Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: H «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου στο Αυλαία

Με την ξεχωριστή ματιά του Δήμου Αβδελιώδη

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

«Στο θέατρο πάει κανείς για να βρει την αλήθεια που θα τον κάνει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Και αν ένας ηθοποιός απολαμβάνει το έργο που παίζει, τότε θα το απολαύσει και ο θεατής. Δεν έχει σχέση πόση ώρα θα διαρκεί. Μπορεί να δεις ένα έργο δέκα λεπτών και να κουραστείς και ένα που να διαρκεί 3 ώρες και να μην σε κουράσει».

Τα παραπάνω ανέφερε ο Δήμος Αβδελιώδης με αφορμή τη νέα του παράσταση που θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ πλευρά Τσιμισκή) από την Τετάρτη 22 Μαρτίου και για πέντε μόνο βραδιές (έως 26/3/2017, ώρα 21.00).

Πρόκειται για την «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου, μέσα όμως από τη διδασκαλία ερμηνείας, τη σκηνική όψη και τη σκηνοθεσία του Αβδελιώδη.

Ο ίδιος τόνισε πως αφαίρεσε κάποια στάσιμα μοτίβα που επαναλαμβάνονταν, και είπε πως είναι σημαντικό σε μια παράσταση οι λέξεις να αποκαλύπτουν τη σημασία τους.

Από την πλευρά της η Βερόνικα Αργέντζη αναφερόμενη στη συνεργασία της με τον Αβδελιώδη είπε πως ένιωσε σαν να ανήκε σε μια οικογένεια, την έκανε να νιώθει πως ο καλλιτέχνης μπορεί να υπάρχει. Για την μακρόχρονη απουσία της από τη σκηνή είπε πως ήταν συνειδητή. «Έρχεται κάποια στιγμή που ένας άνθρωπος μπουκώνει από αυτή τη δημοσιότητα και θέλει να πάρει μια ανάσα. Αυτή την ανάσα μου την έδωσε ο Δήμος Αβδελιώδης», σημείωσε η ηθοποιός που θα ερμηνεύσει την Ελένη.

Όσο για την υπόθεση; Μέσα από ένα γερασμένο και γκρεμοτσακισμένο κόσμο κωμικοτραγικών εικόνων και αποτυχημένων ονείρων που ζωντανεύουν αλληγορικά την μετεμφυλιακή εικόνα της Ελλάδας, αναδύεται το φάσμα της «Ελένης», ολοζώντανο απαλλαγμένο από κάθε είδους ιστορικότητα, στην αναζήτηση μιας απελευθερωτικής αυτογνωσίας, και επιλογής μιας νέας συνειδητής ταυτότητας.

Παραγωγή: Anagnorisis, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Θεάτρου Κινηματογράφου. Κρατήσεις θέσεων στο 2310237700 (Ώρες λειτουργίας : 10:30 π.μ – 13:30  και 17:30  –21:00). Είσοδος: Προπώληση, φοιτητές, άτομα άνω των 65, πολύτεκνων, ΑΜΕΑ 10 €. Ταμείο 12 €.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ