Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Νόστος» για 5 ήρωες στο Φουαγιέ της ΕΜΣ

Μια αλλιώτικη ματιά στο θέμα της επιστροφής μεταναστών και προσφύγων με ηθοποιούς, ζωντανή μουσική, κουκλοθέατρο και θέατρο σκιών

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Το νήμα πέντε ιστοριών μεταναστών ή προσφύγων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για χρόνια και, έχοντας περάσει μια δύσκολη ζωή στην ξενιτιά, κάποια στιγμή, έρχεται η ώρα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα ξετυλιχθεί στο Φουαγιέ της ΕΜΣ όπου από την Πέμπτη 23 Μαρτίου έως 9 Απριλίου 2017 (στις 21.00) θα παίζεται η παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Νόστος». Τι θα γίνει όταν επιστρέψουν; Πώς θα είναι η κατάσταση στη χώρα τους; Ποια τα δικά τους συναισθήματα και ποιες οι σχέσεις τους με αυτούς που άφησαν πίσω;

Πρόκειται για μια σύγχρονη παράσταση κουκλοθεάτρου με ηθοποιούς, με μουσική επί σκηνής και θέατρο σκιών.

«Μπορεί η ιστορία πχ του ατόμου από το Αφγανιστάν που έφυγε από πόλεμο πριν 15 χρόνια και να επιστρέφει στην αβεβαιότητα- εδώ ίσως θα μπορούσε να γίνει και ένας παραλληλισμός με το φαινόμενο της Συρίας- να είναι διαφορετική από την ιστορία του ατόμου που έφυγε από την Ελλάδα πριν 15 χρόνια και επιστρέφει τώρα ή από αυτή του ανθρώπου που ήταν μετανάστης από την Μπουρκίνα Φάσο, την Αλβανία ή τη Γουατεμάλα, όμως εμείς προσπαθήσαμε να εστιάσουμε στα συναισθήματα που βιώνουν, και αυτά δεν είναι διαφορετικά. Είναι για την απώλεια, για τα χαμένα όνειρα. Ένας απολογισμός ζωής. Είναι όμως όχι μόνο για όσους έχουν υπάρξει μετανάστες ή πρόσφυγες, αλλά για όλους μας, γιατί όλοι μας έχουμε αφήσει πράγματα πίσω», ανέφερε ο σκηνοθέτης της παράστασης Koldo Vio σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του το μεσημέρι της Τετάρτης, μια μέρα πριν την πρεμιέρα.

Πρόσθεσε πως το κείμενο της παράστασης είναι αποτέλεσμα συλλογικής δημιουργίας όλης της ομάδας και προέκυψε μέσα από έρευνα και πρόβες.

«Ουσιαστικά θέλαμε να δείξουμε πόσο έχει αλλάξει το άτομο που έφυγε από την πατρίδα του και τι γίνεται όταν επιστρέφει».

Όσο για την τεχνική που χρησιμοποιούν είπε πως οι κούκλες θα αποτελούν το παρελθόν των ηρώων και οι ηθοποιοί το παρόν. Το ταξίδι των 5 χαρακτήρων θα ζωντανεύει μέσα από θέατρο σκιών. Οι κούκλες και το θέατρο σκιών θα απεικονίζουν τη μνήμη, ενώ η ζωντανή μουσική από καθεμιά από τις 5 χώρες θα πλαισιώνει την αφήγηση.

«Οι ηθοποιοί υποδύονται 5-6 ρόλους ο καθένας, παίζουν τις κούκλες και το κουκλοθέατρο, ενώ θα ζωγραφίσουν και έναν πίνακα ζωντανά κατά τη διάρκεια της παράστασης με πολύχρωμη λάσπη. Ουσιαστικά στον πίνακα θα ζωγραφίσουν τις θάλασσες που θα διασχίσουν οι πρόσφυγες, έπειτα τα βουνά που θα περάσουν, αλλά και τα σύνορα που θα βρουν μπροστά τους. Το έργο θα αλλάζει καθώς προχωρούν οι 5 ιστορίες μέχρι να πάρει την τελική του μορφή στο τέλος», σημείωσε ο σκηνοθέτης.

 

Σκηνοθεσία: Koldo Vio, Σκηνικά- Κοστούμια: Δήμητρα Γιοβάνη, Μαριονέτες: Ανταμαπανταχού (Ελένη Παναγιώτου, Νίκος Τόμπρος), Μουσική: Παύλος Μέτσιος, Επιμέλεια Κίνησης: Έντι Λάμε, Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου, Μαρία Λαζαρίδου, Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος.

Διανομή: Ελένη Γιαννούση (Πατρίθια/ Γουατεμάλα), Γιάννης Γκρέζιος (Ρέντυ/ Αλβανία), Νατάσα Δαλιάκα (Ελευθερία/ Ελλάδα), Μάριος Μεβουλιώτης (Γιακούμπα/ Μπουρκίνα Φάσο), Τάσος Ροδοβίτης (Αχμάντ/ Αφγανιστάν).

Μουσικός επί σκηνής: Παύλος Μέτσιος.

Διάρκεια παραστάσεων: Πέμπτη 23 Μαρτίου έως Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, στις 21:00. Είσοδος: Για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ εισιτήρια από 5 € έως 13 € Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200, www.ntng.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορυδαλλός: «Έφοδος» με αστυνομικούς σκύλους – Είχαν ναρκωτικά, κινητά, μαχαίρια
Ειδική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί από την αστυνομία στις φυλακές – Δικογραφίες σε 5 έγκλειστους
Κορυδαλλός: «Έφοδος» με αστυνομικούς σκύλους – Είχαν ναρκωτικά, κινητά, μαχαίρια