Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το ΚΘΒΕ ανεβάζει την «Ασκητική» του Καζαντζάκη

Σε μια ευέλικτη παράσταση με 6 ηθοποιούς που θα παρουσιαστεί σε μια σειρά από διαφορετικούς χώρους – Πρεμιέρα στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

“Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.”

Το 2017 είναι αφιερωμένο στο Νίκο Καζαντζάκη καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατο του. Τιμώντας τη μνήμη του το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την «Ασκητική» (Salvatores dei).

Πρόκειται για μια θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Καζαντζάκη, ενός συμπυκνωμένου κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

«Θέλαμε να κάνουμε μια ευέλικτη παράσταση μιας ώρας που θα ανεβεί πρώτα στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, από 28/1/2017 έως 5/2/2017, και έπειτα σε επιλεγμένους χώρους εντός και εκτός πόλης. Δεν πειράξαμε όμως το κείμενο, απλά κόψαμε κάποια σημεία, κάποιες επαναλήψεις, δίχως όμως να χαθεί κάτι από την ιδέα του Καζαντζάκη. Είχαμε στο νου να γίνει το κείμενο κατανοητό στον όποιο θεατή έρθει να δει την παράσταση, χωρίς να πρέπει να είναι μυημένος στο φιλοσόφημα του Καζαντζάκη», μάς δήλωσε ο Aνδρέας Κουτσουρέλης που υπογράφει τη σκηνοθεσία. «Είχαμε στα χέρια μας ένα φιλοσοφικό δοκίμιο και ήταν δύσκολο να το κάνουμε θεατρική πράξη. Το καταφέραμε με δύο στοιχεία: κρατήσαμε την απλότητα του κειμένου ώστε να γίνει κατανοητό και απλοποιήσαμε την εικόνα για να μην τραβάει το μάτι του θεατή κάνοντάς τον να χάσει ενδεχομένως σημεία του κειμένου».

Τι θα δούμε; «Ένα κόνσεπτ λιτό, απλό, όχι σε μορφή αναλογίου. Έξι (6) πρόσωπα (ηθοποιοί) έρχονται στη σκηνή για να καταθέσουν τις σκέψεις και τον εσωτερικό κόσμο του "Ενός". Στην πραγματικότητα είναι σαν έξι εσωτερικές φωνές ενός ανθρώπου. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένας διάλογος και όχι ένας μονόλογος», συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης.

Τέλος σε σημείωμά του υπογραμμίζει: «Διαβάζοντας την Ασκητική του Ν. Καζαντζάκη, βυθίζεσαι σε ένα φιλοσοφικό κείμενο που σε οδηγεί αναπόφευκτα στην αναζήτηση της ύπαρξής σου και στον τρόπο που καλείσαι, από τον ίδιο τον συγγραφέα, να αντιμετωπίσεις και να δεις, με τα δικά του μάτια, την πορεία σου στη ζωή.  Και αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τον καθένα μας σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα και ολόκληρο το σύμπαν».

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης, Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Μυλωνά, Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος, Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης  Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος

Ημέρες και ώρες παραστάσεων(28/01/2017 - 05/02/2017): Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00.

Είσοδος: Για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ εισιτήρια από 5 € έως 13 €. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ