Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Η Χαρά της Δουκινιώς» αναβιώνει τη θρακιώτικη παράδοση

Το έργο του Μίλτη Παρασκευαϊδη ανεβάζει ο Σύλλογος Ευριτών Ροδόπης στο Βασιλικό Θέατρο

ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ογδόντα ερασιτέχνες ηθοποιοί και χορευτές ηλικίας 7 έως 65 ετών καθώς και μέλη θρακιώτικης παραδοσιακής ορχήστρας «Θρακόμελο» θα ανεβούν αυτό το Σάββατο 3 Ιουνίου στις 21.00 στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου του ΚΘΒΕ για να αναβιώσουν το έργο του Μίλτη Παρασκευαϊδη με τίτλο «Η Χαρά της Δουκινιώς».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Ευριτών Ροδόπης που μετά το ανέβασμα του έργου του γνωστού μυτιληνιού φιλολόγου, σκιτσογράφου και  δημοσιογράφου τον περασμένο Νοέμβρη στην Κομοτηνή φέρνει την παράσταση και στη Θεσσαλονίκη για να μας δείξει πτυχές της Θρακιώτικης Παράδοσης από το παρελθόν.

Γραμμένο το 1940 το έργο είναι μια «Θρακική ηθογραφία σε 4 θεατρικές εικόνες», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο συγγραφέας της, στην οποία με αφορμή τη «χαρά», τον γάμο της Δουκινιώς, και την προετοιμασία του στο χρόνο, από το χειμώνα μέχρι το καλοκαίρι, αναπτύσσονται ηθογραφικοί διάλογοι πλαισιωμένοι από τραγούδια, μουσική, χορό και αναπαράσταση θρακικών εθίμων σε ένα θρακιώτικο χωριό της Ροδόπης την εποχή του μεσοπολέμου.

«Είναι το μοναδικό χοροθέατρο που γράφτηκε για την παράδοση της Θράκης», σημείωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης Χρήστος Χατζηπέμου. Το κείμενο είναι γραμμένο σε ντοπιολαλιά και μάλιστα για τις ανάγκες της παράστασης γράφτηκε το παραδοσιακό τραγούδι «Η χαρά της Δουκινιώς» που θα ζωντανεύσει με την βοήθεια ζωντανής θρακιώτικης παραδοσιακής ορχήστρα.

«Όταν βρήκα το κείμενο για τα χαρά, το γάμο δηλαδή της Δουκινιώς πίστεψα ότι θα μπορούσαμε να το παρουσιάσουμε και να δείξουμε στον κόσμο κάτι πρωτόγνωρο. Τα παιδιά αγκάλιασαν αμέσως την ιδέα και μάλιστα μοιράστηκαν μόνα τους τους ρόλους, και βλέποντας το αποτέλεσμα, θεωρώ πως η διανομή είναι πετυχημένη», σχολίασε ο συντονιστής των χορευτικών ομάδων και των λαϊκών δρωμένων Χρήστος Γαντσίδης.

Η σκηνοθέτης του έργου Χρύσα Ιωαννίδου ανέφερε πως η συγκεκριμένη παράσταση τη συνέδεσε με τις ρίζες της – σημ. η ίδια έχει καταγωγή από τη Θράκη, και φώτισε μέσα της τα χαρακτηριστικά της συλλογικής συνείδησης του τόπου της.

«Το έργο γράφτηκε λίγο πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος για να τονώσει το ηθικό των κατοίκων και να τους συσπειρώσει. Ο συγγραφέας βρήκε υλικό με επιτόπια έρευνα, που περιελάβανε λαογραφικά κείμενα γραμμένα μέχρι το 1939 για τις εκδηλώσεις του Θρακικού πολιτισμού και παρακολούθηση των εθίμων και των παραδόσεων του νομού Ροδόπης, ιδιαίτερα χωριών στα όποια δεν είχαν γίνει εγκαταστάσεις προσφύγων μετά την καταστροφή του 1922», ανέφερε ο  σκηνογράφος Κώστας Κατσιμίγας.

Η παράσταση γίνεται με την επιστημονική στήριξη του τμήματος Παρευξεινίων Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την αρωγή του Δήμου Κομοτηνής και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.  

Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος, 8€ μειωμένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ