21

JUL
2018

Ντοκιμαντέρ από φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: Ένα παλιό σινεμά, κτίρια και στοές με «βαριά» ιστορία

31 May 201702.11

Μια διαφορετική περιήγηση σε χώρους της Θεσσαλονίκης, που δεν έχουν να επιδείξουν μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ωστόσο έχουν να πουν μια ξεχωριστή ιστορία και αποκτούν υπόσταση λόγω της χρήσης τους στο μεταβαλλόμενο σύγχρονο περιβάλλον, επιχειρούν φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Μέσα από μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ (8-10 λεπτών), προσπαθούν να καταγράψουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνονται και λειτουργούν σήμερα γνωστοί και άγνωστοι χώροι, ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν κάποια στιγμή στο παρελθόν, μέσα από την οπτική των χρηστών, ενοίκων, θαμώνων ή των γειτόνων τους.

Πρόκειται για ιστορίες χρήσης που αφορούν την γνωστή Βίλα Καπαντζή, τον παλιό συνοικιακό κινηματογράφο "Αστήρ", την σκεπαστή αγορά Μοδιάνο, μικρομάγαζα του κέντρου, παλαιοπωλείο χρησιμοποιημένων βιβλίων και παιχνιδιών, παραδοσιακό καφενείο, πολυχώρους κ.α.

Τα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος "Το ντοκιμαντέρ στην Αρχιτεκτονική", κατά το χειμερινό εξάμηνο 2016-2017, και θα παρουσιαστούν σε σημερινή εκδήλωση (Τετάρτη 31 Μαϊου, στις 19.00) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τίτλο "Αρχιτεκτονικά Βλέμματα: φοιτητικά ντοκιμαντέρ για την πόλη και την αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη", που πλαισιώνει την έκθεση "Πανεπιστημιού-πολη ΑΠΘ 90+ χρόνια λειτουργίας. 100+ χρόνια χωρικού σχεδιασμού".

"Τα έργα των φοιτητών εικονογραφούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διαπλοκή της αρχιτεκτονικής με την κινούμενη εικόνα αλλά και τη δυνατότητα να αρθρωθεί ένα συνεκτικός λόγος για τη σύγχρονη πόλη μέσα από τον κινηματογράφο" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διδάσκων του μαθήματος, αρχιτέκτονας μηχανικός, Σταύρος Αλιφραγκής, που επιμελήθηκε την έκθεση. 'Οπως εξήγησε, στόχος της δημιουργίας δεν ήταν τόσο η αρχιτεκτονική αισθητική των χώρων ή των κτιρίων που παρουσιάζονται, αλλά ο τρόπος που χρησιμοποιούνται και βιώνονται μέσα στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον, σε περίοδο κρίσης, και πως ενδεχομένως μεταβάλλονται μέσα στο πέρασμα των χρόνων. "Πρόκειται για χώρους που αποκτούν ιδιαίτερο νόημα από τους ίδιους τους χρήστες τους" είπε.

Από το σύνολο των ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστούν εννέα έργα.

Το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το φροντιστήριο "Μορφές" στην οδό Ι.Δραγούμη και Πάικου, ένα από τα εκλεκτιστικά κτίρια που στέκεται ελεύθερο στον περιβάλλοντα χώρο. Τον πολυχώρο "Μπενσουσάν Χαν", στην οδό Εδέσσης, στα Άνω Λαδάδικα, που χτίστηκε μεταξύ 1894 και 1907. Το ισόγειο του κτιρίου είχε εμπορική χρήση και ο πάνω όροφος χρησιμοποιούνταν ως κατοικία, ενώ σήμερα έχει μεταποιηθεί χωρίς πολλές επεμβάσεις, διατηρώντας μία ατμόσφαιρα μυστηρίου, και φιλοξενεί εκθέσεις, καλλιτεχνικές δράσεις, χάπενινγκ.

Επίσης στην οδό Ι.Δραγούμη, ένας πελάτης μάς ξεναγεί στον μικρόκοσμο της αποθήκης παιχνιδιών "Φειδίας". Ανάμεσα σε παλιά βιβλία και χρησιμοποιημένα παιχνίδια αφηγείται την ιστορία της επιχείρησης και πως επιβίωσε στο πέρασμα των χρόνων. Η αγορά Μοδιάνο (έργο του 1922, του πολιτικού μηχανικού Ελί Μοδιάνο και του αρχιτέκτονα Ζακ Ολιφάν) δεν χρειάζεται συστάσεις. Η ομάδα των φοιτητών αποτυπώνει τις εναλλαγές της "κίνησης" από το πρωί μέχρι το βράδυ και τις όψεις των εγκαταλειμμένων μαγαζιών.

Παρομοίως, σε ένα ξεχασμένο από τον χρόνο ημιυπόγειο κατάστημα νημάτων και νεωτερισμών της οικογένειας Τριανταφυλλίδη, περιγράφονται αναμνήσεις δύο γενιών στο πέρασμα του χρόνου, μέσα σε πλήθος χρωμάτων και σχημάτων. Ο "ξεχασμένος" θερινός και χειμερινός κινηματογράφος "Αστήρ" στην Τούμπα, ανασύρει αναμνήσεις ενός θαμώνα, ενώ το ντοκιμαντέρ για την βίλα Καπαντζή, συνδυάζει τρεις διαπλεκόμενες ιστορίες για τις χρήσεις της ως φυσικός χώρος θεατρικής παράστασης, ως σχολείο (1954), και ως χώρος πολιτισμού από το Μορφωτικό Ιδρυμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Δύο ακόμη έργα παρουσιάζουν την υποβάθμιση ενός συνοικιακού δημοτικού γηπέδου μπάσκετ και την λειτουργία ενός παραδοσιακού καφενείου.


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Τύπος Θεσσαλονίκης«Ο Φεντώ είναι ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής»

Πολιτισμός21 Jul 201801.00

Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη μίλησε για την κωμωδία «Από το γάμο στο διαζύγιο;» που σκηνοθετεί και που θα φιλοξενηθεί και στην πόλη μας

Χαλκιδική: Μαγική συναυλία Παπακωνσταντίνου - Μάλαμα με θέα τα αστέρια!

Πολιτισμός21 Jul 201800.14

Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Σωκράτης Μάλαμας στο αμφιθέατρο Σίβηρης στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κασσάνδρας

Θεσσαλονίκη: «Οι Ηλίθιοι» πάνε Πολίχνη

Πολιτισμός20 Jul 201821.00

Το έργο του Νηλ Σάιμον που ανεβάζει το ΚΘΒΕ παρουσιάζεται στο Ανοιχτό Θέατρο “Κρύα Βρύση”


Άξιον Εστί και καντάτα Μαουτχάουζεν στο Δίον

Πολιτισμός20 Jul 201820.30

Σε μια μουσική βραδιά πλημμυρισμένη από τους ήχους της Ελλάδας


Θεσσαλονίκη: Μαγική βραδιά κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στο Επταπύργιο

Πολιτισμός20 Jul 201818.10

Δωρεάν βραδιά με ποίηση και μουσική - Ο Γ. Λαζαρίδης συμπράττει με την Κ. Καραμπέτη  


Με Θ. Παπακωνσταντίνου και Σ. Μάλαμα ξεκινά σήμερα το φεστιβάλ Πόζαρ

Πολιτισμός20 Jul 201812.50

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μέχρι και την ολοκξλήρωσή του την Κυριακή

Δωρεάν εκδηλώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός20 Jul 201811.30

Προτάσεις εξόδου: Διαβάστε τις δωρεάν εκδηλώσεις της ημέρας…


«Πέρσες» του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Πολιτισμός19 Jul 201822.00

Το Σάββατο 21 Ιουλίου από τον Θεατρικό Οργανισμό ΚύπρουCoca-Cola το σχολείοMediterranean CosmosΜασούτηςBlue LagoonΕΛΠΕΔΕΘ

Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία