Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιουχαΐσματα, φωνές, διακοπή της προβολής για πρώτη φορά στις Κάννες

70ο Φεστιβάλ Καννών: Σινεμά εναντίον Netflix

Αποστολή: Λευτέρης Αδαμίδης

Ακόμη και για μάτιασμα μπορεί να μιλήσει κανείς στο φετινό Φεστιβάλ Καννών καθώς για πρώτη φορά σχεδόν στο πιο τέλεια οργανωμένο κινηματογραφικό Φεστιβάλ εμφανίζονται καθημερινά σχεδόν μικροπροβλήματα.

Τη μια κάποιες καθυστερήσεις στην έναρξη των ταινιών, την άλλη η μεγάλη ταλαιπωρία στις εισόδους των ταινιών λόγω των εξονυχιστικών ελέγχων που θυμίζουν αεροδρόμιο μέχρι που στην πρωινή προβολή της ταινίας του διαγωνιστικού Okja του Νοτιοκορεάτη ΜπονγκΤζον –χο, είχαμε την προβολή των πρώτων έξι λεπτών της ταινίας με λάθος κάδρο που έκοβε το πάνω μέρος της εικόνας  με αποτέλεσμα γιουχαΐσματα, φωνές, διακοπή της προβολής για πρώτη φορά σχεδόν στα χρονικά, ορθή επανάληψη της ταινίας και ακολούθως απολογητικό δελτίο τύπου συγνώμης από το Φεστιβάλ!

Και το χειρότερο όλων για τους διοργανωτές είναι ότι το πρόβλημα συνέβη σε μια ταινία παραγωγής του περίφημου συνδρομητικού καναλιού Netflix, του νέου κινηματογραφικού γίγαντα που επιμένει να βγάζει τις παραγωγές του κατευθείαν στην τηλεοπτική πλατφόρμα του, προσπερνώντας τις κινηματογραφικές αίθουσες. Το Netflix βρίσκεται σε πρωτοφανή κόντρα με τις Κάννες καθώς το γαλλικό Φεστιβάλ από του χρόνου δεν θα συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του ταινίες οι οποίες δεν θα προβάλλονται στις γαλλικές αίθουσες πριν την προβολή τους στην συνδρομητική πλατφόρμα. Μάλιστα και ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Πέδρο Αλμοδόβαρ συμφώνησε με το Φεστιβάλ λέγοντας μάλιστα ότι δε σκοπεύει να βραβεύσει ταινίες που δεν προβάλλονται στη μαγεία της σκοτεινής αίθουσας. Το περιστατικό με την προβολή του Okja ήρθε και έδεσε προκαλώντας γέλια και κακεντρεχή σχόλια ότι οι Κάννες βρήκαν και άλλους τρόπους να σαμποτάρουν το Netflix!

Η ταινία πάντως καταχειροκροτήθηκε και πώς θα γινόταν αλλιώς όταν πρόκειται για μια απολαυστική, πρωτότυπη δημιουργία γύρω από τη σχέση ενός μικρού κοριτσιού με ένα αξιαγάπητο, γιγάντιο, μεταλλαγμένο γουρούνι που λέγεται Όκτζια και που η καταχθόνια πολυεθνική Μιράντο (σας θυμίζει κάτι το όνομα;) προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως διαφημιστικό τέχνασμα για να πλημμυρίσει την αγορά με μεταλλαγμένο κρέας. Μια πανέξυπνη πολιτική και οικολογική αλληγορία, όσο και σάτιρα ανανεώνει μοναδικά αυτό που ονομάζουμε ταινία για όλη την οικογένεια και σίγουρα θα προσηλυτίσει αρκετούς ακόμη στη χορτοφαγία.

Εξίσου πρωτότυπη σεναριακά, αλλά χωρίς την ίδια επιτυχία στο τελικό κάπως βαρύγδουπα συμβολικό αποτέλεσμα η νέα ταινία του Κορνέλ Μουτρουτσό Το Φεγγάρι του Δία, καταπιάνεται με τη σημερινή Ευρώπη (ένα από τα φεγγάρια του πλανήτη) μέσα από την ιστορία ενός Σύρου πρόσφυγα με υπερφυσικές θεραπευτικές ιδιότητες, προσπαθώντας να μιλήσει με μια φαντεζίστικη φόρμα για τα προβλήματα της Γηραιάς Ηπείρου όπως το προσφυγικό και η ξενοφοβία, χωρίς όμως να πείθει πάντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ