Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα 14 + 1 θερινά σινεμά κάτω από τα αστέρια στη Θεσσαλονίκη! (ΦΩΤΟ)

Αφιέρωμα στις θερινές αίθουσες κινηματογράφου της πόλης μας

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Είτε με το κλασσικό χαλίκι, τις πλαστικές καρέκλες, και τα γιασεμιά, είτε με τις πιο μοντέρνες πινελιές με πολυθρόνες και ξύλινα δάπεδα, τα θερινά σινεμά της πόλης μας είναι εδώ και είναι έτοιμα να μας χαρίσουν ξένοιαστες βραδιές με οδηγό την 7η τέχνη. Με παλιά κλασσικά, αλλά και με καινούρια φιλμ. Δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε ποια ταινία θα δούμε κάτω από τα αστέρια. Οι τιμές είναι λογικές, ενώ υπάρχουν και προσφορές από αρκετές αίθουσες, για συγκεκριμένες ημέρες.

Κάναμε μια μίνι έρευνα για τους Θερινούς Κινηματογράφους σε Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σας τους παρουσιάζουμε.

Cineplexx: Τα αστέρια από τη Δύση

 

«Με κάθε εισιτήριο, δώρο τ’ αστέρια». Αυτό είναι το σλόγκαν της Θερινής Αίθουσας του πολυκινηματογράφου Cineplexx (Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34, Κρατήσεις www.cineplexx.gr) που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης, εντός του One Salonica Outlet Mall.

Επαναλειτουργεί ανανεωμένη από το Μάη του 2017, με 141 θέσεις, 70 τραπεζάκια, 10 καναπέδες και 6 lounge καθίσματα, με ξύλινες επενδύσεις στους τοίχους και ζαρντινιέρες με φυτά στους τοίχους. Προβάλει ταινίες σε εικόνα Real D  3D, Digital 2D και σε ήχο Dolby Digital Surround.

«Η φιλοσοφία πίσω από το σλόγκαν του θερινού μας σινεμά είναι πως ό,τι προσφορές κι αν παρέχεις, όσο περήφανος κι αν είσαι για την τεχνολογία σου, πρέπει να μείνει πιστός στις βασικές αρχές της Θερινής Αίθουσας, στους λόγους για τους οποίους ερωτευτήκαμε το  Καλοκαιρινό Σινεμά.

Τούτη η φιλοσοφία βρίσκεται τόσο πίσω από τον σχεδιασμό της αίθουσας, όσο και πίσω από τα φαγητά/ποτά τα οποία είναι διαθέσιμα, όσο και πίσω από τις προβολές», δήλωσε στο typosthes.gr ο Αλέξης Αντωνόπουλος υπεύθυνος των Δημοσίων Σχέσεων και Marketing της Cineplexx Entertainment IKE.

Μας υποδέχθηκε εγκάρδια στην αίθουσα όπου συζητήσαμε μαζί του και μας εξήγησε πως κάθε βράδυ υπάρχουν δύο προβολές: η σινεφίλ, με έργα ίσως λιγότερο εμπορικά, και η blockbuster όπου παρουσιάζεται η hot κυκλοφορία που αφορά τη συγκεκριμένη κινηματογραφική εβδομάδα.

Στο θέμα φαγητού/ σνακ, πέρα από τα καθιερωμένα ποπ κορν, τα αναψυκτικά, οι θεατές μπορούν να επιλέξουν φρέσκους χυμούς, να παραγγείλουν πίτσα, hot dog και σουβλάκια, ενώ υπάρχουν και επιλεγμένα κοκτέιλ στα 5 ευρώ.

Αν κρυώσετε μην ανησυχείτε! Θα σας προσφέρουν μια κουβερτούλα. Κι αν σας ενοχλούν τα κουνούπια, μη φοβάστε! Σας δίνουν και αντικουνουπικό!

Είσοδος 8 ευρώ(Παρ-Κυρ), 7,5 τις Πέμπτες. Δευτέρες 5 ευρώ για όλους, Τρίτες είναι Couples Night και τα ζευγάρια πληρώνουν από 4 ευρώ ο καθένας και Τετάρτες είναι το Girls Night Out υπάρχει δηλαδή προσφορά για τις γυναίκες, οι 2 πληρώνουν 1 εισιτήριο. Υπάρχουν και ειδικές τιμές για παιδικά και οικογενειακά εισιτήρια. 

Village: Καλοκαίρι στο Cosmos

 

Στην άλλη άκρη της πόλης, στα ανατολικά, εντός του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos βρίσκεται η θερινή αίθουσα των Village Cinemas (11ο χλμ Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανιών , Τηλεφωνικές Πωλήσεις: 1 48 48 (με χρέωση)). Έχει  266 καθίσματα, το σύστημα ήχου είναι Dolby Surround 5.1 ενώ ξεκίνησε την λειτουργία της για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2006.

Προβάλλει νέες ταινίες χαρίζοντας μια δροσερή έξοδο σε όσους κινούνται σε αυτή την πλευρά της Θεσσαλονίκης. «Διακοπές και στην πόλη, με εισιτήριο 7,5 ευρώ. Tο Village Θερινό πρωταγωνιστεί το καλοκαίρι!», αναφέρουν εκπρόσωποι της εταιρείας. Στο χώρο υπάρχει και ανανεωμένα snack bar.

Άλεξ: Η γοητεία του παλιού

 

Ένα από τα παλαιότερα σινεμά της πόλης βρίσκεται στην οδό Ολύμπου, κοντά στη συμβολή με την οδό Αγίας Σοφίας. Ο λόγος για το Άλεξ (Tηλ. 2310 269403). «Λειτουργεί από το 1968», μάς δήλωσε η κυρία Σιδέρη, ενώ ο ανιψιός της ο Γιάννης, που επίσης δουλεύει στην επιχείρηση, έσπευσε να τονίσει πως «είναι και ο ομορφότερος κινηματογράφος της πόλης».

«Πριν ήταν ξυλαποθήκη. Όμως από τη στιγμή που μετατράπηκε σε θερινό σινεμά δεν έπαψε να προβάλει κάθε καλοκαίρι ταινίες», συμπλήρωσε η κυρία Σιδέρη.

Ιδρυτής ήταν ο πατέρας της Χαράλαμπος Σιδέρης και η επιχείρηση παραμένει οικογενειακή.

Χαλίκι στο έδαφος, πλαστικές καρέκλες και καναπεδάκια, συνθέτουν το σκηνικό, ενώ στο κυλικείο θα βρει κανείς τα κλασσικά λουκάνικα, τις μπύρες και τα πασατέμπο.

Η χωρητικότητα κυμαίνεται από 250 μέχρι 300 θέσεις. Όσο για τις ταινίες; Είναι πρώτης προβολής, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που προβάλλονται και παλαιότερα φιλμ.

Οι τιμές είναι κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη 5 ευρώ για όλους. Τις υπόλοιπες μέρες 7 ευρώ το κανονικό και 5 το μειωμένο. Επίσης υπάρχει συνεργασία με τα Gooddeals.

Απόλλων από το 1980

 

Από το 1980 λειτουργεί ο Θερινός κινηματογράφος Απόλλων. Στην οδό  Σαρανταπόρου 4 (Tηλ. 2310 828642) κάθε χρονιά από Μάη μέχρι και Οκτώβρη παρουσιάζει ταινίες πρώτης προβολής. Τα τελευταία χρόνια τις Δευτέρες στις 21.30 φιλοξενεί τις προβολές που διοργανώνει το ΚΕΜΕΣ και η Κινηματογραφική Λέσχη της ΕΡΤ3.

Πρώτος ιδιοκτήτης ήταν ο κ. Στεφανόπουλος. Εδώ και έξι χρόνια την ιδιοκτησία έχει αναλάβει η οικογένεια του κ. Λάκη Ράππου.

Όσο για τις τιμές; Τις Δευτέρες και τις Τρίτες η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ. Τις υπόλοιπες μέρες είναι στα 7 ευρώ η γενική και 5 το μειωμένο.

Ναταλί: Μια μικρή πράσινη όαση στην πόλη

 

«Το Ναταλί είναι μια μικρή πράσινη όαση μέσα στην πόλη». Αυτό μας είπε ο ιδιοκτήτης της αίθουσας κ. Λάκης Ράππος. Θα την βρείτε στην οδό Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 3, δίπλα από το 1ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, και απέναντι από τη θάλασσα (τηλ πληροφοριών 2310-829-457).

Πριν γίνει σινεμά ήταν ασβεστοποιία. Λειτούργησε για πρώτη φορά στις 3 Ιουνίου του 1970 με ιδιοκτήτες τον Λάκη Ράππο και τον Κοσμά Ζαφειρίου.

Προβάλλει νέες ταινίες. Η είσοδος είναι Δευτέρα με Τετάρτη 6 ευρώ. Πέμπτη με Κυριακή 8 ευρώ. Και 6 κοστίζουν τα εκπτωτικά, ενώ υπάρχει συνεργασία με την Gooddeals.

Σινέ Πανόραμα και Σινέ Πυλαία

 

Τις καλύτερες ταινίες Α’ προβολής του καλοκαιρού προβάλλουν τα δημοτικά θερινά «Σινέ Πανόραμα» (1ο χιλιομ. Οδου Πανοράματος Θερμης) και «Σινέ Πυλαία» (Πολυτεχνείου 20 ,Πυλαία τηλ 231 330 2635)  δήμου Πυλαίας Χορτιάτη. Το πρώτο έχει 200 θέσεις και  λειτουργεί φέτος για 19ο καλοκαίρι. Οι προβολές του έχουν ήδη αρχίσει. Το δεύτερο έχει 230 θέσεις και φέτος λειτουργεί για 5η χρονιά. Οι προβολές του θα αρχίσουν από τις 28 Ιούνη με την ελληνική εμπορική ταινία «Ρόζα της Σμύρνης».

Αυτό που ξεχωρίζει στους παραπάνω κινηματογράφους είναι πως «λειτουργούν με τα τελειότερα ψηφιακά μηχανήματα εικόνας και ήχου που προμηθεύτηκε ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη ήδη από πρόπερσι. Γεγονός που αποτελεί πανελλαδική πρωτοπορία, καθώς οι δύο κινηματογράφοι ήταν από τους πρώτους της χώρας που έκαναν τη μετάβαση από το απλό αναλογικό φιλμ στην ψηφιακή προβολή ταινιών».

Διαχειριστής των δύο θερινών σινεμά είναι ο επιχειρηματίας κ. Χρήστος Λιόδης. Μάλιστα ο ίδιος μας είπε πως το ΣΙΝΕ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, «είναι ο πρώτος θερινός κινηματογράφος σε εισιτήρια στη Θεσσαλονίκη και από τους πρώτους στη χώρα».

Οι τιμές; Γενική είσοδος : 7 ευρώ και 5 ευρώ για τα παιδιά, τους φοιτητές, τους άνεργους και τους πολύτεκνους. 

Παράδεισος σε Νεάπολη, Άλσος σε Συκιές

 

Δύο θερινούς κινηματογράφους έχει ο δήμος Νεάπολης Συκεών: το Σινέ Άλσος (ΑΛΣΟΣ»: Συκιές, Δενδροφυτεία – Τηλ.: 2310.200190) στη Δ.Ε. Συκεών που έχει 405 θέσεις και λειτουργεί από το 1999 και το Σινέ Παράδεισος στη Δ.Ε. Νεάπολης (Νεάπολη, περιοχή Στρεμπενιώτη – Τηλ.: 2310.631700) που έχει 200 θέσεις και λειτουργεί από το 1990. Και σε αυτούς θα προβληθούν έως και την Κυριακή 27 Αυγούστου 20 ταινίες ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς εθνικής κινηματογραφίας, αλλά και παιδικές, με τα πλέον σύγχρονα ψηφιακά συστήματα προβολής και ήχου.

«Σε μια συνεχή προσπάθεια για την ποιοτική και πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης μας, και με τη σκέψη μας στις ανάγκες των πολιτών για διασκέδαση και ψυχαγωγία, επιμένουμε και διατηρούμε το δημοτικό χαρακτήρα των θερινών  κινηματογράφων, εκσυγχρονίζουμε  και βελτιώνουμε τόσο τις υποδομές μας όσο και  το πρόγραμμα των ταινιών», επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Είσοδος 5 ευρώ.

Cine Αύρα: Δίπλα στο κύμα

 

Εκεί που σκάει το κύμα, στην πλαζ Αρετσούς βρίσκεται ο Θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος Cine Αύρα (Πλαζ Αρετσούς, τηλ 2310454525). Λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια. Είναι περιουσία των τουριστικών ακινήτων και την εκμετάλλευσή του έχει ο δήμος Καλαμαριάς. Τα τελευταία 8 χρόνια το νοικιάζει από το δήμο με σύμβαση ο κ. Κωνσταντίνος Κυριαζόπουλος.

«Προβάλλουμε ταινίες Α’ προβολής δίπλα στο κύμα. Προσφέρουμε σινεμά με άρωμα θάλασσας», μας δήλωσε ο κ. Στεργίου, υπάλληλος του Cine Αύρα. Πρόσθεσε πως δίπλα υπάρχει και παιδική χαρά για τα παιδιά, ενώ στο χώρο λειτουργεί και κυλικείο.

Έως την Κυριακή θα παίζεται το «Αφεντικό από κούνια», ενώ από τη Δευτέρα 19/6 έως 21/6 θα προβάλλεται «Το δείπνο» και από Πέμπτη 20 έως Κυριακή 24/6 «Η βασίλισσα της Ισπανίας».

«Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος συνεχίζουμε τις προβολές μας μέχρι και τα τέλη Σεπτέμβρη», είπε ο . Στεργίου. «Και με τις πρόσφατες βροχές τι έγινε;», ρώτησα. «Ανάλογα. Την Τετάρτη για παράδειγμα που είχαμε μπουρίνι, καταφέραμε και κάναμε την προβολή. Λίγο με τις ομπρέλες, λίγο η καλή θέληση και των θεατών, τα καταφέραμε», σημείωσε χαριτολογώντας.

Η είσοδος; Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη δύο (2)  άτομα με ένα (1) εισιτήριο

Γενική είσοδος : 6 ευρώ. Παιδικό εισιτήριο : 4 ευρώ.

Σινέ Θερμαϊς

Από το 2000 λειτουργεί στο δήμο Θέρμης το θερινό σινεμά Θερμαϊς (Καραολή, 57010 Θέρμη, Τηλέφωνο 2310-463423)) με 120 θέσεις. «Οι προβολές γίνονται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη για 30-40 μέρες και η είσοδος είναι ελεύθερη. Στο πρόγραμμά μας έχουμε ταινίες που προβάλουμε σε συνεργασία και με προτάσεις από Πρεσβείες ξένων χωρών στη Θεσσαλονίκη. Και προηγούνται μουσικά δρώμενα. Το σινέ Θερμαϊς είναι από τα λίγα σινεμά που παρέμειναν δημοτικά χωρίς να παραχωρήσουν για ιδιωτική εκμετάλλευση τον χώρο όπου στεγάζονται.

Αν αποφασίζαμε να φέρουμε τα νέα κινηματογραφικά μηχανήματα που πλέον χρησιμοποιούνται στα σινεμά θα έπρεπε να διατεθούν 40.000- 50.000 ευρώ. Επιλέξαμε να κάνουμε τις προβολές με έναν προτζέκτορα και να έχουμε τη συνεργασία με τις Πρεσβείες δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να δει δωρεάν ταινίες», δήλωσε στο typosthes.gr ο κ. Νίκος Θεοδωράκης σύμβουλος σε θέματα κινηματογράφου στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Θέρμης.

Μάλιστα αποκάλυψε πως φέτος έχουν ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο στα τέλη Αυγούστου με προβολή ταινιών από τη γειτονική μας χώρα.

Εξάλλου μια άλλη έκπληξη περιμένει τους λάτρεις του θερινού σινεμά: «Φέτος θα πάμε στα Βασιλικά για να γίνουν και εκεί προβολές σε ένα παλιό θερινό σινεμά που λέγονταν Άλσος και λειτουργούσε μέχρι τις δεκαετίες 50-60, έπειτα χρησιμοποιήθηκε ως έδρα Πολιτιστικού Συλλόγου και τώρα βάφτηκε και άλλαξε όψη και τον Αύγουστο θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Ελληνίς 1 και 2: Στην καρδιά της πόλης

 

Στο κέντρο της πόλης, εντός του χώρου της ΔΕΘ-HELEXPO λειτουργεί από το 1997 το Ελληνίς (Δίπλα στο Βελλίδειο, Τηλ. 2310 292304

https://www.facebook.com/cinellinis) με 400 θέσεις. Αρκετοί θα θυμούνται πως ήταν ένα μέρος του χώρου όπου πριν χτιστεί το Βελλίδειο, φιλοξενούσε το Λούνα Παρκ της Έκθεσης. Τα πρώτα δύο χρόνια τη λειτουργία είχε αναλάβει ο Παύλος Μελλησινός και μετά πέρασε στα χέρια της οικογένειας Ζαφειρίου που το διαχειρίζεται μέχρι και σήμερα. 

Από πέρυσι απέκτησε και αδερφάκι: το Ελληνίς 2 με 130 θέσεις και με υπόστεγο. Αξίζει να σημειωθεί πως και τα δύο αυτά θερινά σινεμά λειτουργούν σε περίπτωση βροχής. Ειδικότερα το Ελληνίς 2 «είναι πλήρως στεγασμένο, δεν επηρεάζεται από τη βροχή δεν μετακινείται κανείς από το κάθισμα του», μας ανέφερε ο κ. Ζαφειρίου. 

Και αν κρυώσετε σας δίνουν και σε αυτά τα σινεμά κουβερτούλες. Όσο για το κυλικείο- μπαρ; Διαθέτει τα κλασσικά σάντουιτς και μεγάλη ποικιλία από σνακ. 

Αν επισκεφθείτε το "Ελληνίς 1" ή το "Ελληνίς 2" Δευτέρα και Πέμπτη 2 άτομα θα πληρώσετε 1 εισιτήριο (4 ευρώ το άτομο). Υπάρχει δυνατότητα δωρεάν πάρκινγκ δίπλα στο parking του Συνεδριακού κέντρου Ι. Βελλίδης με ποσό εισιτηρίων άνω των 16 ευρώ.

Θερινό και στο Μέγαρο Μουσικής

 

Για τρίτη χρονιά θα λειτουργήσει φέτος το «Σινεμά με Θέα» στην οροφή του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιλεγμένες ταινίες , και όλα αυτά με θέα στο Θερμαϊκό Κόλπο.

Οι πολιτιστικοί θεσμοί ενώνουν και αυτό το καλοκαίρι τις δυνάμεις τους και έχουν ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με 14 φιλμ που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν από το σινεφίλ κοινό την τελευταία διετία (2015-2016) και φέρουν τις υπογραφές αγαπημένων σκηνοθετών, όπως ο Στίβεν Φρίαρς, ο Τόμας Βίντερμπεργκ, ο Νόα Μπόμπακ, κ.ά.

 Οι προβολές θα γίνουν από τις 19 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου και από τις 28 Αυγούστου έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Ηλεκτρονική προπώληση μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στη διεύθυνση www.tch.gr.

Είσοδος: 5€, 4€ (φοιτητές, παιδιά, κάρτα ανεργίας, CineΚάρταF της περιόδου 2016-2017).

Δημοσιογραφία και σινεμά στην ταράτσα του Μορφωτικού της ΕΣΗΕΜ-Θ

 

" #PRESS_taratsa" είναι ο γενικός τίτλος των εκδηλώσεων που συστήνει για φέτος το καλοκαίρι (από 14/6 η αρχή με το live του Ηλία Ζάικου)  η Ένωση Συντακτών Ημερήσιου Τύπου Μακεδονίας Θράκης.

Και στο πλαίσιο του προγράμματος το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις, και κινηματογραφικές προβολές, πίνοντας το ποτό του και απολαμβάνοντας τη θέα από την ταράτσα του ιστορικού κτηρίου της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5). Εκεί θα προβληθούν και τέσσερις ταινίες που συνδυάζουν το σινεμά με τη δημοσιογραφία.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις ακόλουθες:

-«Ace in the Hole» («Τελευταίο ατού») (1951), του Billy Wilder στις 5/7/2017

-«All the President’s Men» («Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου») (1976), του Alan J. Pakulaβ 12/7

-«Network» («Το Δίκτυο») (1976), του Sidney Lumet 13/9

-«Sweet Smell of Success» («Σκοτεινοί δολοφόνοι») (1957), του Alexander Mackendrick  20/9. Ώρα έναρξης προβολών: 21.00. Είσοδος: 5€ με ποτό

Επίσης, από 23 έως 27/8 θα φιλοξενήσει προβολές του 4th Taratsa Film Festival με ώρα έναρξης 21.00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιάνος για την περιπέτεια του πατέρα του: «Σήμερα κόπηκε η μισή μου ζωή» (VIDEO)
Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρεται σε ανάρτησή του στο σοβαρό ζήτημα που αντιμετώπισε ο πατέρας του και στις επιπλοκές
Καλλιάνος για την περιπέτεια του πατέρα του: «Σήμερα κόπηκε η μισή μου ζωή» (VIDEO)