Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έκθεση στην 6η Μπιενάλε στη μνήμη της Χρύσας Νικολέρη

Στο παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων

«ΧΡΥΣΑ ΝΙΚΟΛΕΡΗ: THE NEXT SAFE PLACE». Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας της Χρύσας Νικολέρη, που εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, για την γνωστή φωτογράφο της Θεσσαλονίκης που έφυγε από τη ζωή στις 7 Αυγούστου 2017.

Η Dr. Ζωή Χατζησταύρου επιμελήτρια της έκθεσης σημειώνει: «Το σπίτι είναι ένας πραγµατικός τόπος. Ίσως όµως και όχι. Υπάρχει σαν αναγκαιότητα αλλά και σαν επιθυµία. Σαν ψευδαίσθηση και σαν καταναγκασµός. Την οπτική αλλάζει η πραγµατικότητα σε συνδυασµό µε το φαντασιακό του καθενός, η επιθυµία µας να διαµορφώσουµε µια σχέση µε την πραγµατικότητα ή να την καταργήσουµε. Η αναζήτηση του ασφαλούς σηµείου συνδέεται συχνά µε τη µετατόπιση και η µετατόπιση, πολλές φορές, αποδεικνύεται αυταπάτη. Στο σπίτι αναζητούµε την ασφάλεια. ∆εν είναι όµως βέβαιο ότι η ασφάλεια εξασφαλίζεται µέσα στους τοίχους του. Η αναζήτησή της, µπορεί να καθορίσει ολόκληρη τη διαδροµή κατά τη διάρκεια της οποίας, σπίτι, δηλαδή ένα ασφαλές πλαίσιο, µπορεί να γίνει ένα δέντρο, ένα κύµα, ένας ήχος. Σπίτι µπορεί να γίνει ο εαυτός µας. Για µας ή για κάποιους άλλους.

Η Χρύσα Νικολέρη επιχειρεί µια αφήγηση της διαδροµής της, µε αφετηρία την εσωτερική κατάσταση της απόλυτης συνοχής (το πρώτο σπίτι είναι ο εσωτερικός µας κόσµος) που ωστόσο διακόπτεται. Η καλλιτέχνης, σε αναζήτηση του ιδανικού τόπου, περιηγείται µετακινούµενη από πρωτεύουσες του δυτικού κόσµου και πολυπληθή σηµεία, σε έρηµες πλατείες και αχανείς εκτάσεις της Αφρικής και της Λατινικής Αµερικής. Η φύση γίνεται ο απόλυτος σταθµός, το πιο οικείο περιβάλλον, ωσότου καταλήξει πίσω, στην πατρική εστία, την οποία αναγνωρίζει ως ειλικρινές πλαίσιο αναφοράς. Λήψεις που καθορίζονται από τη µεταβλητή ταχύτητα του βλέµµατος και το βηµατισµό του ανθρώπου που αναζητά κείνο το σηµείο που του είναι γνώριµο από παλιά.

H Χρύσα Νικολέρη έφυγε από τη ζωή στις 7 Αυγούστου μετά από μια γενναία και σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Η ίδια θα είναι παρούσα στο κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός μέσα από τη σημαντική δουλειά της.

‘Χρύσα Νικολέρη: The Next Safe Place’@ ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών, Εγκαίνια 20:30 30 Σεπτεμβρίου

ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, 56430 Θεσσαλονίκη

Μέρες & ώρες λειτουργίας:

Τρ-Τε-Πα-Σα-Κυ 10:00-18:00, Πε 10:00-22:00 Δε κλειστά

Γενική είσοδος: ΚΜΣΤ: 3€ / ΚΣΤΘ: 3€ / ΜΜΣΤ: 4€ / Αγιορειτική Εστία: δωρεάν ισχύουν ατέλειες με επίδειξη κάρτας, μειωμένα και συνδυαστικά εισιτήρια.

Τ: 2310 589141 & 3, F: 2310 600123

www.thessalonikibiennale.gr

www.greekstatemuseum.com, [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ