Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι 10 ταινίες που ΠΡΕΠΕΙ να δεις στο 57ο ΦΚΘ!

Part 1 – Προτάσεις για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Του Γιώργου Παπαδημητρίου

To 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες του και με τη βούλα την Παρασκευή και για ένα δεκαήμερο θα μας προσφέρει αφειδώς υπέροχες σινεφιλικές εμπειρίες. Ακολουθεί ένας μίνι οδηγός επιβίωσης για τις πρώτες πέντε ημέρες του Φεστιβάλ, από την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου μέχρι την Τρίτη 8 Νοεμβρίου. Ραντεβού στις αποθήκες του λιμανιού, στο Ολύμπιον, αλλά και... στα μπουζουξίδικα (διαβάστε το άρθρο και θα καταλάβετε!)

Η πέτρα της καρδιάς, του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον

Όταν ακούς/διαβάζεις πως πρόκειται για μία τρυφερή ιστορία απότομης ενηλικίωσης, στα απόκοσμης ομορφιάς τοπία της Ισλανδίας, με την πλοκή να ενώνεται αρμονικά με τη φύση και τις αλλαγές, δίνεις αυτόματα μία ψήφο εμπιστοσύνης. Ιδίως αν λάβεις υπόψη σου το Rams, την υπέροχη δηλαδή ισλανδική ταινία που κέρδισε πέρσι τον Χρυσό Αλέξανδρο, καθώς και το ότι ο σκηνοθέτης (του οποίου οι μικρού μήκους ταινίες έχουν σαρώσει παντού τα βραβεία) διαθέτει αυτό το υπέροχο ονοματεπώνυμο.

Προβολές: Δευτέρα 7/11 – 15.15: Ολύμπιον και Τρίτη 8/11 – 18.00: Φρίντα Λιάππα

Άντρας ελβετικός σουγιάς, των Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ

Σε αυτή την αλλοπρόσαλλη κωμωδία, που έχει διαφημιστεί ως η απόλυτη cheesy κι ένοχη απόλαυση, ο Πολ Ντέινο (που θα πραγματοποιήσει οσονούπω και το σκηνοθετικό του ντεμπούτο) ναυαγεί σε ένα ερημονήσι κι έχει ως μοναδική συντροφιά ένα πτώμα, το οποίο διαθέτει τρομερά ανθρώπινες αντιδράσεις και συνήθειες. Στον ρόλο του πτώματος ο -πάλαι ποτέ Χάρι Πότερ-Ντάνιελ Ράντκλιφ.

Προβολές: Παρασκευή 4/11 – 23.15: Ολύμπιον και Τρίτη 8/11 – 23.30: Φρίντα Λιάππα

Πάση θυσία, του Ντέιβιντ Μακένζι

Η πρώτη made in the USA ταινία του Σκοτσέζου σκηνοθέτη που μας έχει χαρίσει τα πανέμορφα Young Adam (2003) και Perfect Sense (2011). Ένα δράμα προδιαγεγραμμένης ήττας και στιλάτου ντετερμινισμού, το οποίο ξετυλίγεται μέσα από γουέστερν κωδικούς και στο οποίο η υποχώρηση δεν αποτελεί επιλογή για καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Προβολές: Σάββατο 5/11 – 23.15: Ολύμπιον’

Gimme Danger, του Τζιμ Τζάρμους

Ο άρχοντας του coolness Τζιμ Τζάρμους θα έχει την τιμητική του στη φετινή διοργάνωση, καθώς πέρα από το εναρκτήριο λάκτισμα του Paterson, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, θα απολαύσουμε και το ντοκιμαντέρ του για τη θρυλική μπάντα των The Stooges. Προετοιμαστείτε, λοιπόν, για πολλές και θεοπάλαβες inside stories για τον Iggy Pop και την παρέα του.

Προβολές: Δευτέρα 7/11 – 22.45: Ολύμπιον

Ο εμποράκος, του Ασγκάρ Φαραντί

Η νέα ταινία του υπέροχου Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί (Ένας χωρισμός, Το παρελθόν) βασίζεται στο πασίγνωστο θεατρικό έργο Ο θάνατος ενός εμποράκου, του Άρθουρ Μίλερ, και πυροδοτεί τη δαιδαλώδη πλοκή του μέσα από ένα πανέξυπνο εύρημα που διαπλέκει αμετάκλητα την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία. Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας (για τον Σαμπάμπ Χοσεϊνί) και Σεναρίου στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών.

Προβολές: Τρίτη 8/11 – 21.00: Φρίντα Λιάππα

Αυτή η νύχτα μένει, του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Στις 12 του περασμένου Ιανουαρίου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, μας αποχαιρέτησε. Το 57ο ΦΚΘ τον τιμά, με μία ειδική προβολή του αριστουργήματός του Αυτή η νύχτα μένει (1999), το οποίο θα προβληθεί στο νυχτερινό κέντρο Barbarella Live, ως φόρος τιμής στο σύμπαν της ταινίας, στον αθέατο κόσμο της νύχτας.

Προβολές: Τρίτη 8/11 – 21.00: Barbarella Live

Sieranevada, του Κρίστι Πούιου

Ένας από τους πιο αγαπημένους σκηνοθέτες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (από τις εποχές του πανέμορφου Η Οδύσσεια του κυρίου Λαζαρέσκου) επιστρέφει με την ταινία που αποτελεί την επίσημη πρόταση της Ρουμανίας για τα Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ένα οικογενειακό δείπνο προς τιμήν ενός αποθανόντος πατέρα μετατρέπεται σε χιονοστιβάδα αποκαλύψεων και μετωπικής σύγκρουσης με την αλήθεια.

Προβολές: Τρίτη 8/11 – 19.45: Σταύρος Τορνές

Όταν ξέσπασε η βία, του Μπόγκνταν Μίρικα

Μία έκταση γης, στα σύνορα μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας. Μία no man’s land, με τους δικούς της κανόνες. Αντικείμενο κληρονομιάς, αλλά κατά βάθος το μεταφορικό σύνορο μεταξύ δύο κόσμων. Η ένταση αυξάνει επικίνδυνα και δεν υπάρχουν μέσες λύσεις. Ένα πλάγιο κλείσιμο ματιού στη θρυλική ομότιτλη ταινία του Τζον Μπούρμαν, αλλά και στα Αδέσποτα σκυλιά, του Σαμ Πέκινπα.

Προβολές: Σάββατο 5/11 – 20.30: Σταύρος Τορνές

Σημαδεμένες καρδιές, του Ράντου Ζούντε

Ένας ασθενής που νοσηλεύεται σε ένα σανατόριο στη Μαύρη Θάλασσα και υποφέρει τα πάνδεινα εξαιτίας της βαριάς του αρρώστιας. Ώσπου αυτή η ανήλιαγη ζωή, ιδρυματισμού δίχως την παραμικρή ελπίδα μοιάζει πιο ελπιδοφόρα από τις προοπτικές του έξω κόσμου. Από τον σκηνοθέτη του πολύ καλού Αφερίμ!, το οποίο βγαίνει, παρεμπιπτόντως, στις ελληνικές αίθουσες την ημέρα έναρξης του Φεστιβάλ!

Προβολές: Παρασκευή 4/11 – 15.30: Σταύρος Τορνές και Δευτέρα 7/11 – 20.15: Σταύρος Τορνές

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 χρόνων από την ίδρυσή της, τα μέλη της ΠΕΚΚ ψήφισαν για την ανάδειξη των καλύτερων ελληνικών και ξένων ταινιών της τελευταίας 40ετίας, με τις 3 πρώτες κάθε κατηγορίας να προβάλλονται στο Φεστιβάλ. Εξ αυτών, θα σας προτείνουμε τη λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό, ένα παραγνωρισμένο διαμαντάκι του ελληνικού σινεμά. Τετάρτη πρωί, κάντε κοπάνα από δουλειά, πανεπιστήμιο, υποχρεώσεις και απολαύστε μία από τις ομορφότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, τους Απέναντι (1981), του Γιώργου Πανουσόπουλου.

Οι απέναντι, του Γιώργου Πανουσόπουλου

Προβολές: Τετάρτη 9/11 – 11.00: Παύλος Ζάννας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ