Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Η Φιλιώ Χαϊδεμένου ήταν μια δυναμική γυναίκα της υπαίθρου»

Στη Θεσσαλονίκη, στη σκηνή της Μονής Λαζαριστών, ανεβαίνει για λίγες βραδιές η παράσταση που κέρδισε κοινό και κριτικούς

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

«Η Φιλιώ Χαϊδεμένου ήταν ένας άνθρωπος που θα ήθελες να του μοιάσεις. Μια γυναίκα θαρραλέα, δυναμική, έντιμη, απλή και με βαθιά πίστη για τη ζωή. Ήταν 23 ετών όταν έγινε η Μικρασιατική Καταστροφή. Έζησε μια γεμάτη και δύσκολη ζωή, και κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της: να κάνει ένα μουσείο και ένα μνημείο για τις ψυχές που χάθηκαν. Η παράσταση που κάναμε μοιάζει με μια λειτουργία, σαν ένα μνημόσυνο στη μνήμη της, και νιώθω ευλογημένη που την ερμηνεύω επί σκηνής. Προσπαθώ παίζοντάς την να δείξω στο κοινό την ψυχή της».

Τα παραπάνω ανέφερε το μεσημέρι της Πέμπτης η ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη μιλώντας για την παράσταση «Φιλιώ Χαϊδεμένου» που από τις 21 έως τις 30 Απρίλη θα παίζεται και στην πόλη μας, στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), μετά την επιτυχημένη πορεία της σε Αθήνα και Κύπρο. Η κυρία Μπεμπεδέλη είπε πως ήταν σχεδόν γραφτό να παίξει σε αυτό το ρόλο, τόσο για την πρόταση που της έκαναν στην Κύπρο ο Ζαχαρίας Καρούνης που είχε την αρχική ιδέα, ο Βασίλης Ευταξόπουλος που υπογράφει τη σκηνοθεσία και η Άνδρη Θεοδώτου που έκανε τη διασκευή του έργου, όσο και για το υπογεγραμμένο από την ίδια την Φιλιώ Χαϊδεμένου αντίτυπο του βιβλίου της (με τίτλο "Η Διαθήκη της Ιωνίας") που το χάρισε στην καταξιωμένη ηθοποιό ο εγγονός της Χαϊδεμένου.

«Επί σκηνής θα δείτε τη ζωή μιας δυναμικής γυναίκας της υπαίθρου. Διάβασα πριν 3-4 χρόνια το βιβλίο και σκέφτηκα πως θα μπορούσε να γίνει παράσταση. Όταν γνωστοποίησα αυτή μου τη σκέψη στο Βασίλη Ευταξόπουλο πρότεινε να κάνει την σκηνοθεσία και η Άνδρη Θεοδώτου θέλησε να κάνει τη διασκευή. Οι συνθήκες ήταν γόνιμες όταν έγινα καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ίδρυμα Πολιτισμού Ιωνία. Τότε πρότεινα να κάνουμε κάποια πράγματα για τη Μικρά Ασία και να γίνει και αυτή η παράσταση. Την ιδέα αγκάλιασε και ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ», εξήγησε ο Ζαχαρίας Καρούνης που επιστρέφει στο ΚΘΒΕ τέσσερα χρόνια μετά «Το μεγάλο μας τσίρκο». Πρόσθεσε πως η παραγωγή αυτή έπρεπε να έρθει και στην πόλη μας, μιας και έχει υπάρξει σταθμός στην πορεία της Φιλιώς Χαϊδεμένου, αλλά, και είχε, και έχει, δεχτεί πρόσφυγες.

Ο ίδιος παίζει επί σκηνής τη μνήμη της Φιλιώς, σε ένα εύρημα της διασκευής της κυρίας Θεοδώτου. «Άλλοτε συνομιλεί με τη Φιλιώ κι άλλοτε της προκαλεί τη μνήμη» σημείωσε η κυρία Μπεμπεδέλη που τόνισε πως έντονο είναι και το μουσικό στοιχείο στην παράσταση (υπάρχει ζωντανή μουσική και δύο τραγούδια είναι πρωτότυπα, γραμμένα σε στίχους του Χρήστου Παπαδόπουλου).

Στις σχέσεις της πόλης με τους πρόσφυγες εστίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (η παράσταση έρχεται σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ) κ. Γιάννης Αναστασάκης. «Είμαστε όλοι σε ένα βαθμό πρόσφυγες και αυτή η παράσταση μας θυμίζει την ιστορία μας και μπορεί να μας κάνει να αναλογιστούμε το τι συμβαίνει τότε και τώρα με τους πρόσφυγες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παραστάσεις: 21,22,23,27,28,29/4 στις 21.00, 26 και 30/4 18.00 και 21.00.

Είσοδος: Πλατεία Α ζώνη 18 €, Πλατεία Β ζώνη: 15 € και 10 € (εξώστης, φοιτητές, άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες). Απογευματινές: 15 €γενική είσοδος, 10 €(άνεργοι, γκρουπ πάνω από 20 άτομα και εξώστης)  8 θέσεις για καροτσάκια 10 €.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη