Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι Θραξ Πανκc θα στήσουν ένα… αλλιώτικο γλέντι στη Θεσσαλονίκη!

Παντρεύοντας κάλαντα της Θράκης με την Πανκ

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραδοσιακά κάλαντα της Θράκης με την Πανκ; Την απάντηση την έχουν οι Θραξ Πανκc, το σχήμα από την Ορεστιάδα που άρχισε την πορεία του το 2008 με τους Σταυρίδη Γιώργο και  Χαρακοπίδη Βαϊτση παίζοντας σε γάμους, πανηγύρια, πορείες και σκηνικά μέχρι που συνάντησαν τον Πάνο Γκίνη και πρόσθεσαν το στοιχείο της πανκ στη μουσική τους. Το αποτέλεσμα θα το ακούσουν ζωντανά όσοι βρεθούν την Παρασκευή 24/2/2017 στο Balkan Fest που θα γίνει στο WE. «Θέλουμε οι συναυλίες μας να κυλάνε σαν μουσικά ταξίδια. Είναι μια ευκαιρία για το κοινό της Θεσσαλονίκης να μυηθεί σε ένα αλλιώτικο  ‘’γλέντι’’», μας είπαν τα μέλη του συγκροτήματος σε συνέντευξη που μας παραχώρησαν.

Αναφέρθηκαν στη σχέση τους με την παράδοση και το πώς την προσάρμοσαν στη δική τους πραγματικότητα. Για το πανκ λένε πως «σημαίνει αγνή, ειλικρινής κι απεριόριστη έκφραση». Στο θέμα της γλώσσας των τραγουδιών τονίζουν ότι: «Η αγγλική έχει σταματήσει να θεωρείται βασικό συστατικό ενός εναλλακτικού κομματιού». Όσο για το τι θα άλλαζαν στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας λένε πως χρειάζεται να υπάρχουν «πολλά φεστιβάλ που να απευθύνονται και σε ακροατήριο εκτός της χώρας μας, ενώ θα πρέπει να καλλιεργήσουμε ως λαός, περισσότερο την συνείδηση της οικονομικής συνεισφοράς».

-Ποια σχέση μπορεί να έχουν τα παραδοσιακά κάλαντα της Θράκης με την Πανκ;

-Οι παλιότερες γενιές μας παρέδωσαν τη μουσική, όπως αυτοί την παρέλαβαν, δίνοντας όμως ο καθένας το ύφος και τη δυναμική, ανάλογα με τα βιώματα και την αισθητική του. Εμείς με τη σειρά μας την προσαρμόσαμε στη δική μας πραγματικότητα. Για μας πανκ σημαίνει αγνή, ειλικρινής κι απεριόριστη έκφραση.

-Πόσο η παράδοση καταγράφηκε στα κύτταρά σας και ενέπνευσε τη μουσική σας; Και πόσο κοντά ήσασταν στην παραδοσιακή μουσική;

-Μεγαλώσαμε σε μία επαρχιακή περιοχή που θέλοντας και μη συναντάς ακόμη και σήμερα  τον παραδοσιακό τρόπο ζωής στη καθημερινότητα. Ο τρόπος που θα επικοινωνήσεις, θα αστειευτείς, θα μαλώσεις, τα φαγητά που θα φας, αυτά που θα πιείς, ο τρόπος που θα διασκεδάσεις, όλα αυτά επηρεάζουν τη μουσική. Όλα είναι ένα. Ο Βάιος είχε την τύχη να ξεκινήσει από πολύ μικρός δίπλα στον παππού του, έναν αξιόλογο δεξιοτέχνη και κατασκευαστή γκάιντας. Οι υπόλοιποι επίσης διδαχτήκαμε από παραδοσιακούς οργανοπαίχτες και όχι μόνο, έχοντας ακόμη και σήμερα, τριβές με αυτούς σε γλέντια, έθιμα και πανηγύρια.

                       

-Πότε και πώς αποφασίσατε να κάνετε το συγκρότημα;

-Εκεί γύρω στο 2004 αρχίσαμε να παίζουμε παρεΐστικα σε καφενεία της περιοχής, ενώ μας καλούσαν για διάφορες εκδηλώσεις. Εν τω μεταξύ πειραματιζόμασταν και με άλλα παιξίματα, όπου το 2010 συμμετείχαμε στο πρώτο μας φεστιβάλ, ως Θραξ Πανκ! Μέσα σε αυτά τα χρόνια η ανάγκη να φέρουμε αυτό τον ήχο στα μέτρα μας, οι επιρροές από πιο σύγχρονους ήχους και φυσικά η συμμετοχή του Πάνου στο συγκρότημα το 2015, έδωσε ακόμη περισσότερη ώθηση στις μουσικές και όχι μόνο αναζητήσεις μας.

-Πώς ανταποκρίνεται το κοινό της Ορεστιάδας και πώς αυτό της υπόλοιπης χώρας;

-Η κόσμος της Ορεστιάδας είναι εξοικειωμένος με τη μαγιά της μουσικής που παίζουμε, έχει χορέψει κατά κόρον τους παραδοσιακούς χορούς και μας ακούει με ενδιαφέρον. Στην υπόλοιπη χώρα πολλοί είναι αυτοί που γνωρίζουν αυτή τη παράδοση και τους χορούς, ενώ υπάρχουν κι άλλοι που εκφράζονται πιο αυθόρμητα!

-Έρχεστε στη Θεσσαλονίκη για το Balkan Fest. Τι έχετε επιλέξει για να παίξετε και τι θα λέγατε στο κοινό για να έρθει σε αυτή τη γιορτή;

-Θα παίξουμε κυρίως μουσικές της Θράκης με μια δική μας προοπτική. Θέλουμε οι συναυλίες μας να κυλάνε σαν μουσικά ταξίδια. Είναι μια ευκαιρία για το κοινό της Θεσσαλονίκης να μυηθεί σε ένα αλλιώτικο  ‘’γλέντι’’.

-Με το internet η μουσική σας μπορεί να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας. Πόσο μπορεί να φτάσει εκτός συνόρων μια μουσική που ναι μεν έχει το πανκ στοιχείο, όμως έχει ελληνικό στίχο και παραδοσιακούς ήχους επίσης;

-Οι εποχές έχουν αλλάξει και ο ακροατής πλέον δεν έχει τον ίδιο ψυχαναγκασμό που είχε κάποτε όσον αναφορά τη γλώσσα. Η αγγλική έχει σταματήσει να θεωρείται βασικό συστατικό ενός εναλλακτικού κομματιού. Όταν δε, μιλάμε για παραδοσιακές μουσικές το άκουσμα της μητρικής γλώσσας είναι κάτι το οποίο ηχεί στα αυτιά από φυσιολογικό έως αυτονόητο.

-Ποια είναι η μεγαλύτερη θυσία που καλείται να κάνει ένα μουσικό σχήμα στην εποχή μας; Και τι θα αλλάζατε αν μπορούσατε στον τρόπο λειτουργίας της μουσικής βιομηχανίας;

-Τα περισσότερα μουσικά σχήματα, συνήθως βιοπορίζονται με παράλληλες και πολλές φορές άσχετες εργασίες με τη μουσική. Από τη μία με αυτό τον τρόπο μπορείς να επιλέξεις απόλυτα τον τρόπο που θα κινηθείς, που θα παίξεις και με ποιους όρους. Από την άλλη οι εργασιακές υποχρεώσεις ή οι οικονομικές δυσκολίες και η επικοινωνία μεταξύ των μελών, πολλές φορές στέκονται αγκάθι στη βιωσιμότητα μουσικών σχημάτων. Χρειαζόμαστε πολλά φεστιβάλ που να απευθύνονται και σε ακροατήριο εκτός της χώρας μας, ενώ θα πρέπει να καλλιεργήσουμε ως λαός, περισσότερο την συνείδηση της οικονομικής συνεισφοράς.

-Ποια τα επόμενα βήματά σας;

-Έχουμε πολλές και διαφορετικές ιδέες, όπως και κάποιες εξολοκλήρου δικιές μας συνθέσεις τις οποίες ανυπομονούμε να μοιραστούμε!

Τιμές εισιτηρίων για το Balkan Fest:

Προπώληση 5€ | Ταμείο 7€

Σημεία Προπώλησης

-WE (Γ’ Σεπτεμβρίου & Γρ. Λαμπράκη )

-Stereodisc Record Shop (Πλατεία Αριστοτέλους 4)

-Rover Bar (Σαλαμίνος 6 - Λαδάδικα)

-Οδοντογλυφίδα (Παύλου Μελά 20 )

Διαδικτυακά: viva.gr

Παιδιά εν Δράσει, Εξώστης  και Πολυχώρος WE.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη τα νέα εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
Το νέο σχολικό συγκρότημα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 20 στρεμμάτων στο Νέο Ρύσιο – Τι ανακοινώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Θέρμης
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη τα νέα εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης