Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι» φέρνουν τη… νίκη στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη του Χρήστου Παπαδημητρίου που ετοίμασε για τη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου μια επιθεώρηση για το παρελθόν και το σήμερα

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τους «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένους» του ΚΘΒΕ τους ξέρουμε και τους εμπιστευόμαστε για το γέλιο μας. Φέτος όμως θα είναι διαφορετικοί. Στο Βασιλικό Θέατρο, και όχι σε μικρές μουσικές σκηνές, όπως παλαιότερα, και καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε μια προσπάθεια να επαναλάβουν την επιτυχημένη πορεία που έκανε πέρυσι «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», στην ίδια θεατρική σκηνή.

Πέρα από την αλλαγή του χώρου, και τη διάρκεια των παραστάσεων, αλλάζει και η σύνθεσή τους: θα είναι περισσότεροι.

Όσο για το περιεχόμενο; Δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει κι αυτό τον αέρα της ανανέωσης. «Θα τρέχουν δύο παράλληλα σύμπαντα κάνοντας έναν γλυκόπικρο σχολιασμό: ένα στη σημερινή κρίση και ένα σε κομβικές στιγμές της Ελληνικής ιστορίας. Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της μουσικής», μάς εξήγησε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ο Χρήστος Παπαδημητρίου, που επιμελήθηκε όλες τις εκδοχές των «P.I.G.S.» που προηγήθηκαν, είναι θα λέγαμε ο δημιουργός των ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένων, αλλά και σκηνοθέτης τους. Η πρεμιέρα για την παράσταση με τίτλο «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι: ...ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ!» έχει οριστεί για τις 29 Απριλίου 2017. Ο ίδιος ο δημιουργός είναι υπ’ ατμόν και ο ενθουσιασμός του μεταδοτικός!

 

-Τι αλλάζει στους ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένους;

-Η σύνθεση της ομάδας διευρύνεται, είμαστε σχεδόν οι διπλάσιοι ηθοποιοί. Πέρυσι ήμασταν 6 και φέτος 13. Και θα έχουμε 5 μουσικούς.

-Και τι αλλάζει στο περιεχόμενο;

-Φεύγουμε από τις μουσικές σκηνές και πάμε σε μια μεγάλη θεατρική σκηνή, στο Βασιλικό Θέατρο. Αυτό με οδήγησε στο να συλλάβω ένα διαφορετικό σκεπτικό για την παράσταση. Τι θα δείτε; Να “τρέχουν” δύο παράλληλα σύμπαντα που θα συμπλέκονται. Στο ένα θα είναι οι γνώριμοί μας Μπανταρισμένοι που θα σχολιάζουν ζητήματα της κρίσης με σατιρικό τρόπο. Στο άλλο, θα μεταβαίνουμε σε ένα παρελθοντικό σύμπαν, με flash back σε καθοριστικά στιγμιότυπα από την ελληνική ιστορία: για παράδειγμα από τη στιγμή που ο Περικλής είχε ζητήσει χρησμό από την Πυθία, από την εποχή λίγο πριν την πτώση του Βυζαντίου, από τον Όθωνα και Αμαλία στα πρώτα βήματα του ελληνικού κράτους, λίγο μετά τον Εμφύλιο στα μέσα της δεκαετίας του ’50 και στην Αθήνα το 2004. Επίσης θα υπάρχει και ένα ταξίδι στο μέλλον.

Σε όλα αυτά καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της Νεφέλης Ανθοπούλου που θα εμφανίζεται στις ιστορικές στιγμές και θα παίζει τη δασκάλα, δίνοντας στους θεατές επιπλέον ιστορικά στοιχεία για την περίοδο στην οποία θα βασίζεται η επόμενη σκηνή. Και με τα λόγια της θα φτιάχνει έναν σαρκαστικό σχολιασμό επί των τεκταινομένων, αλλά και στα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει ο θεατής.

 

-Η μουσική πόσο θα βοηθά στη σύνδεση των δύο κόσμων;

-Ουσιαστικά ακολουθούμε τη συνταγή της επιθεώρησης με νούμερο και τραγούδι. Και είμαι περήφανος που γνωστά κομμάτια από το Gimmie Gimmie των ABBA έχουν και τη δική μου στιχουργική επέμβαση. Θα έλεγα πως κάθε σκηνή ολοκληρώνεται με ένα τραγούδι. Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίζω πως ο ρόλος των μουσικών μας είναι πολύ σημαντικός, τους θεωρώ ισότιμα μέλη του θιάσου. Γενικώς είμαι χαρούμενος για όλους μου του συνεργάτες και νιώθω τυχερός που τους έχω στο πλευρό μου!

-Σας φοβίζει το γεγονός ότι θα παίζετε σε μια μεγάλη σκηνή και με στόχο να διαρκέσουν οι παραστάσεις όλο το καλοκαίρι;

-Το θέμα του χώρου πιο πολύ με απασχολούσε στη σύλληψη του έργου. Όμως είχα αρκετό χρόνο για να προετοιμαστώ κατάλληλα και πιστεύω πως έχουμε ένα πολύ αξιόλογο θεατρικό κείμενο με ωραία αρχή – ωραία μέση – ωραίο τέλος.

 

-Γιατί είναι «…με τη Νίκη»;

-Όταν σκεφτόμουν ιδέες για τους φετινούς ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένους ήθελα να δώσω μια αισιόδοξη νότα. Να τους δω να πηγαίνουν παρακάτω, να εξελιχθούν. Σκέφτηκα πως υπάρχει γύρω μας και μέσα μας πολύ κατήφεια, και διαχείριση ήττας, πως πρέπει να ανταπεξέλθουμε σε αυτά τα αρνητικά αισθήματα και να δώσουμε μια προσδοκία χαράς, προσδοκία νίκης. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο τίτλος, αφού τον συζητήσαμε προηγουμένως με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Έτσι κάνουμε ένα αλλιώτικο ταξίδι και ολοκληρώνουμε έναν κύκλο. Μιλάω για κύκλο, γιατί νιώθω πως αυτή η παράστασή μας θα είναι η πιο ολοκληρωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες, και σε σχέση με κάθε προηγούμενό μου συγγραφικό έργο. Και θα αφήσει μια χαρμολύπη, ιδίως προς το τέλος, στο κοινό. Είναι ένα στοίχημα που μένει να κερδηθεί!

Συγγραφή-Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου

Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη

Χορογραφίες: Θάνος Φερετζέλης

Ενορχήστρωση: Σάκης Λάιος

Φωνητική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου

Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου

Βοηθός σκηνοθέτης: Χρύσα Ζαφειριάδου

Βοηθοί σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Δήμητρα Αλουτζανίδου, Τατιάνα Νικολαΐδου

Βοηθός χορογράφου: Σταυριάννα Παπαδάκη

Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren

Διανομή: Μαριάννα Αβραμάκη, Νεφέλη Ανθοπούλου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Τέλης Ζαχαράκης, Δημήτρης Μορφακίδης, Αγγελική Νοέα, Χρήστος Παπαδημητρίου, Θανάσης Ραφτόπουλος, Εύη Σαρμή, Χρίστος Στυλιανού, Χρύσα Τουμανίδου, Θάνος Φερετζέλης, Ορέστης Χαλκιάς.

Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Παύλος Θεοδωράκης (κρουστά), Μάριος Μακρής (κιθάρα), Κώστας Μαργαρίτης (πνευστά), Γιώργος Μηλώσης (πλήκτρα), Σωτήρης Πατσαλιάς (μπάσο), Γιώργος Τσέλιος (κιθάρα).

Διάρκεια: 140΄ με διάλειμμα 10΄

 

Παραστάσεις από 29 Απριλίου 2017: Τετάρτη στις 18.00, Πέμπτη στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00. Είσοδος: Τετ, Πεμ Γενική είσοδος: 5 €, Σαβ-Κυρ: 13 € (Θέσεις πλατείας), 10 € (Θέσεις εξώστη), Εκπτωτικό: 8 € (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65), Ομαδικό: 7 € (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω).Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200, www.ntng.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας
Συμμετείχε στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας - Τι είπε για την αναβάθμιση από
Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας