Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τι θα δούμε τις επόμενες μέρες στο Φεστιβάλ Δάσους

Το πρόγραμμα μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Με κορυφαίες παραγωγές στο θέατρο, στη μουσική και στο χορό, με τους πιο αγαπημένους δημιουργούς αλλά και τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής συνεχίζεται έως τις 20 Σεπτεμβρίου το 3ο Φεστιβάλ Δάσους. Ετοιμάστε την όρεξή σας για: «Πέρσες» του Αισχύλου από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (25/8), «Ειρήνη» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο (28/8), «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (31/8 και 1/9), «Άλκηστη» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο (6/9), συναυλία του Κωστής Μαραβέγια (7/9) στο θέατρο Δάσους, συναυλία από τη σύμπραξη των Σταύρου Ξαρχάκο Άλκηστις Πρωτοψάλτη (8/9) στο Θέατρο Γης. Επίσης στις παράλληλες εκδηλώσεις εντάσσονται οι εκδηλώσεις: The Social Body Dance «Grace Zone» (8/9), The nest «One route to freedom / Trial One» (14 και 15/9), Μπαλέτα Μπολσόι (17/9), «Δανεικά Παπούτσια» μία σχεδόν solo & a cappella μουσική παράσταση (17/9). Οι παράλληλες εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών εκτός από την παράσταση χορού των μπαλέτων Μπολσόι που θα δοθεί στο Θέατρο Δάσους.

Οι Πέρσες, το παλαιότερο από τα σωζόμενα έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος, το μοναδικό που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα, καταγράφει την ήττα της περσικής αλαζονείας και το θρίαμβο του ελληνικού πνεύματος, υιοθετώντας μια ξεχωριστή αφηγηματική φόρμα. Το έργο παρουσιάζεται από τον ΘΟΚ σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη-ενός νέου σκηνοθέτη που έχει ξεχωρίσει για τις εκρηκτικές παραστάσεις του-με τη συμμετοχή μιας δυναμικής ομάδας καταξιωμένων και νεότερων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Νίκος Ψαρράς, ο Αντώνης Μυριαγκός και ο Χάρης Χαραλάμπους.

Ώρα έναρξης παράστασης: 21:00. Είσοδος €15,  €10 μειωμένο.

Προπώληση: Ταμεία Βασιλικού Θεάτρου Δευτέρα-Παρασκευή 8:30-21:30

(από 14/08/17-20/08/17 το Βασιλικό Θέατρο θα παραμείνει κλειστό)

Τ. 2315200200, Ταμεία ΚΘΒΕ - Πλατεία Αριστοτέλους  Δευτέρα, Τετάρτη 10:00-15:30 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-14:00 & 17:30-20:00

(από 1/08/17-20/08/17 το ταμείο της Αριστοτέλους θα παραμείνει κλειστό)

Τ. 2315200200.

 

Το Εθνικό Θέατρο ανέθεσε στον συνθέτη Νίκο Κυπουργό (μουσική σύνθεση) και στον Δημοσθένη Παπαμάρκο (λιμπρέτο) τη δημιουργία μιας μουσικής παράστασης, που θα βασίζεται στην Ειρήνη του Αριστοφάνη. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, ενώ το ρόλο του Τρυγαίου ερμηνεύει ο πάντοτε απρόβλεπτος Τζίμης Πανούσης.

Η Ειρήνη παρουσιάστηκε στα Μεγάλα Διονύσια το 421 π.Χ., αποσπώντας το δεύτερο βραβείο, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σύναψη της Νικιείου Ειρήνης, που συνοδευόταν από ελπίδες για το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου. Αυτή ακριβώς η εύθραυστη, όπως αποδείχθηκε, ισορροπία της ειρήνης και του πολέμου, το ηρακλείτειο ρητό «Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί» και το ακανθώδες ερώτημα κατά πόσο η ειρήνη είναι συνώνυμο της ευτυχίας, της αρετής και της ευδαιμονίας, εμπνέει τους συντελεστές της ιδιαίτερης αυτής παράστασης

Τζίμης Πανούσης:Τρυγαίος

Τάσης Χριστογιαννόπουλος: Ερμής

Ειρήνη Καράγιαννη: Ειρήνη

Αιμιλιανός Σταματάκης: Χορός/Πόλεμος

Γενική είσοδος 15€, Εκπτωτικό (φοιτητικό, νεανικό, ανέργων. 65+, ΑΜΕΑ): 12€. Προπώληση:  Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου, Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατεία Αριστοτέλους, www.ticketservices.gr, Public

 

Ο Πέτρος Φιλιππίδης θα ζωντανέψει ένα μεγάλο συμβολικό και πολιτικό πρόσωπο της παγκόσμιας κωμωδίας, τη «Λυσιστράτη», έργο παιγμένο το 411 π.Χ. στα Λήναια, μια από τις γιορτές προς τιμήν του Διονύσου. Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και η Ναταλία Τσαλίκη θα αναμετρηθούν, με το πρώτο και ίσως καλύτερο ζευγάρι που γέννησε η κωμική ψυχή ποτέ (Κινήσιας-Μυρρίνη), που στάθηκε προπομπός και σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα δημιουργία όλων των κωμωδιογράφων μέχρι τις μέρες μας. Ο Γιάννης Μπέζος στο ρόλο του Πρόβουλου, μιας προσωπικότητας της ήδη παρηκμασμένης Αθήνας της εποχής, προσωπικότητα που δυστυχώς παραμένει αναγνωρίσιμη, αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία της παράστασης που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα από τις αρχές Ιουλίου. Η μουσική (Κωστής Μαραβέγιας) και η χορογραφία-κίνηση (Ελπίδα Νίνου), αναπόσπαστα κομμάτια της σκηνικής πραγμάτωσης της Αττικής κωμωδίας, αποτελούν δύο ισχυρότατους πυλώνες της παράστασης. Είσοδος: Κανονικό: 20€, Μειωμένο (άνεργοι, πολύτεκνοι, παιδιά, φοιτητές και ΑΜΕΑ): 15€. Προπώληση:  Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου, Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατεία Αριστοτέλους, viva.gr.

 

Το Εθνικό Θέατρο προσεγγίζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και συγχρόνως προκλητικά έργα του Ευριπίδη, την «Άλκηστη», αναθέτοντας την παρουσίασή της στην Κατερίνα Ευαγγελάτου, που θα πραγματοποιήσει την πρώτη της σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Έργο που φέρει επί σκηνής τον θρίαμβο κατά του θανάτου, η Άλκηστη, το πρώτο από τα σωζόμενα έργα του Ευριπίδη (438 π.Χ.), προκάλεσε ατελεύτητες συζητήσεις για το είδος στο οποίο ανήκει, εξαιτίας της συνύπαρξης τραγικών και κωμικών στοιχείων. Παράλληλα, η εμφανής σοφιστική επίδραση στο έργο πυροδότησε μια σειρά από θέματα ηθικής των διαπροσωπικών σχέσεων. Σε έναν κόσμο όπου έχει κανείς τη δυνατότητα να ανταλλάξει τον θάνατό του με τη ζωή κάποιου άλλου, ο συγγραφέας τού «Αθηναϊκού Διαφωτισμού» υποβάλλει σε εξονυχιστικό έλεγχο σχέσεις «αδιαμφισβήτητης» ανιδιοτέλειας και θέτει επί τάπητος τολμηρά ερωτήματα: Πώς αποδεικνύεται η αγάπη; Μέχρι πού φτάνει η αφοσίωση; Ποια ζωή έχει μεγαλύτερη αξία, και για ποιο λόγο; Οι νόμοι των ανθρώπων δίνουν επαρκείς απαντήσεις σε παρόμοια ερωτήματα; Και τι γίνεται όταν η παρέμβαση των θεών αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού;

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: Άδμητος

Κίττυ Παϊταζόγλου: Άλκηστη

Γιάννης Φέρτης: Φέρης

Δημήτρης Παπανικολάου: Ηρακλής

Κώστας Βασαρδάνης: Απόλλων

Σωτήρης Τσακομίδης: Θάνατος

Ερρίκος Μηλιάρης:Υπηρέτης

Τιμές Εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 15€

Εκπτωτικό (φοιτητικό, νεανικό, ανέργων. 65+, ΑΜΕΑ): 12€

Προπώληση:  Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου, Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατεία Αριστοτέλους, www.ticketservices.gr, (30/07/2017) Public.

Κωστής Μαραβέγιας

 

Ο Κωστής Μαραβέγιας έχει αποδείξει ότι είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που αγαπάει να εκφράζεται μέσα από τη μουσική και χαίρεται τις συναυλίες όσο και το κοινό που τον παρακολουθεί.

Τη Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους, θα ζήσουμε ακόμα μια βραδιά με βασικό μήνυμα τη μουσική, την αγάπη, τη χαρά και την ελπίδα! Όλα αυτά δηλαδή που νιώθει ο Κωστής και ανυπομονεί να τα μοιραστεί μαζί μας. 

Τραγούδια από το ξεκίνημά του μέχρι το τελευταίο του album με της ιστορίες του “Καταστρώματος”. Αλλά όχι μόνο. Ένα μουσικό παιχνίδι με αυτά τα  τραγούδια  που ο Κωστής αγαπά πολύ. Ένα μουσικό σύμπαν με τραγούδια ερμηνευμένα με το μοναδικό τρόπο του Κωστή Μαραβέγια και με τη βοήθεια των εξαιρετικών μουσικών της μπάντας του: Νίκος Αγγλούπας (ηλεκτρική κιθάρα, λαούτο, ηλεκτρικό πάσο), Άγγελος Αγγελίδης (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), Jim Staridas (τρομπόνι) και Κρίτωνας Μπελλώνιας (κρουστά, τύμπανα).

Έναρξη: 21.00. Είσοδος: Προπώληση: 13€ , Ταμείο: 15€ , ΑΜεΑ – ανέργων: 10€. Προπώληση: TICKET SERVICES Πανεπιστημίου 39, Αθήνα, PUBLIC σε όλη την Ελλάδα, ticketservices.gr,tickets.public.gr,τηλεφωνικά: 2107234567

Και στα: Ταμείο ΚΘΒΕ - Πλατεία Αριστοτέλους, Ταμείο Βασιλικού Θεάτρου.

Σταύρος Ξαρχάκος – Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Αυτό το καλοκαίρι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη συναντά τον Σταύρο Ξαρχάκο!

Η αφορμή δόθηκε από το ίδιο το κοινό, στην συναυλία του “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ” στο Καλλιμάρμαρο, που με τον ενθουσιασμό του (απαίτησε) από τους δύο σπουδαίους καλλιτέχνες μια ευρύτερη συνεργασία

Μαζί τους θα βρίσκεται δεκαμελής ορχήστρα αποτελούμενη από εκλεκτούς μουσικούς.

Είσοδος: Προπώληση: 15€ , Πόρτα: 18€, ΑΜΕΑ: 8€ (περιορισμένος αριθμός), Φοιτητών - Ανέργων (περιορισμένος αριθμός): 11€.

«Grace Zone»

 

Το “GRACE ZONE” της χορογράφου Κατερίνας Αντωνιάδου κάνει πρεμιέρα στο 3ο Φεστιβάλ Δάσους του Κ.Θ.Β.Ε., στο θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.

Το έργο εκφράζει την προσπάθεια του σύγχρονου ανθρώπου να υπάρξει και να δημιουργήσει σε ένα αβέβαιο, συχνά εχθρικό περιβάλλον. Ο χορός και η μουσική, ως διεθνή μέσα έκφρασης και επικοινωνίας, καλούν και προκαλούν ερμηνευτές και θεατές να προσδιορίσουν και να διατηρήσουν την κινητήρια δύναμή τους πάνω και έξω από τη σκηνή.

Χορογραφία-Μουσική Επιμέλεια: Κατερίνα Αντωνιάδου. Χορεύουν: Δήμητρα Αλιμπινίση, Νάντια Αρβανιτάκη-Ρέβη, Ιωάννα Καρατέγου, Μαρία Κέκη, Ευαγγελία Κυριακού, Ευαγγελία Κωστούλη, Νικολέτα Μακρυγιάννη, Δόμνα Μπίκου, Μαργαρίτα Παναγιώτου, Χριστίνα Παντελή, Γλυκερία Σακελλαρίου, Γεωργία Σφακιανάκη, Κατερίνα Ταιτζόγλου, Αθηνά Ταμπάκη

ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΣ Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Ιουνίου 2017, 21:00

Τιμές εισιτηρίων:  Γενική είσοδος: 10 €, Φοιτητικό- ανέργων: 8€. Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία και στην ιστοσελίδα του Κ.Θ.Β.Ε.

The nest «One route to freedom / Trial One»

 

Ένα τρισδιάστατο κόμικ που αγγίζει την αισθητική των ιαπωνικών κόμικς manga. Το σώμα γίνεται το μολύβι του σκιτσογράφου και σχεδιάζει σε πραγματικό χρόνο την ατμόσφαιρα των καρέ.

Η ηρωίδα Jiyū, μέσα από ένα κόσμο εσωτερικών συγκρούσεων, αναζητά την ταυτότητά της για μια νέα επανεκκίνηση. Ταξιδεύει, αναρωτιέται πού να έχει φωλιάξει η ελευθερία της και την αναζητά σε μία δαιδαλώδη διαδρομή.

Μια παράσταση εικαστικού χορού που γεννήθηκε μέσα από μία αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στον κινητικό και εικαστικό σχεδιασμό.

Οι performers, μέσα από μία άμεση και διαρκή διάδραση με τα αντικείμενα και τις κατασκευές που συνθέτουν τον σκηνικό χώρο, κινούνται ανάμεσα στις έννοιες του εγκλωβισμού και της απελευθέρωσης, ζωντανεύοντας τα καρέ του κόμικ μας.

Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται η Jiyū, ένας χαρακτήρας manga που επιθυμεί να επαναπροσδιοριστεί και μέσα από ένα εσωτερικό ταξίδι να οδηγηθεί σε ένα νέο εαυτό. Η παράσταση προτείνεται και σε πιο νεανικό και εφηβικό κοινό.

Χορογραφία: Δέσποινα Καπουλίτσα,

Πέμπτη 14 και Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Ώρα έναρξης: 19.00

Γενική Είσοδος: 10€, Μειωμένο: 5€

Προπώληση:

-Ταμείο του Βασιλικού Θεάτρου : τηλ. Κέντρο: 2315 200 200

-Εκδοτήρια Πλατείας Αριστοτέλους .

Μπαλέτα Μπολσόι

 

Μία επετειακή παράσταση – αφιέρωμα των διάσημων μπαλέτων Μπολσόι για τα 75 χρόνια του ζωντανού θρύλου Μιχαήλ Λαβρόφσκι, που ανεβαίνει κι αυτός ξανά στην σκηνή, συμπρωταγωνιστώντας με τον κορυφαίο χορευτή του κόσμου σήμερα, τον μοναδικό Ιβάν Βασίλιεφ.

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη:

Στο πρώτο θα παρουσιαστεί η περίφημη χορογραφία του Λαβρόφσκι «ΚΑΖΑΝΟΒΑΣ» σε μία one act full ballet παράσταση.

Στο δεύτερο θα δούμε το περίφημο «ΝΙΖΙΝΣΚΙ», αφιερωμένο στον αλησμόνητο σολίστα, τον «επί γης Θεό του χορού», τον πρώτο σταρ χορευτή στην ιστορία του μπαλέτου, τον άνθρωπο που έκανε το πλατύ κοινό ν’ αγαπήσει αυτήν την τέχνη. Φυσικά τον ρόλο του δεν θα μπορούσε να τον υποδυθεί κανείς άλλος από τον σημερινό «επί γης θεό του χορού», τον Ιβάν Βασίλιεφ, που μάλιστα συμπρωταγωνιστεί εδώ με τον τιμώμενο Μιχαήλ Λαβρόφσκι.

Επίσης συνυπάρχουν αποσπάσματα από παραστάσεις που χορογράφησε ο Λαβρόφσκι όπως η «Ρωσίδα Μπαλαρίνα», αλλά και χόρεψε ο ίδιος, φυσικά με το αντάτζιο από τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ και το Grand Pas de Deux από τον ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ σε περίοπτη θέση, αφού είναι δύο μπαλέτα στα οποία μεγαλούργησε. Και τέλος, τα Μπολσόι μας επιφυλάσσουν μια ευχάριστη έκπληξη! Θα παρουσιάσουν σε παγκόσμια πρώτη, ένα κομμάτι από την όπερα – μπαλέτο ΑΜΟΚ που έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί το 2018 (!) σε σκηνοθεσία και χορογραφία πάντα του Λαβρόφσκι. Προπώληση: www.viva.gr, 11876, Seven sports, Reload, Media Markt, Ευριπίδης

Τιμές εισιτηρίων: Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης Άνω διάζωμα: 38€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 28€), Κάτω διάζωμα: 55€, Ζώνη A’: 85€.

«Δανεικά Παπούτσια»

Λίγο πριν την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού της δίσκου και λίγο μετά από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στο Θέατρο του Νέου Κόσμου στην Αθήνα τον περασμένο χειμώνα, η Χριστίνα Μαξούρη ‘φορά’ ξανά τα Δανεικά της Παπούτσια κι έρχεται για μία μόνο παράσταση στο ΚΘΒΕ και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δάσους.

'Δανείζεται' παλιές και νέες μελωδίες και τις ερμηνεύει είτε a cappella, είτε με τη συνοδεία τριών ξεχωριστών μουσικών, πλάι σε αποσπάσματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνου Λοϊζου, Διονύση Σαββόπουλου, Ελένης Καραϊνδρου, Άγγελου Τριανταφύλλου, George Bizet, Tomas Méndes κ.ά, συνομιλούν με κείμενα των Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τάσου Λειβαδίτη, Μίλτου Σαχτούρη, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Jalaluddin Rumi.

Μια παράσταση που φτιάχτηκε ακολουθώντας κυρίως συναισθηματικούς συνειρμούς, με σκοπό την κατάργηση της απόστασης μεταξύ κοινού κι ερμηνευτή. Το περιεχόμενο και η δομή, διαμορφώνονται σύμφωνα με τον χώρο, τη χώρα και τους συμμετέχοντες.

Γενική είσοδος: 12€, Εκπτωτικό (φοιτητικό, 65+, ΑΜΕΑ): 8€.

Προπώληση: Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου, Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους, tickethour.gr, Καταστήματα Γερμανός, OTE Shops.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ