Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» τον Σπύρο Α. Ευαγγελάτο

Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του Ελληνικού θεάτρου εκφράζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, ενός από τους  σημαντικότερους σκηνοθέτες του Ελληνικού θεάτρου, πανεπιστημιακού δασκάλου και Ακαδημαϊκού. Σπουδαίος δημιουργός, με πλήθος σκηνοθεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο  Σπύρος Ευαγγελάτος υπήρξε ιδρυτής του Αμφιθεάτρου με διεθνή καταξίωση και άφησε  πίσω του πλούσιο σκηνοθετικό αλλά και μεταφραστικό έργο. 

Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος  (1977-1980).

Συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ για πρώτη φορά το 1964, με τη διπλή ιδιότητα του θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη, παρουσιάζοντας το ιστορικό δράμα «Νικόλαος Γαλάτης», με την οποία το ΚΘΒΕ συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Φωτογραφία από την παράσταση «Εκκλησιάζουσες»  (κάθονται οι:  Ρ. Γαλάνη, Γ. Κιτσόπουλος, Σ. Ευαγγελάτος, Σ. Δημητρίου, Θ. Τζενεράλης)

Σκηνοθέτησε για το ΚΘΒΕ τις παραστάσεις: «Σιμωνίς» της Ζωής Καρέλλη (1966), «Μαρία Δοξαπατρή» του Δημήτριου Βερναρδάκη (1968), «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη (1969), «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου (1969), «Φάουστ» του Γκαίτε (1970), «Ο Επισκέπτης» του Γιώργου Θέμελη και «Το κενό» του Ιονέσκο, σε ενιαία παράσταση (1970), «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1971), «Ένα ονειρόδραμα» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ (1972), «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1973), «Ιούλιος Καίσαρας» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1978), «Πέρσες» του Αισχύλου (1978), «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Φρήντριχ Ντύρρενματ (1979), «Μήδεια» του Σενέκα (1979), «Καυγάδες στην Κιότζα» του Κάρλο Γκολντόνι (1980), «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (1980).

Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, ως διευθυντής του ΚΘΒΕ, πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για τη δημιουργία της Όπερας Θεσσαλονίκης. Με βασικό του σύνθημα «Η όπερα είναι θέαμα λαϊκό» ανεβάζει σε δική του σκηνοθεσία τον «Φιντέλιο» του Μπετόβεν (1978).  Το επιτυχημένο εγχείρημα ακολούθησαν σε δική του σκηνοθεσία: «Ο μαγικός αυλός» του Μότσαρτ (1979), «Νόρμα» του Μπελίνι (1979), «Τόσκα» του Πουτσίνι (1980), «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Ροσίνι (1981). Η τελευταία του συνεργασία με το ΚΘΒΕ και συγκεκριμένα με την Όπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης ήταν η παραγωγή «Φιντέλιο» του Μπετόβεν , που παρουσιάστηκε στο Επταπύργιο, το 2002.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ