Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαριλένα Παππά «Μου αρέσει ο λυρισμός του Ελύτη»

Η συγγραφέας θα παρουσιάσει στην πόλη μας το βιβλίο της «Παρέα με τον Ελύτη» -Διαγωνισμός για δωρεάν αντίτυπα στους αναγνώστες μας

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Θέλησε να γράψει «ένα βιβλίο για τη ζωή στην Ελλάδα του σήμερα. Για τη ζωή όπως είναι». Αυτό τόνισε η Μαριλένα Παππά μιλώντας για το μυθιστόρημά της με τίτλο «Παρέα με τον Ελύτη» το οποίο θα παρουσιάσει αύριο, 22/2/2017 στο κοινό της πόλης μας.

Μεγαλωμένη στη Νέα Ιωνία, ανάμεσα σε τετράδια με σκέψεις και ζωγραφιές είχε ένα μεγάλο όνειρο: να γράψει ένα βιβλίο». Κι έγραψε. Έξι. Στο τελευταίο μιλά για τις ζωές μιας παρέας τριών σχεδόν 30άρηδων.

Η κεντρική της ηρωίδα, η Μυρτώ, χάνει τη δουλειά της, όμως βρίσκει τη δύναμη να αλλάξει πορεία ζωής. «Η Μυρτώ κάθε τι που διαλέγει την πάει ένα βήμα πιο κάτω, όχι αναγκαία πιο κοντά σε αυτό που ψάχνει», ανέφερε η συγγραφέας. Για τον Ελύτη λέει πως της αρέσει η αλήθεια του και ο λυρισμός του, «η αποτύπωση μίας Ελλάδας όπως είναι, με τα καλά της και τα κακά της».

Αυτό το πάντρεμα συμβολίζει και ο τίτλος του βιβλίου της, σημείωσε η κα Παππά.

 

-Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο…

-Στο βιβλίο παρακολουθούμε τις ζωές μία παρέας τριών σχεδόν τριαντάρηδων. Της Μυρτούς, της Σου και του Γιώργου. Μίας παρέας που ακροβατεί στην Ελλάδα του σήμερα, στην ευτυχία, στη θλίψη, στον έρωτα, στον θάνατο και στη μετάβαση. Αυτήν που οδηγεί τη Μυρτώ από την Αθήνα στη Μήλο κι από ΄κει στη Ρώμη!

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα;

-Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο για τη ζωή στην Ελλάδα του σήμερα. Για τη ζωή όπως είναι. Ωμή ζωή, απρόβλεπτη και με λίγο απ’ όλα. Το πάντρεμα του σήμερα με το χθες και το για πάντα το κάνουν οι στίχοι του Ελύτη κι όλα όσα μου θυμίζουν Ελλάδα. Τα ραντεβού, τα τηγανητά ψάρια, το γαλάζιο, ο ήλιος, το αλάτι, η πόλη, η ασχήμια, η θλίψη, η ευτυχία κι ο έρωτας. Όλα αυτά γίνονται παρέα με το χθες, με το σήμερα, με το αύριο, με τον Ελύτη. Αυτό συμβολίζει ο τίτλος, αυτό αντικατοπτρίζει και το εξώφυλλο.

 

Η φωτογραφία  είναι της Λίλης Αναστασίου.

-Τι σας αρέσει στη γραφή του Ελύτη; Ποια στοιχεία της ξεχωρίζετε;

-Η αλήθεια του. Η σύμπτυξη τόσων σπουδαίων εννοιών μέσα σε τόσες λίγες γραμμές. Ο λυρισμός του, η αποτύπωση μίας Ελλάδας όπως είναι. Με αέρηδες και με γαλάζιο, με τα καλά της και τα κακά της.

-Πώς λειτουργεί το έργο του Ελύτη στη ζωή της κεντρικής σας ηρωίδας;

-Νομίζω ότι ήθελα να αποδώσω ατόφιο το στίγμα της ελληνικής γης μέσα στο βιβλίο κι αυτό δεν εκφράζεται καλύτερα απ’ ό,τι με τους στίχους του. Ακόμα η ίδια η ηρωίδα είναι μία σύγχρονη Αθηναία που βρίσκει ανακούφιση στα γραπτά του.

 

Η φωτογραφία  είναι της Λίλης Αναστασίου.

-Η ηρωίδα σας πώς θα μετατρέψει μια θλιβερή εξέλιξη στη ζωή της σε νίκη, σε ωριμότητα και γνώση; Πόσο τη βοηθά το μέρος που επιλέγει να ζήσει και πόσο οι άνθρωποι;

-Η Μυρτώ αναζητά την ευτυχία, αναζητά τη δική της ζωή. Κάθε τι που διαλέγει την πάει ένα βήμα πιο κάτω, όχι αναγκαία πιο κοντά σε αυτό που ψάχνει. Αλλά αυτό δεν είναι η ζωή τελικά;

-Υπάρχουν στοιχεία του χαρακτήρα σας στους ήρωες των βιβλίων σας;

-Τόσο δικά μου, όσο και του περίγυρού μου, αλλά και πολλών αγνώστων. Συνηθίζω να παρατηρώ τους ανθρώπους, πώς μιλούν, πώς γελούν, πώς κοιτάζουν κι ύστερα μου αρέσει να φτιάχνω ιστορίες με όλους αυτούς ή και με κανέναν από αυτούς.

 

-Γενικότερα από πού αντλείτε έμπνευση;

-Μου αρέσει πολύ να παίζω με την πραγματικότητα, να τη διαστρεβλώνω, να την ανακατεύω και να δημιουργώ μία νέα ανακυκλωμένη! Συνήθως γράφω με αναμνήσεις. Όταν απομακρύνομαι από το αντικείμενο περιγραφής μου, μπορώ να το δω καλύτερα.

-Τι διαβάζετε αυτό το διάστημα;

-Οι φίλοι μου για τα γενέθλιά μου πήραν το «Αθηναϊκό Μπλουζ» του Πολυχρόνη Κουτσάκη και το «Και με το φως του λύκου επανέρχονται» της Ζυράννας Ζατέλη! Έχω όμως ξεκινήσει και παρατήσει για λίγο το «Ρωσία: Βαγόνι τρίτης θέσεως» της Ναταλίας Κλιουτσάροβα! Ας πούμε λοιπόν αυτά τα τρία για την ώρα!

 

Κερδίστε αντίτυπα του βιβλίου

Ο typosthes.gr κληρώνει 4 βιβλία της Μαριλένας Παππά. Πώς μπορείτε να τα διεκδικήσετε; Στείλτε μας email στο [email protected] μέχρι και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 23/2/2107 με θέμα ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΥΤΗΣ γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν.

Η παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Παππά, «Παρέα με τον Ελύτη» θα γίνει την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, στις 19:30 στο Cafe Θέατρο στη Θεσσαλονίκη (Βασιλέως Γεωργίου 2Α, 231 022 4524) σε μια εκδήλωση που διοργανώνει το βιβλιοπωλείο Πανίδης, η βιβλιοφιλική ομάδα "Με αρέσει το βιβλίο αφού" και οι Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η δημιουργός και διαχειρίστρια της βιβλιοφιλικής ομάδας, Άννα Πατέρα. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Ελένη Βουγιατζή, ενώ τη βραδιά θα ντύσει μουσικά η Βίκυ Χατζηαναγνώστου.

Για τη Μαριλένα Παππά

Η Μαριλένα Παππά γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1988. Έχει συνεργαστεί με sites και blogs ως αρθρογράφος, γράφει κριτικές θεάτρου για το θέατρο.gr, κριτικές βιβλίων και διατηρεί το δικό της blog , «Σκέφτομαι και γράφω».

Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις ζωγραφικής, έχει στήσει πολυάριθμες παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ το πρώτο της βιβλίο «Ο πλανήτης που χαμογελά» κυκλοφόρησε σε δική της εικονογράφηση. Σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Δημοσιογραφία και ΜΜΕ στην Ακαδημία Σπουδών Επικοινωνίας. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής στο Δήμο Νέας Ιωνίας και μαθήματα σκίτσου στη Σχολή Ορνεράκη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ