26

APR
2018

«Κουρήτος»: 14 χρόνια γιορτή κρασιού και αμπέλου

«Με το τραγούδι και το κρασί» σήμερα στο Ροδολίβος Σερρών

30 Sep 201710.30

Χιλιάδες επισκέπτες αναμένεται να συγκεντρώσει και φέτος η Γιορτή Αμπέλου και Κρασιού «Κουρήτος 2017», που γίνεται στο Ροδολίβος Σερρών, στις πλατείες «Αμβράζη» και «ΟΧΙ», σήμερα, Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017. Πρόκειται για μια διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους, σε συνεργασία με το δήμο Αμφίπολης, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο τέλος του Σεπτέμβρη.

Η φετινή γιορτή περιλαμβάνει:

1. Έκθεση κρασιών από επώνυμους οινοπαραγωγούς της Ελλάδας,

2. Λαϊκά δρώμενα του κρασιού και της παράδοσης (πλατεία «ΟΧΙ»),

3. Λειτουργία του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους,

4. Παραδοσιακά κεράσματα και τοπικά προϊόντα,

5. Έκθεση με πιάτα, στην αίθουσα του Συλλόγου,

6. Παραδοσιακό γλέντι με λαϊκό μουσικό συγκρότημα μέχρι τα ξημερώματα (πλατεία «Αμβράζη»).

Προβολή της αμπελοκαλλιέργειας

Οι διοργανωτές με τη γιορτή αυτή θέλουν να προβάλλουν την αμπελοκαλλιέργεια και τα παραδοσιακά της προϊόντα (κρασί και τσίπουρο), καθώς σύμφωνα με σχετικές έρευνες που έγιναν από επιστήμονες γεωπόνους το έδαφος του κάμπου του Ροδολίβους είναι ιδανικό για την καλλιέργεια κρασοστάφυλων.

Όσο για το όνομα; Κουρήτος ήταν το βαρέλι που προστατεύει το αγαπημένο ποτό του θεού Διόνυσου. Ο Διόνυσος, ήταν στην αρχαιότητα ο θεός της αμπέλου και του κρασιού, που φέρνει τη διονυσιακή μέθη, τη χαρά, τη θεία έκσταση και απελευθερώνει τη ψυχή του ανθρώπου.

Ευκαιρία για τους επισκέπτες να γνωρίσουν τον παραδοσιακό οικισμό
Η γιορτή κρασιού Κουρήτος, γίνεται κάθε τέλος Σεπτεμβρίου στο Ροδολίβος και συγκεντρώνει χιλιάδες επισκεπτών, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά αλλά και επώνυμα κρασιά από όλη την Ελλάδα να γευτούν παραδοσιακά κεράσματα και τοπικά προϊόντα, να επισκεφτούν την λαογραφική έκθεση που η θεματολογία της είναι διαφορετική κάθε χρονιά και να ξεφαντώσουν στο γλέντι που γίνεται στην πλατεία του χωριού.

Αν επισκεφθούν από νωρίς το Ροδολίβος, τότε θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στα γραφικά του σοκάκια με τα παλιά καπνομάγαζα, τα μακεδονίτικα και τα νεοκλασικά του σπίτια, το ελληνιστικής εποχής λαξευτό νεκροταφείο στο λόφο του Αγίου Αθανασίου, τα ερείπια της Προύφτσας (Προφήτισσας) που πιθανότατα η ονομασία της προέρχεται από το πανάρχαιο μαντείο του Διονύσου του Παγγαίου, όπου γυναίκα προφήτισσα έδινε τους χρησμούς της, καθώς και τις περίφημες προϊστορικές βραχογραφίες του Παγγαίου.

Το Ροδολίβος, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός 2.000 κατοίκων που βρίσκεται ριζωμένος, σε υψόμετρο 380 μ., στους πρόποδες του ιστορικού όρους Παγγαίου. Ένα βουνό συνδεμένο με το μύθους και τους θρύλους της προϊστορικής Θράκης. Διόνυσος, Λυκούργος, Ρήσος, Θησέας, είναι κάποια από τα γνωστά μυθικά πρόσωπα που σχετίζονται με το Παγγαίο.

Οι Κουρήτες
Ο Διόνυσος, ήταν στην αρχαιότητα ο θεός της αμπέλου και του κρασιού, που φέρνει τη διονυσιακή μέθη, τη χαρά, τη θεία έκσταση, και απελευθερώνει τη ψυχή του ανθρώπου.

Ο Ι. Θ. Κακριδής, στην «Ελληνική Μυθολογία» τομ. 2 σελ. 302., μας αναφέρει ότι οι Κουρήτες ήταν ορεινές πολεμικές θεότητες που συνδέονται με τη φύλαξη του θεού Δία, όταν ήταν μωρό, από τον παιδοκτόνο Κρόνο και ακόμη, έχουν να κάνουν και με τη φύλαξη του θεού Διόνυσου, στη βρεφική του ηλικία, από μίσος της Ήρας.
«Τον Διόνυσο η ελληνική παράδοση τον συνδέει με τους Κουρήτες-Κορύβαντες: στο μύθο του Διόνυσου-Ζαγρέα ο Δίας έχει αναθέσει στους Κουρήτες να φρουρούν το μωρό από τις κακές διαθέσεις της Ήρας…».

Αυτή η μυθολογική εκδοχή λοιπόν, έρχεται να μας εξηγήσει γιατί στο Ροδολίβος και σ’ όλα τα χωριά του Παγγαίου, ένα μεγάλο βαρέλι που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για να πατούν τα σταφύλια και να αποθηκεύουν το κρασί λεγόταν Κουρήτος, γιατί ακριβώς προστάτευε το αγαπημένο ποτό του θεού Διόνυσου.

ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ
dpapadaniil@gmail.com

 

 


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Τύπος ΘεσσαλονίκηςΔιαμαντής Αδαμαντίδης: «Δον Κιχώτες πρέπει να υπάρχουν, και υπάρχουν»

Πολιτισμός25 Apr 201820.55

Ο ηθοποιός μίλησε για τον «Δον Κιχώτη» το έργο του Θερβάντες που θα ανεβάσουν στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

#SKG Bridges Festival: Ένα πάρτι πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη!

Πολιτισμός25 Apr 201817.10

Μουσική, σινεμά, θέατρο, χορός, φωτογραφία και performance δίνουν ραντεβού στην πόλη μας


Θεσσαλονίκη: Ρώσικο σινεμά στον Παύλο Ζάννα

Πολιτισμός25 Apr 201816.49

Εβδομάδα Ρωσικού Κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη του ΦΚΘ


Φωτογραφία από προηγούμενη διοργάνωση του Φεστιβάλ

Χορωδίες του κόσμου ζωντανεύουν γνωστά μιούζικαλ με ελεύθερη είσοδο

Πολιτισμός25 Apr 201816.31

Στο 8ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χορωδιών Μιούζικαλ που θα γίνει στις 27, 28 και 29 Απρίλη στην πόλη μας


Δωρεάν εκδηλώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός25 Apr 201811.30

Προτάσεις εξόδου: Διαβάστε τις δωρεάν εκδηλώσεις της ημέρας…


Πέθανε ο ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβοριάς

Πολιτισμός24 Apr 201819.10

Υπήρξε για πολλά χρόνια διευθυντής του Μουσείου ΜπενάκηΜασούτηςΕΛΠΕhemaplexTyposthes.gr - Twitter

Θέατρο ΤTyposthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία