Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τι θα δούμε φέτος στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

Postmodern Jukebox Orchestra, Γκόραν Μπρέγκοβις, Kaleo, αλλά και Έλληνες μουσικοί στο α’ μέρος του φετινού προγράμματος

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Συναυλίες από τους Postmodern Jukebox Orchestra (29/6) σε ήχους swing, jazz, fox-trot  και soul, τους καλιφορνέζους της heavy funk Monophonics (10/7), τον γνωστό μας Γκόραν Μπρέγκοβις μαζί με τους Wedding Funeral (12/7), τους Ισλανδούς Kaleo (25/7), μια συναυλιακή εκδοχή του «Ερωτόκριτου», του μιούζικαλ που έφτιαξε ο δικός μας Δημήτρης Μαραμής (3/7), «Ο Χρυσοθήρας» του Τσάρλι Τσάπλιν συνοδεία ζωντανής μουσικής από την ΚΟΘ, αλλά και τα γνωστά από το χειμώνα «9.05» με Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Ρίτα Αντωνοπούλου (9/6), «Γυναίκες» με Αλικάκη – Μουτσάτου-Βελεσιώτου (12/6), «Το πρώτο μας πάρτυ» με Δάκη, Μπ. Αργυράκη, Ρ. Ουίλιαμς, Γ. Πολυχρονιάδη, Λ.Τζορντανέλι (4/7) περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών.

Φέτος θα επαναλειτουργήσει η «Μικρή Σκηνή» με ξεχωριστές βραδιές γεμάτες μουσική (Opera Chaotique, Σταματίας Μολλούδη και Fortissimo 6/7, Λουδοβίκος των Ανωγείων με τραγούδια 11/7, Γιώργος Καζαντζής και Γιώργος Ανδρέου 13/7, ο Δημήτρης Μυστακίδης με τα «Ρεμπέτικα της κιθάρας» 14/7, Χειμερινοί Κολυμβητές 18/7, Νίκος Ξυδάκης 20/7, Γεωργία Νταγάκη και Σταύρος Σιόλας 24/7 και αργεντίνικου τάνγκο, με τους Locos de Atar 27/7).

Επίσης στο Φεστιβάλ θα απολαύσουμε τους Μιλτιάδη Πασχαλίδη (16/6), Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη (21/6), Μάριο Φραγκούλη (17/7) Μπάμπη Στόκα (5/7) αλλά και την παραγωγή «Ο δικός μας δρόμος» των Γιώργου Χατζηνάσιου και Γιώργου Θεοφάνους (19/7).

Αν και δεν πήρε, για γραφειοκρατικούς λόγους, τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών δεν πτοήθηκε. Ετοίμασε το πρόγραμμά της και θα πορευτεί σε αναζήτηση νέων συνεργειών, συνεργασιών με τα Πανεπιστήμια και εύρεση νέων τρόπων χρηματοδότησης όπως είπε ο δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης, δίχως όμως να πέσει η ποιότητα του Φεστιβάλ, συμπλήρωσε.

Στο οικονομικό κομμάτι αναφέρθηκε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Λάζαρος Κωνσταντινίδης λέγοντας πως το κόστος ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, και από αυτό τις 50.000 καλύπτει το Φεστιβάλ. «Δυστυχώς υπολογίζαμε στην χρηματοδότηση που θα είχαμε από το ΕΣΠΑ, η προκήρυξη, όμως, για την υποστήριξη του σύγχρονου πολιτισμού αναστάληκε κι έτσι μας έμειναν μόνο η δουλειά, οι ακυρώσεις και μια μικρή στεναχώρια που η πινελιά που θέλαμε να δώσουμε δεν είναι αρκετά εμφανής», σχολίασε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Παράλληλα αποκάλυψε πως στο β’ μέρος του προγράμματος, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη δηλαδή, θα δούμε θέατρο, ένα υπαίθριο μεγάλο σινεμά θα στηθεί στην αυλή, θα συναντηθούν οι Φιλαρμονικές, ενώ θα υπάρχουν και συναυλίες τόσο στην κεντρική όσο και στη Μικρή Σκηνή.

Στις ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν μέσα από τις συνέργειες του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών με άλλους φορείς αναφέρθηκε αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος του Δ.Σ. της Μονής Λαζαριστών, Αλέξανδρος Θάνος.

Τόνισε πως «Παρά τις οικονομικές αντιξοότητες και χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια, ο πολιτισμός δεν μένει πίσω και μάλιστα αναδύονται και νέες δυνάμεις».

Μάλιστα ο κ. Θάνος αναφέρθηκε και στην τουριστική διάσταση και αξιοποίηση του πολιτισμού που παράγεται στην περιοχή και εξήγησε πως «είναι πολύ σημαντικό μέσα από το πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ να αναδείξουμε και το τουριστικό project της περιφέρειας μας. Η λογική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι μόνο να κινήσουμε την περιέργεια των επισκεπτών να έρθουν στην περιοχή μας, αλλά θα πρέπει να ζήσουνε την περιοχή. Και θέλουμε στο πλαίσιο αυτό να έρθουν και στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών».

Περισσότερα στο: www.monilazariston.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ