Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κυριακάτικο πρωινό από την ΚΟΘ

Με τρίο για φλάουτο, βιολοντσέλο και πιάνο

Τα ‘Κυριακάτικα Πρωινά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης’ συνεχίζονται αυτή την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017, ώρα 12:00 στην Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73, με τρεις σπουδαίους μουσικούς, τον κορυφαίο Α’ στα φλάουτα της Κ.Ο.Θ. Όθωνα Γκόγκα, τον κορυφαίο Α’ στα βιολοντσέλα της Κ.Ο.Θ. Βασίλη Σαΐτη και τον διακεκριμένο πιανίστα Νίκο Κυριόσογλου, που θα παρουσιάσουν σύγχρονα έργα, γραμμένα όλα στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα, τα οποία συνδυάζουν την κλασική μουσική με τη λάτιν, τη τζαζ και το τάνγκο.

Η σύνθεση 'The Jet Whistle, για φλάουτο και τσέλο’ του Βραζιλιάνου δημιουργού Heitor Villa-Lobos γράφτηκε το 1950 και είναι ένα δροσερό κομμάτι στο οποίο ο συνθέτης χρησιμοποιεί με χιούμορ τις δυνατότητες των δύο οργάνων για να παράξει ένα σπιρτόζικο αποτέλεσμα και να αναδείξει παράλληλα τις δυνατότητές τους.

Οι συνθέσεις του Ουκρανού Nikolai Kapustin έχουν έντονα στοιχεία τζαζ, αν και ο ίδιος αποποιούνταν το χαρακτηρισμό αυτό για τη μουσική του, πιθανότατα λόγω της καχυποψίας στις τέως σοβιετικές δημοκρατίες απέναντι σε κάθε τι δυτικό. Το ‘Τρίο για φλάουτο, τσέλο και πιάνο, έργο 86’ γράφτηκε το 1998 και δίνει ισότιμο ρόλο στα 3 όργνα του σχήματος. Αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες συνθέσεις του Kapustin.

Ο Ελβετός Daniel Schnyder είναι ένας πολυγραφότατος συνθέτης και ένας αξιόλογος τζαζ σαξοφωνίστας. Το ‘Τρίο για φλάουτο, τσέλο και πιάνο’ αναμειγνύει τη τζαζ με λάτιν ρυθμούς, ενώ η ονομασία ‘Strictly in time’ του γ’ μέρους αναφέρεται στην απόλυτη ακρίβεια αίσθησης και ρυθμού που απαιτεί ο συνθέτης στο περιεχόμενο και στο χρόνο του κομματιού.

Ο Αργεντίνος συνθέτης Astor Piazzolla έγραψε και αυτός ‘Τέσσερις Εποχές’ στα πρότυπα του μνημειώδους έργου του Βιβάλντι, χωρίς ωστόσο να έχει σκοπό να παραπέμπει η μουσική του σε αυτές. Οι δικές του ‘Τέσσερις Εποχές του Μπουένος Άιρες’, γραμμένες μεταξύ 1965-70, είναι μία μίξη του τάνγκο με την κλασική μουσική. Το 1983 ο José Bragato το διασκεύασε για τρίο, χάριν της Αμερικανίδας τσελίστριας Christine Walevska που είχε ζήσει στην Αργεντινή και λάτρευε τη συγκεκριμένη σύνθεση.

Τρίο για φλάουτο, βιολοντσέλο και πιάνο

Όθωνας Γκόγκας (φλάουτο), Βασίλης Σαΐτης (βιολοντσέλο), Νίκος Κυριόσογλου (πιάνο)

Heitor Villa-Lobos (1887-1959): Assobio a jato (‘The Jet Whistle’) για φλάουτο και τσέλο

Nikolai Kapustin (1937): Τρίο για φλάουτο, τσέλο και πιάνο, έργο 86

Daniel Schnyder (1961): Τρίο για φλάουτο, τσέλο και πιάνο, Strictly in time (γ’ μέρος)

Astor Piazzolla (1921-1992): Cuatro Estaciones Portenas, σε διασκευή του José Bragato για

πιάνο τρίο

Τιμές εισιτηρίων: 10€

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73,

τηλ. 2310 236990   (Δευτέρα-Πέμπτη 9:00-17:00, Παρασκευή 9:00-14:00)

και από το www.tsso.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας
Θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να επαναλειτουργήσει το λιμάνι, που είναι το ένατο μεγαλύτερο των ΗΠΑ σε δραστηριότητα
Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας