Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τρεις επιτυχίες του ΚΘΒΕ ξανά στις σκηνές του

«Οικογενειακή Γιορτή» (Festen), «Γκιακ» και «Ανεμοδαρμένα Ύψη» ξεχώρισαν και επιστρέφουν για νέο κύκλο παραστάσεων

 Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Κέρδισαν κοινό και κριτικούς, απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια, και επιστρέφουν στη σκηνή για νέο κύκλο παραστάσεων. Ποιες; Οι επιτυχίες της προηγούμενης θεατρικής περιόδου που ανέβασε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και που θα επαναλάβει για όσους δεν πρόλαβαν να τις δουν ή για όσους θέλουν να τις απολαύσουν ξανά. Ο λόγος για την «Οικογενειακή Γιορτή», το «Γκιακ» και τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» που επιστρέφουν στις  θεατρικές σκηνές του ΚΘΒΕ. Μάλιστα η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει.

«Οικογενειακή Γιορτή» (Festen)

Στο Φουγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών θα φιλοξενηθεί από τις 8 Οκτωβρίου η «Οικογενειακή Γιορτή» (Festen) των Τόμας Βίντερμπεργκ, Μόγκενς Ρούκοφ, Μπο Χρ. Χάνσεν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου και θεατρική διασκευή Ντέιβιντ Έλντριτζ.

Επί σκηνής θα δείτε μια οικογενειακή γιορτή να γίνεται αφορμή για να έρθουν τα πάνω – κάτω στην φαινομενικά ευτυχισμένη οικογένεια Χάνσεν. Με αφορμή τα 60α γενέθλια του Χέλγκε, του πατέρα της οικογένειας, μαζεύονται στο σπίτι οι συγγενείς του. Σύντομα παλιές έχθρες και πίκρες θα βγουν στις επιφάνεια. Καλά κρυμμένα μυστικά θα αποκαλυφθούν, αλλά η γιορτή δεν θα σταματήσει… Ευρηματική σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου που βάζει το κοινό «μέσα» στην γιορτή. Πολύ καλή χρήση του χώρου, αλλά και εξαιρετικές ερμηνείες συνθέτουν μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε!

Παίζουν: Χρίστος Στυλιανού (Κρίστιαν), Στεφανία Ζώρα (Το μικρό κοριτσάκι), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Μίκαελ), Σταυρούλα Αραμπατζόγλου (Μέττε),  Κωνσταντίνος Λιάρος (Λαρς), Ιωάννα Παγιατάκη (Ελένε), Γιολάντα Μπαλαούρα (Έλσι), Βασίλης Σπυρόπουλος (Χέλγκε), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Πία), Νίκος Καπέλιος (Χέλμουντ), Νίκος Λύτρας (Παππούς), Νεφέλη Ανθοπούλου (Πάουλα), Γιάννης Παρασκευόπουλος (Κιμ), Βασίλης Παπαγεωργίου (Μπάτοκαϊ).

 

Στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών θα παιχθεί από τις 12 Οκτωβρίου το «Γκιακ», αμέσως μετά από μια σύντομη στάση στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά της βραβευμένης συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη.

Πέρυσι η παράσταση συζητήθηκε, η Μαυραγάνη απέδειξε για ακόμη μια φορά το ταλέντο της, και κατάφερε με λιτά μέσα να αποδώσει τα δεινά του πολέμου, τις πληγές, φανερές, αλλά και αυτές που είναι χαραγμένες στην ψυχή, αλλά και τις προκαταλήψεις όσων δεν πήγαν ποτέ στην μάχη. Ιστορίες γεμάτες με αίμα, σε ένα σκηνικό που μετατρέπεται από το τραπέζι μιας οικογενειακής γιορτής, σε ένα εξομολογητήριο, και από τόπο διασκέδασης σε έναν τόπο σφαγής/θυσίας. Προσεγμένες ερμηνείες σε ένα κείμενο που, αν και έχει δύσκολη γλώσσα, σε παρασύρει μαζί του και σού κρατά το ενδιαφέρον μέχρι και το τέλος.

Παίζουν: Ιωάννα Δεμερτζίδου, Παναγιώτης Παπαιωάννου, Νικόλαος Κουσούλης, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Δημήτρης Μορφακίδης, Μιχάλης Σιώνας, Άννη Τσολακίδου.

«Ανεμοδαρμένα Ύψη»

 

Οι λάτρεις των πιο ρομαντικών ιστοριών, θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Έμιλυ Μπροντέ από 26 Οκτωβρίου 2017.

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Χήθκλιφ και της Κάθριν θα «ζωντανέψει» και πάλι στη σκηνή του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Με τη σκηνοθετική ματιά του, αλλά και τη διασκευή που υπογράφει, ο Γιάννης Καλαβριανός έφτιαξε μια παράσταση που ξεχώρισε. Η υπόθεση; Ήρωες είναι τα μέλη δύο οικογενειών, που κατοικούν σε απομονωμένα σπίτια στα χερσοτόπια του Γιόρκσαϊρ. Η Μπροντέ παρουσιάζει την ιστορία της καταστροφής των ηρώων, φέρνοντας στην επιφάνεια τα απελπισμένα και παράφορα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης, με τρόπο αντίστοιχο της αρχαίας τραγωδίας.

Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας (Χήθκλιφ), Αίγλη Κατσίκη (Ισαβέλλα), Γιώργος Κολοβός (Έντγκαρ), Αγγελική Νοέα (Φράνσις), Ορέστης Παλιαδέλης (Ιωσήφ), Μαριάνθη Παντελοπούλου (Κάθριν), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Χίντλεϋ), Κωστής Ραμπαβίλας (Έρτον), Αρετή Σεϊνταρίδου (Κάθυ), Έφη Σταμούλη (Νέλυ), Ορέστης Χαλκιάς (Λίντον).

Χρήσιμα

Είσοδος: Τετάρτη-Πέμπτη: 5 €, Παρασκευή: 10 €, Εκπτωτικό 8 € (Θέσεις εξώστη, Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65), Ομαδικό: 7 € (για κρατήσεις άνω των 20 ατόμων). Σάββατο –Κυριακή: 13 € , 10 € εξώστης, Εκπτωτικό 8 € (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65), Ομαδικό: 7 € (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω), Πολύτεκνοι: 5€, Δάσκαλοι-Καθηγητές: 10€. Ισχύουν και ατέλειες για ειδικές κατηγορίες, ενώ υπάρχουν δωρεάν εισιτήρια για τους ανέργους.  

Προπώληση: Ταμεία ΚΘΒΕ, T. 2315 200 200, www.ntng.gr, Γερμανός, ote shops, tickethour.com.

Ώρες λειτουργίας ταμείων ΚΘΒΕ (έως 31/08/17) Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου) Δευτέρα - Παρασκευή: 8:30-21:30, Σαββατοκύριακο κλειστά. Από 14/08/17 - 20/08/17 το Βασιλικό θέατρο θα παραμείνει κλειστό.

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους: Δευτέρα, Τετάρτη: 10:00 - 15:30

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 14:00 & 17:30 - 20:00, Σαββατοκύριακο κλειστά . Από 1/08/17 έως 20/08/17  το ταμείο της Αριστοτέλους θα παραμείνει κλειστό. Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200, www.ntng.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Θεσσαλονίκη: Πασίγνωστο μαγαζί στο κέντρο ανοίγει ξανά – Με μπιφτέκι, πατάτες κομπλέ
Ο Νίκος Νυφούδης μιλάει στον Τύπο Θεσσαλονίκης για το νέο εγχείρημα δίνοντας μας τα πρώτα insights του νέου «Τίφφανυς» στον πεζόδρομο της Ικτίνου
Θεσσαλονίκη: Πασίγνωστο μαγαζί στο κέντρο ανοίγει ξανά – Με μπιφτέκι, πατάτες κομπλέ