Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Άλις Κούπερ είχε... ξεχάσει σε ντουλάπι έργο του Γουόρχολ - Αξίζει εκατομμύρια

Είχε επί 40 χρόνια σε μια κυλινδρική θήκη μια μεταξοτυπία του θρυλικού καλλιτέχνη

Ο ροκ σταρ Άλις Κούπερ ανακάλυψε ένα έργο-αριστούργημα του Άντι Γουόρχολ, το οποίο θα μπορούσε να αξίζει εκατομμύρια. Πού το ανακάλυψε; Στο ντουλάπι του, μέσα σε μια κυλινδρική θήκη. Πότε το ανακάλυψε; Σαράντα χρόνια μετά την απόκτησή του.

Το εν λόγω έργο είναι μια μεταξοτυπία του καλλιτέχνη. Ονομάζεται «Μικρή Ηλεκτρική Καρέκλα» και ανήκει στη σειρά έργων «Θάνατος και Καταστροφή».

Δεν τοποθετήθηκε ποτέ σε κάδρο, αντιθέτως, βρισκόταν ανάμεσα σε διάφορα αντικείμενα του Κούπερ, ανάμεσα στα οποία και μια ηλεκτρική καρέκλα που είχε χρησιμοποιήσει ο ροκ σταρ σε συναυλία του στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

«Το 1972 ο Άλις και η τότε κοπέλα του Σίντι Λανγκ μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη» εξήγησε ο μάνατζερ του Άντι Γουόρχολ, Σεπ Γκόρντον. «Ο Άντι λάτρευε τους διάσημους. Το ίδιο και ο Άλις. Έτσι, ανέπτυξαν μια σχέση, τους άρεσε να κάνουν παρέα».

Ο Γουόρχολ παρακολούθησε μια συναυλία του Κούπερ, κατά την οποία ο ροκ σταρ προσποιήθηκε ηλεκτροπληξία, σε μια καρέκλα, ίδια με αυτή της μεταξοτυπίας που βρέθηκε στο ντουλάπι του Κούπερ. Η μεταξοτυπία ήταν πιστό αντίγραφο της φωτογραφίας που απεικονίζει το θάνατο του Τζούλιους και Έθελ Ρόζενμπεργκ στη φυλακή Σινγκ Σινγκ το 1953, οι οποίοι εκτελέστηκαν για κατασκοπεία υπέρ των Ρώσων.

«Η Λανγκ με προσέγγισε με σκοπό να αγοράσει το εν λόγω έργο για 2.500 δολάρια. Τότε, ο Άλις έκανε δυο άλμπουμ το χρόνο, ήταν εποχή ροκ εν ρολ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έκανε συζήτηση με τον Γουόρχολ για το έργο. Πιστεύει ότι ήταν αληθινή η συζήτηση» ανέφερε ο Γκόρντον.

Τελικά, η μεταξοτυπία μπήκε στη συλλογή του Κούπερ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο μάνατζερ του Γουόρχολ συναντήθηκε με την έμπορο τέχνης Ρουθ Μπλουμ και της είπε ότι ο ροκ σταρ είχε στην κατοχή του τη «Μικρή Ηλεκτρική Καρέκλα». Εκείνη τον συμβούλεψε να το βρει άμεσα.

Η μητέρα του Άλις θυμόταν ότι το έργο βρισκόταν αποθηκευμένο σε ένα ντουλάπι. «Εκεί το βρήκαμε. Τυλιγμένο σε μια κυλινδρική θήκη».

Εκδοχή του έργου αυτού πουλήθηκε σε δημοπρασία στην τιμή των 11,6 εκατομυρίων δολαρίων. Όταν το έμαθε ο Κούπερ από τον εκτιμητή τέχνης Ρίτσαρντ Πόλσκι, «σάστισε, του έπεσε το σαγόνι».

Ο Κούπερ δεν ήθελε να κρεμάσει σε τοίχο τη μεταξοτυπία. Τότε, κανείς δε μπορούσε να φανταστεί την πραγματική της αξία. Ο Γουόρχολ, άλλωστε, δεν ήταν ο «Γουόρχολ» που είναι σήμερα.

«Όταν ο Πόλσκι ανέφερε την αξία της 'Μικρής Ηλεκτρικής Καρέκλας', έπρεπε να δείτε τον Κούπερ», είπε ο Γκόρντον». «Μιλάς σοβαρά; Μου ανήκει αυτό!» αναφώνησε ο ροκ σταρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ