Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πώς θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η Θεσσαλονίκη

Ποιήματα στα εργοτάξια του Μετρό, σε βιβλιοπωλεία και σε θεματικές βραδιές

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Με πανό στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στην Αγίας Σοφίας, θεατρικά αναλόγια, θεματικές βραδιές, αλλά και δράσεις σε βιβλιοπωλεία θα γιορτάσει η πόλη μας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Όχι μόνο στις 21 Μαρτίου, ημέρα που έχει οριστεί η γιορτή, αλλά και νωρίτερα. Η αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει στις 18/3/2017 ώρα 17:30 στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου. Εκεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και με τη συμμετοχή του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης το «Θεατρικό αναλόγιο 1-Ποίηση» σε σκηνοθετική επιμέλεια της Αλεξάνδρας Μυλωνά.

Στην παρουσίαση θα ακουστούν αποσπάσματα ποιημάτων των: Μ. Αναγνωστάκη, Ν. Α. Ασλάνογλου, Τ. Βαρβιτσιώτη, Γ. Θ. Βαφόπουλο, Χρ. Ζιτσαία, Π. Θασίτη, Ζ. Καρέλλη, Κλ. Κύρου, Ν. Γ. Πεντζίκη, Γ. Ξ. Στογιαννίδη. Θα τα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Λίλα Βλαχοπουλου, Μαρία Καραμήτρη, Δημήτρης Καρτόκης, Άγγελος Νεράντζης, Τίμος Παπαδόπουλος, ενώ συμμετέχουν και μαθητές από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Την επιλογή των ποιημάτων έκανε η Εταιρία Λογοτεχνών  Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα η ΕΛΘ έχει προγραμματίσει άλλες δύο δράσεις:

-Την Δευτέρα 20 Μαρτίου και ώρα 19.00 στη στέγη της, στην οδό Δημοσθένους 4, θα γίνει εκδήλωση με ποιήματα που θα παρουσιάσουν μέλη της Εταιρίας και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

-Και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, την Τρίτη 21 Μαρτίου, 20 πανό με ποιήματα γνωστών ποιητών της Θεσσαλονίκης θα αναρτηθούν στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ (Αγίας Σοφίας και Εγνατία).

 

Ο ΣΕΚΒΕ για το Έτος Καζαντζάκη

Αφιερωμένη στο «Έτος Καζαντζάκη, 60 χρόνια από το θάνατό του» είναι η «12η Γιορτή Ποίησης– η Γιορτή των Ποιητών» που θα πραγματοποιήσει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας την Τρίτη 21/3 και ώρα 19.00  στο χώρο της Διεύθυνσης Πολιτισμού, Κέντρο Μουσικής, Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης  στην οδό  Κουντουριώτου 17( απέναντι από το Λιμάνι ).

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-αναφορά για το «Έτος Καζαντζάκη» από τον ποιητή-στιχουργό Φίλιππο Γράψα 

-απαγγελίες ποιημάτων από λογοτέχνες-μαθητές, ενώ και το κοινό που επιθυμεί  μπορεί να διαβάσει ένα δικό του ποίημα ή ένα ποίημα αγαπημένου του ποιητή,

-απαγγελίες από ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος: Αλέξη Κατερίνα, Βλάχου Μομώ, Ευαγόρου Γιώργος , Παπαδόπουλος Χάρης,

Μουσικές παρεμβάσεις: από τη μεικτή χορωδία «Πυθαγόρειος Αρμονία» του Συλλόγου Σαμίων Θεσσαλονίκης «Πυθαγόρας», από την ερμηνεύτρια – ποιήτρια  Ντίνα  Παπαϊωάννου που θα αποδώσει κομμάτια των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι ,Γ. Σπανό, Σ. Ξαρχάκο, Μ. Τόκα κ.ά, υπό τους ήχους μουσικής (πιάνο Κώστας Παπαδόπουλος ), και από τη σοπράνο Κατερίνα Μακρή που θα  ερμηνεύσει κομμάτια των  Μ.Θεοδωράκη, Μ.Χατζιδάκι και Ε. Ρεμπούτσικα με μουσική πιάνο από την Αλεξάνδρα Δοσοπούλου.

Συναυλία Αφιέρωμα στη Θέρμη

 

Με μουσική, με μια συναυλία – αφιέρωμα θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το Σάββατο 18 Μαρτίου στις 19.00 στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης (Δημητρίου - Καραολή και Καπετάν Χάψα, Τηλ2310463423).

Συγκεκριμένα η ποίηση θα… ζωντανέψει με τραγούδια από τις χορωδίες:

-Παιδική χορωδία Κέντρου Πολιτισμού Ταγαράδων

-Μικτή Πολυφωνική χορωδία κέντρου πολιτισμού Ταγαράδων

- Μικτή Πολυφωνική Χορωδία Μίκρας

-Μικτή Χορωδία Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Βασιλικών

-Μικτή Πολυφωνική Χορωδία Κέντρου Πολιτισμού Ν.Ραιδεστού

-Μικτή Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου "Φιλάρετος"

-Μικτή Πολυφωνική Χορωδία Κέντρου Πολιτισμού Θέρμης .

Την επιμέλεια και την διδασκαλία του προγράμματος έχει η κ. Ελευθερία Μεταξά-Αρμοδώρου η οποία συνοδεύει στο πιάνο, τα κείμενα είναι της κ. Ιωάννας Καρυπίδου. Είσοδος ελεύθερη.

Με Λόρκα και Νερούδα

 

Με δυο ποιητές του κόσμου που ύμνησαν τον έρωτα, τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και τον Πάμπλο Νερούδα, μας καλούν να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 21/3, στις 19.00 οι εκδόσεις Πατάκη και ο IANOS, στο πατάρι του βιβλιοπωλείου στην Αριστοτέλους 7, με αφορμή τα βιβλία «Χίλιες ερωτικές στιγμές στο έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα» και «Τα πόδια σου αγγίζω στο σκοτάδι» και άλλα ανέκδοτα ποιήματα που έχει μεταφράσει και επιμεληθεί η Αγαθή Δηµητρούκα. Θα μιλήσουν ο δάσκαλος-ποιητής Γιάννης Βρεττός, η δημοσιογράφος Αναστασία Γρηγοριάδου και η φιλόλογος-συγγραφέας Δήμητρα Μήττα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ