδοχή της δωρεάς από το ΑΠΘ.


Στη δεύτερη περιλαμβάνονται βιβλία του γνωστού ποιητή, χειρόγραφα (σημ. ο ποιητής δεν χρησιμοποιούσε γραφομηχανή ή κομπιούτερ) από αδημοσίευτα ποιήματα, δοκίμια και λογοτεχνικά κείμενά του, 52 ετήσια ημερολόγια, από το 1953 μέχρι το 2006 περίπου, συνεντεύξεις του σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και βιβλία γενικού ενδιαφέροντος, αντίτυπα του περιοδικού Διαγώνιος, καθώς και αρχείο συναυλιών και ηχογραφήσεων σε σχέση με τον Τσιτσάνη.

«Ένας συλλέκτης είναι σαν τον Σκρουτζ. Περιμένει να βρεθεί μόνος του και να ανοίξει τις συλλογές του, να τις θαυμάσει. Κατά κάποιο τρόπο είναι σαν μια αρρώστια. Όμως ο συλλέκτης πρέπει να γνωρίζει πως κανένας δεν θα μπορέσει να πάρει τις συλλογές του εις τόπο χλοερό. Συνήθως η χήρα του ή οι συγγενείς του είτε θα πετάξουν το υλικό στα σκουπίδια και από εκεί θα το πάρουν οι παλαιοπώλες είτε με τον καιρό θα χαθεί ένα σημαντικό μέρος. Πριν 10 χρόνια πήραμε την απόφαση με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο να δωρίσουμε το υλικό που έχουμε ο καθένας μας σε μια βιβλιοθήκη της πόλης. Και επιλέξαμε τη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ μετά από πρόταση του καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας κ. Ιάκωβου Μιχαηλίδη. Πιστεύουμε πως αυτή την κίνησή μας θα ακολουθήσουν και άλλοι συλλέκτες είτε κάνοντας δωρεά της συλλογής τους είτε παραχωρώντας την ως χρησιδάνειο», σημείωσε ο κ. Ιωάννης Μέγας. Πρόσθεσε ότι στο ΑΠΘ το υλικό θα συντηρηθεί καλά και θα αξιοποιηθεί από ερευνητές, ενώ κάλεσε επιστήμονες διαφόρων επιστημονικών πεδίων να συνδράμουν κι αυτοί με τυχόν αρχεία που διαθέτουν στην κατοχή τους. «Μπορεί να διαθέτουν τεκμήρια που να έχουν σημασία για την μικροϊστορία του τόπου μας», συμπλήρωσε.

Για δύο δωρεές υψίστης σημασίας έκανε λόγο ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Περικλής Μήτκας. «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ, τη μεγαλύτερη Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα και τη δεύτερη σε μέγεθος στη χώρα μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη, το γεγονός ότι ο Γιάννης Μέγας και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος αποφάσισαν να δωρίσουν τη συλλογή και το αρχείο τους, καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την εμπιστοσύνη τους στο Πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησαν.

Με τη δωρεά αυτή αναδεικνύουν την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για την προκοπή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο οποίο εμπιστεύονται τα τεκμήρια πολιτισμού για την απαραίτητη τεκμηρίωση και την αξιόπιστη αξιοποίησή τους», σημείωσε ο κ. Μήτκας. Μάλιστα πρόσθεσε πως πρόσφατα το ΑΠΘ ανέλαβε την προεδρία του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών που τα τελευταία 18 χρόνια την είχε το Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Ως το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός για το 2016 για το ΑΠΘ και την πόλη χαρακτήρισε τις δωρεές ο Αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής και κέντρου πληροφόρησης καθηγητής κ. Ιωάννης Τζιφόπουλος, σχολιάζοντας πως με τα περισσότερα από 90.000 νέα τεκμήρια, με νέους θησαυρούς στην Κοινωνιολογία και την Ιστορία, η Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου θα αποτελέσει πόλο έλξης για όσους θέλουν να αποκτήσουν γνώση.

Για το γεγονός πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε τεκμήρια δωρεά μετά το 1963 αναφέρθηκε η κα Προϊσταμένη διεύθυνσης Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ κ. Αικατερίνη Νάστα προσθέτοντας πως το υλικό θα είναι σύντομα προσβάσιμο σε επιστήμονες σε όλο τον κόσμο μέσω της μεταμηχανής αναζήτησης lib.auth.gr.

 

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Τύπος Θεσσαλονίκης


Typosthes.gr Social Media Awards 2017

Θεσσαλονίκη: Ο «Τ.Θ.» σας πάει θέατρο με 1 + 1 εισιτήριο!

Πολιτισμός23 Ιαν 201821.11

Βρείτε το κουπόνι στα φύλλα της εφημερίδας «Τύπος Θεσσαλονίκης» 

Κωστής Καπελώνης: «Όποιος αρνείται την αγάπη, τιμωρείται σκληρά»

Πολιτισμός23 Ιαν 201820.00

Ο σκηνοθέτης μίλησε μαζί μας με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης «Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν» στην πόλη μας

«Αμφίσημα σώματα - διαχρονικές ερμηνείες» στο ΚΣΤΘ

Πολιτισμός23 Ιαν 201819.40

Στη νέα του έκθεση που εγκαινιάζεται το Σάββατο


ΕΚΚ: Χρηματοδοτεί 851.500 € για ελληνικές ταινίες

Πολιτισμός23 Ιαν 201819.10

Ενίσχυσης της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής

Από το φιλμ "The shape of water "

Όλες οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2018

Πολιτισμός23 Ιαν 201818.13

Με 13 υποψηφιότητες ηγείται της... κούρσας «Η μορφή του νερού»

Τέλος οι συναυλίες για τον Νιλ Ντάιαμοντ - Διαγνώστηκε με Πάρκινσον

Πολιτισμός23 Ιαν 201813.30

Δήλωσε ωστόσο ότι προτίθεται «να συνεχίσει να δραστηριοποιείται για πολύ καιρό ακόμη στη σύνθεση και την ηχογράφηση» 

Θεσσαλονίκη: Απόψε Τρίτη, σινεμά για όλους με 4 ευρώ – Δείτε πού!

Πολιτισμός23 Ιαν 201811.46

Πού μπορείτε να δείτε σινεμά μόνο με 4 ευρώ 

Δωρεάν εκδηλώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός23 Ιαν 201811.30

Προτάσεις εξόδου: Διαβάστε τις δωρεάν εκδηλώσεις της ημέρας…


Πρεμιέρα για «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ»

Πολιτισμός22 Ιαν 201819.30

Στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών


ΕΥΑΘ


Interlife KidsTyposthes.gr - Twitter

Agrotica HelexpoΘέατρο ΤTyposthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία