Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τι θα δούμε το καλοκαίρι από το ΚΘΒΕ

Φεστιβάλ, αρχαία τραγωδία, επιθεώρηση, έκθεση και δημιουργικά εργαστήρια περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ένα Φεστιβάλ, αρχαία τραγωδία, επιθεώρηση, έκθεση και δημιουργικά εργαστήρια για τα παιδιά. Το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος έχει προτάσεις εξόδου για τον καθένα και ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου κ. Γιάννη Αναστασάκη.

Και όλα αυτά τη στιγμή που το ΚΘΒΕ έχει πάρει μια γενναία ανάσα με τις 100.000 ευρώ έκτακτη επιχορήγηση που δόθηκε από τον πρωθυπουργό για να γίνουν εργασίες συντήρησης στο Θέατρο Δάσους (70.000) και στο Θέατρο Γης (30.000 ευρώ).

Οι παραστάσεις

Μετά το θετικό απόηχο που είχε πέρυσι το καλοκαίρι σε κοινό και κριτικούς, οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου θα επαναληφθούν και φέτος, ανοίγοντας τα Επιδαύρια 2017 και κάνοντας περιοδεία σε όλη τη χώρα, ενώ το ταξίδι τους θα ξεκινήσει από τις 24/6 στο Θέατρο Δάσους. Αυτή τη φορά θα υπάρχει μονή διανομή με τον Γιάννη Στάνκογλου να είναι Ετεοκλής και μια αλλαγή στο ρόλο της Αντιγόνης τον οποίο θα ερμηνεύσει η Κλειώ Δανάη Οθωναίου.

Ο Χρήστος Στυλιανού που πέρυσι έπαιζε στη διπλή διανομή, στο «Επτά επί Θήβας», θα κατηφορίσει μαζί με τους συμπρωταγωνιστές της επιτυχημένης «Οικογενειακής Γιορτής» (Festen) που θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων (Κτίριο Τσίλλερ) του Εθνικού Θεάτρου τον Ιούλιο.

Εδώ και λίγες μέρες έχει αρχίσει στο κλιματιζόμενο Βασιλικό Θέατρο η επιθεώρηση «Μπανταρισμένοι: ….και με τη Νίκη» με την υπογραφή του Χρήστου Παπαδημητρίου, ενώ οι παραγωγές του ΚΘΒΕ «Ασκητική», «Δε σε ξέχασα ποτέ» και «Άθλιοι» θα φιλοξενηθούν σε διάφορους χώρους της πόλης και της περιφέρειας. Μάλιστα, η πρώτη υπάρχει πρόθεση να συμμετάσχει και σε ένα Φεστιβάλ στο Πεκίνο.

 

Και Διεθνές κομμάτι στο Φεστιβάλ Δάσους

Το Φεστιβάλ Δάσους, που γίνεται για τρίτη φορά, αποκτά από φέτος και διεθνές κομμάτι από 1 έως 14/7 με παραγωγές από γειτονικές χώρες, μια που θα ανεβεί και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, αλλά και εργαστήρια. Συγκεκριμένα θα δούμε το Σλοβενικό Λαϊκό Θέατρο Τσέλιε (1,2/7), το «Αllegro ma non troppo (ή ...αν η αγάπη είναι τυφλή...γιατί μας κοιτάζει;)» με κούκλες και σωματικό θέατρο (4,5/7), την «Τρικυμία του Σαίξπηρ από το Εθνικό Θέατρο «Ίων Λούκα Καρατζιάλε» (Ρουμανία) με πρωταγωνιστή τον Ion Caramitru (5,6/7), το «Plastic Heroes» του Ariel Doron από το Ισραήλ (6,7/7), το Πολωνικό «MEDEAS ON GETTING ACROSS» με αφορμή το ομώνυμο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη (10,11,13/7), το (επίσης Πολωνικό) «Armine, Sister» για τη γενοκτονία των Αρμενίων (12,14/7), και τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη (στις 14/7), πριν την παρουσίαση στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου.

«Είναι η πρώτη φορά που καλλιτεχνικός διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ήρθε και είδε δικές μας παραστάσεις και θα έχουμε μια πιο στενή συνεργασία, όπως σας έχουμε ήδη ανακοινώσει. Έτσι το κοινό θα δει κάποιες σημαντικές παραγωγές να έρχονται στην πόλη μας, ενώ δικές μας παραστάσεις θα ταξιδεύσουν σε Αθήνα και Επίδαυρο», σημείωσε ο κ. Αναστασάκης, αναφερόμενος στη συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Παράλληλα πρόσθεσε πως το διεθνές κομμάτι του Φεστιβάλ Δάσους θα έχει τουλάχιστον διετή διάρκεια καθώς έχουν εξασφαλιστεί χρήματα μέσω ΕΣΠΑ, όπως και για την έκθεση κοστουμιών «Ίχνη του εφήμερου» που θα φιλοξενεί στο Βασιλικό Θέατρο. Η τελευταία δείχνει ένα μόνο δείγμα από κοστούμια υψηλής αισθητικής από σημαντικές παραστάσεις που παρουσίασε το ΚΘΒΕ στη διάρκεια των 56 χρόνων λειτουργίας του (λειτουργεί Τρίτη με Παρασκευή 11.00-13.00 είσοδος 3 ευρώ, και 2 ευρώ για γκρουπ άνω των 10 ατόμων-Ομαδικές κρατήσεις τηλ 2315200011, email [email protected]).

Το κυρίως κομμάτι του Φεστιβάλ Δάσους

Επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δάσους μεταξύ άλλων θα δούμε Μότσαρτ με breakdance («Breakin’ Mozart» 30/6), το μουσικοθεατρικό «Piaf! The Show» (3/7), συναυλίες από τους Σωκράτη Μάλαμα (7/6), Ελεονώρα Ζουγανέλη (15/6), Γιάννη Χαρούλη (19/6), Σταύρο Ξαρχάκο και Άλκηστη Πρωτοψάλτη (8/9), τη «Φιλιώ Χαϊδεμένου» με τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη (19/7), τον Γρηγόρη Βαλτινό να υποδύεται τον Αλέξη Ζορμπά (24,25/7), τη «Μήδεια» του Ευριπίδη (27/7) με Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρη Φραγκούλη, Θεοδώρα Τζήμου, τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία  Γιάννη Μπέζου (31/8, 1/9) και την «Άλκηστη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου  (6/9).

Και καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά

 

Τελευταίο και καλύτερο για τους μικρούς φίλους του θεάτρου που θα μπορούν να πάρουν μέρος στο Ολοήμερο  Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι του ΚΘΒΕ που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 Ιουνίου έως 8 Σεπτεμβρίου(για παιδιά 4-11 ετών). «Πέρυσι 700 παιδιά συμμετείχαν και η αγάπη η δική τους και των γονιών τους μάς έδωσε μεγάλη χαρά. Σκεφτήκαμε φέτος να ανοίξουμε έναν επιπλέον χώρο για να φιλοξενήσουμε κι άλλα παιδιά. Και θα εμπλουτιστεί το πρόγραμμα στο οποίο μια φορά την εβδομάδα θα μπορούν να έρχονται και οι γονείς για να παίζουν με τα παιδιά τους με έναν διαφορετικό τρόπο, απ’ ό,τι κάνουν στο σπίτι», σημείωσε η Κωνσταντίνα Ματζίρη που είναι υπεύθυνη του προγράμματος.

Να σημειώσουμε ότι το εργαστήρι περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε χώρους του θεάτρου, διαδραστικούς περιπάτους (πολιτιστικές – εκπαιδευτικές δράσεις σε χώρους εκτός θεάτρου), μουσική, χορό – κίνηση, θέατρο, αφήγηση, προβολές, ζωγραφική, ειδικές κατασκευές.  Γίνεται από Δευτέρα έως Παρασκευή 7:30 – 16:00, και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού (19 Ιουνίου – 8 Σεπτεμβρίου). Το κόστος ανέρχεται σε 70 € / εβδομάδα ενώ σε περίπτωση εγγραφής δεύτερου παιδιού της ίδιας οικογένειας η τιμή διαμορφώνεται στα 60 € / εβδομάδα. Παρέχεται δωρεάν πρωινό και μεσημεριανό. Οι εγγραφές άρχισαν 25/5/2017. Πληροφορίες: Δευτέρα – Παρασκευή, 10.00-14.00, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 231 5200029. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ