18

ΑΥΓ
2017

Η ηθοποιός υποδύεται και φέτος την Ισμήνη στην τραγωδία «Επτά επί Θήβας» που παρουσιάζει σε περιοδεία το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Ιώβη Φραγκάτου: «Ο διχασμός είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης»

19 Ιουν 201719.20

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

 

Από το Θέατρο Δάσους ξεκινούν το νέο θεατρικό ταξίδι τους οι «Επτά επί Θήβας». Η επίκαιρη πολιτική τραγωδία του Αισχύλου, που σκηνοθετεί ο διεθνούς φήμης Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις και μεταφράζει ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας, ήταν η επιτυχία του περσινού καλοκαιριού για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Φέτος επιστρέφει για ένα νέο κύκλο παραστάσεων με μεγάλη περιοδεία σε Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2017 με αυτήν θα «ανοίξει» το Φεστιβάλ  Αθηνών  & Επιδαύρου.

Λίγο πριν την πρεμιέρα, που έχει οριστεί για το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017, στις 21.00, μιλήσαμε με την ηθοποιό Ιώβη Φραγκάτου που υποδύεται την Ισμήνη.

Για την ηρωίδα της είπε πως «υποτάσσεται στον νόμο, και προσπαθεί να αποτρέψει τις συνέπειες του οικογενειακού διχασμού». Για την τραγωδία του Αισχύλου ανέφερε πως «μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ» και για το κείμενο και την απόδοση του μεταφραστή πως «αναδεικνύει τη γελοιότητα του πολέμου και το θέμα της εμφύλιας σύγκρουσης».

Τόνισε πως ο διχασμός δεν είναι ένα «ελληνικό» χαρακτηριστικό, αλλά ένα στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. Όσο για την εξουσία που τόσο λατρεύουν αρκετοί, σημείωσε πως αυτό συμβαίνει γιατί «δίνει την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας, γι' αυτό και οι άνθρωποι "δένονται" μαζί της».

 

-Οι «Επτά επί Θήβας» ήταν μια από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις πέρυσι. Ποια η δική σας εντύπωση για αυτήν; Περιμένατε να αγαπηθεί τόσο από κοινό και κριτικούς; Και τι ήταν αυτό που την έκανε να ξεχωρίσει;

- Η πολιτική τραγωδία του Αισχύλου πραγματεύεται θέματα τα οποία αφορούν όλους και είναι διαχρονικά. Η διαχρονικότητά της οφείλεται στο ότι προκαλεί την ενσυναίσθηση του κοινού, εφόσον θίγει θέματα διχόνοιας, εξουσίας, δικαιοσύνης και μίσους. Δεν είναι μόνο αυτό το στοιχείο που καθιστά αυτό το έργο τόσο αγαπητό. Σπουδαίο ρόλο έπαιξαν η αριστουργηματική μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα, η σκηνοθετική οπτική του Τσέζαρις Γκραουζίνις και το μουσικό μέρος που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Θεοχάρης. Η προσέγγιση του Τσέζαρις Γκραουζίνις είναι καθαρή, λιτή και βαθειά ποιητική. Αποτυπώνει με λυρικό τρόπο τη σύγκρουση των δύο αδερφών, μία σύγκρουση που κατακλύζεται από αγκαλιές. Αγκαλιές γεμάτες από μίσος και αγάπη, ικανές να πληγώσουν πιο βαθειά κι από το ισχυρότερο όπλο. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ομαδική δουλειά και την πίστη στο όραμα του σκηνοθέτη, συντέλεσαν στην επιτυχία της παράστασης.

 

-Πώς βλέπετε την ηρωίδα που ερμηνεύετε; Τι αποκομίζει από τη στάση της; Τι κερδίζει και τι χάνει;

-Η Ισμήνη είναι η ηρωίδα που υποτάσσεται στον νόμο, και προσπαθεί να αποτρέψει τις συνέπειες του οικογενειακού διχασμού. Αγαπά τη ζωή, την οικογένεια και την πόλη. Η προσήλωσή της στους θεσμούς την κάνει να αφοσιώνεται στον Ετεοκλή, μόνο και μόνο επειδή αυτός διοικεί την πόλη. Θα τον υποστηρίξει μέχρι τέλους στην εμφύλια διαμάχη, καθώς θεωρεί πως ο Πολυνείκης προδίδει την πόλη τους φέρνοντας τον στρατό σε αυτή. Ορμώμενη από το πάθος της και την αγάπη της για τη ζωή προσπαθεί να εκλογικεύσει τα συναισθήματά της και να πείσει την Αντιγόνη να υπακούσει στους νόμους για να ζήσει. Κερδίζει τη ζωή, η πόλη έχει σωθεί αλλά τί νόημα έχει όταν τα δυο της αδέρφια έχουν χαθεί.

 

-Τι λέει η τραγωδία του Αισχύλου στο σήμερα;

-Το βαθειά αντιπολεμικό δράμα του Αισχύλου μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Το κείμενο και η εμπνευσμένη απόδοση του μεταφραστή θα μπορούσε να απεικονίζει τη σημερινή πραγματικότητα. Με ποιητικό τρόπο και με σκοτεινό χιούμορ αναδεικνύει τη γελοιότητα του πολέμου και το θέμα της εμφύλιας σύγκρουσης "ο αδερφός τον αδερφό;;; Είναι σωστό να χύνεται αίμα αδερφικό;". Αφήνοντας στην άκρη τους εμφανείς παραλληλισμούς της αρχαίας τραγωδίας με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, θα μπορούσε κανείς ακόμα να σημειώσει πως η ανθρώπινη φύση παραμένει αμετάβλητη στο πέρασμα των αιώνων και εξακολουθεί να οδηγεί τους ανθρώπους να προβαίνουν σε ανήθικες και τραγικές πράξεις, όταν αυτοί βρεθούν αντιμέτωποι με τον φόβο ή με έναν απροσδιόριστο εχθρό, που βρίσκεται απροσδόκητα κοντά μας, αν όχι μέσα μας.

 

-Πόσο βαθιές είναι οι ρίζες του διχασμού στους Έλληνες;

-Ο διχασμός είναι, δυστυχώς, ένα στοιχείο που όντως έχει συνδεθεί με κρίσιμες ιστορικές περιόδους για την ελληνική κοινωνία. Ωστόσο δεν πιστεύω πως είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως "ελληνικό" χαρακτηριστικό. Θεωρώ πως είναι ένα στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. Όπως γράφει ο Διονύσιος Σολωμός,  "Η Διχόνοια που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή καθενός χαμογελάει, "πάρ' το", λέγοντας, "και συ" ".

 

-Ο Ετεοκλής όταν έρχεται η ώρα δεν θέλει να εγκαταλείψει την εξουσία. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που συναντούμε συχνά στην πολιτική, και όχι μόνο. Τι είναι αυτό που κάνει τους πολιτικούς να συμπεριφέρονται με αλαζονικό τρόπο και να μη θέλουν να εγκαταλείψουν την εξουσία;

-Η εξουσία δίνει την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας, γι' αυτό και οι άνθρωποι "δένονται" μαζί της. Όσοι την αποκτούν, νιώθουν λιγότερο ευάλωτοι, καθώς θεωρούν πως μέσω αυτής καλύπτουν απωθημένα τα οποία φέρουν από το παρελθόν. Όλα αυτά τα σχήματα περιγράφονται εξαιρετικά στο έργο.

 

-Τι θα ακολουθήσει μετά τους «Επτά επί Θήβας»; Ποια τα επόμενα σχέδιά σας;

-Είμαι ακόμα σε συζητήσεις οπότε δεν είναι κάτι ακόμα άμεσα ανακοινώσιμο προς το παρόν.

 

Χρήσιμα

-Στην το ρόλο του Ετεοκλή ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου, η Κλειώ Δανάη Οθωναίου την Αντιγόνη, η Ιώβη Φραγκάτου την Ισμήνη, ο Γιώργος Καύκας τον Άγγελο, ο Αλέξανδρος Τσακίρης  τον Κήρυκα, o  Γιώργος Παπανδρέου τον Πολυνείκη και μαζί τους ένας 14μελής χορός ηθοποιών.

-Είσοδος: Τιμή προπώλησης 12 €, Κανονικό εισιτήριο 15 €, Φοιτητικό/ Άνω των 65 / Ομαδικό 10 €, ΑΜΕΑ & Συνοδοί ΑΜΕΑ 8 €. Άνεργοι: Δωρεάν (20 θέσεις για την παράσταση στο Θέατρο Δάσους).

Προπώληση από: Tickethour.com, Καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ, OTE Shops, VIVA, τηλ. 11876, Seven Spots, Media Markt, Ταμεία ΚΘΒΕ, T. 2315 200 200, www.ntng.gr, Ταμείο Θεάτρου Δάσους (τις ημέρες  παραστάσεων από τις 19.30). Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200, www.ntng.gr.

 

 

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Γιορτές Παλιάς Πόλης στη Ξάνθη από 2 έως 9 Σεπτεμβρίου

Πολιτισμός17 Αυγ 201718.00

Με σειρά πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων

Θεσσαλονίκη: Στο Μέγαρο Μουσικής το Reworks Agora

Πολιτισμός17 Αυγ 201715.20

Με αυτό ανοίγει στις 13/9 η αυλαία για το φετινό Reworks


Θεσσαλονίκη: Καραγκιόζης και Μουσικά Παραμύθια για τα παιδιά

Πολιτισμός17 Αυγ 201714.40

Στα Θέρμης Δρώμενα 2017 - Αλλά και γιορτή ανακύκλωσης 

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει η Ρωμαϊκή Αγορά, για πικ – νικ και σινεμά!

Πολιτισμός17 Αυγ 201713.20

Το ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival και φέτος στη Θεσσαλονίκη 

Θεσσαλονίκη: Αναδρομική έκθεση Δημήτρη Φατούρου στο ΜΙΕΤ

Πολιτισμός17 Αυγ 201713.00

Στη Βίλα Καπαντζή περισσότερα από 120 ζωγραφικά έργα του καθώς και συμπληρωματικό υλικό


Στο Φεστιβάλ Αγκίστρου Ορφέας Περίδης και Λιζέτα Καλημέρη

Πολιτισμός17 Αυγ 201712.20

Για μια μοναδική συναυλία στα παλιά βυζαντινά χαμάμ


«Γουρούνι στο σακί» στο Φρούριο Καβάλας

Πολιτισμός17 Αυγ 201711.40

Από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων


Δωρεάν εκδηλώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός17 Αυγ 201711.30

Προτάσεις εξόδου: Διαβάστε τις δωρεάν εκδηλώσεις της ημέρας…


One Salonica


Κτήμα Χρηστίδη


82 TIF


Typosthes.gr - Twitter

Mollers


Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία