19

ΜΑΡ
2018

Σπάνιες φωτογραφίες σε νέο φωτογραφικό λεύκωμα

Θεσσαλονίκη: Από Όλυμπος Νάουσα μέχρι… αρκουδιάρηδες - Σπάνιες φωτογραφίες!

03 Οκτ 201702.15

«Μέχρι και τη δεκαετία του 1960 πολλοί "αρκουδιάρηδες" τριγυρνούσαν στους δρόμους και τους μαχαλάδες της Θεσσαλονίκης. Άγριος βασανισμός για την άμοιρη αρκούδα (πώς κοιμάται ο γέρος με τη γριά;), επάγγελμα για τους γύφτους, τρόπος διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους» (Κείμενο: Περικλής Σφυρίδης)

«Η κατοχική Εγνατία (1942) των ολιγάριθμων πεζών και του τραμ, μοιάζει έτοιμη να "αφηγηθεί" τραγικές ιστορίες από την καθημερινή ζωή της πόλης στις γειτονιές πάνω και κάτω από την Καμάρα» (Κείμενο: Γιώργος Αναστασιάδης). Και τα δύο παραπάνω κείμενα προέρχονται από τις λεζάντες των φωτογραφιών στο λεύκωμα «Θεσσαλονίκη, μια πόλη ανθρώπων- Φωτογραφίες του 20ου αιώνα».

Ένα ακόμη λεύκωμα για την πλέον φωτογραφημένη πόλη της χώρας; θα αναρωτιόταν και ο πλέον καλοπροαίρετος ρέκτης φωτογραφικών και ιστορικών αναφορών και ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν πολλοί, τόσοι που έχουν δικές τους σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσοι που μπορούν να συμφωνούν, να διαφωνούν, να αρθρώνουν επιχειρήματα. Και τόσοι, που μπορούν να διεκδικούν (και συχνά -γιατί όχι- να πετυχαίνουν) τη διοργάνωση συνεδρίων επιστημονικών για μία μόνο -την πιο παλιά;- φωτογραφία της πόλης.

Μόνο που ως τώρα, στην ιδιότυπη αυτή «φωτογραφική» παράσταση πρωταγωνίστρια και κομπάρσοι ήταν η πόλη. Τα κτίρια, τα μνημεία, η ιστορία, τα αποτυπώματα σ' αυτή στρατών, πολιτικών, θρησκειών, κατακτητών, επήλυδων και ντόπιων εραστών της, αλλά ποτέ οι ίδιοι οι άνθρωποί της. Ήταν μια παράσταση σκηνικών με πολλά κείμενα, αλλά χωρίς χαρακτήρες...

Το κενό μέχρι σήμερα ανέλαβε να καλύψει η λογοτεχνία ή τα λογοτεχνίζοντα κείμενα «ιστορικών χρονογραφημάτων» αλλά ..όχι οι γραφές, με ...φως.

«Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα για τη Θεσσαλονίκη τον 20ο αιώνα συνιστά εγχείρημα - πρόκληση: κατ' αρχάς αναμετριέται με μια όλο και πυκνότερη βιβλιογραφία, γενική όσο και στοχευμένη σε επιμέρους εποχές ή θέματα. Δεύτερον, με δεδομένο τον απροσμέτρητο αριθμό φωτογραφιών και τις πολλαπλές χρήσεις τους, το πρωτογενές υλικό βρίσκεται χαοτικά διεσπαρμένο και συχνά θαμμένο, παρά την ευσυνείδητη προσπάθεια ιδρυμάτων και συλλεκτών, και την ευδιάκριτη ανατίμηση της εικονικής μνήμης» σημειώνει στο εισαγωγικό του κείμενο με τίτλο «Κάθε φορά καινούργια» ο εκ των επιμελητών της νέας έκδοσης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του μόνου κρατικού μουσείου φωτογραφίας της χώρας.

Το φωτογραφικό λεύκωμα «Θεσσαλονίκη, μια πόλη ανθρώπων - Φωτογραφίες του 20ου αιώνα» σε ιδέα - χρηματοδότηση - υλοποίηση της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, αναλαμβάνει με 160 φωτογραφίες - πολύτιμο υλικό (15 γνωστών συλλεκτών, 16 φορέων, μουσείων και ιδρυμάτων και 19 φωτογράφων - φωτορεπόρτερς) να «ζουμάρει» στους πρωταγωνιστές της πόλης, τους ανθρώπους της και τα βλέμματά τους. Τις φωτογραφίες της έκδοσης σχολιάζουν οι: Γιώργος Αναστασιάδης, Άρις Γεωργίου, Γιάννης Επαμεινώνδας, Γιώργος Μουμουζιάς, Σοφία Νικολαΐδου, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Σάκης Σερέφας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης και Περικλής Σφυρίδης που αποτυπώνουν με ...ελληνικές και αγγλικές λέξεις (ο κατάλογος είναι δίγλωσσος στα αγγλικά και ελληνικά) το «πρόσωπο» της πόλης. Προλογίζει με σύντομο σημείωμά του ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρος Ανδρεάδης.

«Το αφιέρωμα αυτό είναι τελικά ένας φόρος τιμής στα βλέμματά τους που μας απευθύνονται, συχνά ανώνυμα όπως αυτά των φωτογράφων τους, χωρίς να μας έχουν συναντήσει, μέσα από την ευάλωτη χάρτινη αθανασία τους [...]. Οι φωτογραφίες αυτές, όπως ίσως κάθε τέτοιας ανθολογίας, μοιάζουν με εμφανώς ελλειπτικά καθρεφτίσματα, πολύτιμο εργαλείο για να αγγίξουμε με το βλέμμα τη σάρκα του χρόνου που έφυγε και το μέρος της ζωής μας που βρίσκεται εκεί κρυμμένο. Περπατούμε την πόλη με λειψή γνώση και ίσως αυτό, από μια πλευρά, να είναι αρκετό. Ευτυχώς, θυμόμαστε. Ευτυχώς, επίσης ξεχνάμε. Η φωτογραφία, παραδόξως, συνεργεί πρόθυμα και στα δυο σ' ένα ιδιόμορφο καρουζέλ όπου περιστρέφονται μνήμες και μορφές» σημειώνει στο οπισθόφυλλο της έκδοσης ο Ηρακλής Παπαϊωάννου.

Η επίσημη παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος θα γίνει την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στις 19.00 στο Δημαρχιακό Μέγαρο - Αίθουσα Μανόλη Αναγνωστάκη με ομιλητές τον Ηρακλή Παπαϊωάννου και τους «εμπλεκόμενους» στην έκδοση: Άρι Γεωργίου αρχιτέκτονα και Σάκη Σερέφα συγγραφέα. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας.

«Θεσσαλονίκη, μια πόλη ανθρώπων- Φωτογραφίες του 20ου αιώνα». Επιμέλεια, επιλογή φωτογραφιών: Ηρακλής Παπαϊωάννου, Ευδοξία Ράδη. Σελίδες 200, φωτογραφίες 160. Σχεδιασμός Άρις Γεωργίου / Ελένη Τσιτσιμπίκου. Μεταφράσεις κα φιλολογική επιμέλεια. Κατερίνα Δημοπούλου. Εκδόσεις UNIVERSITY STUDIO PRESS ΘΕΣΣΑΛONIKH 2017

Πηγή Φωτογραφιών: Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος

1. Γιώργος Κατσάγγελος


Όλυμπος - Νάουσα, 1992.

2. Άρις Γεωργίου


Πλατεία Μακεδονομάχων, 1977.

3. Αγνώστου φωτογράφου


Αρκουδιάρης, Καλαμαριά 1950-55.

Συλλογή Άρη Παπατζήκα

4. Αγνώστου φωτογράφου


Η Εγνατία οδός στην κατοχή, 1942.

Οικογενειακό αρχείο Τέτας Μακρή

5. Αγνώστου φωτογράφου


Δρώμενο ή ταμπλό βιβάν, με κορίτσια ντυμένα αγγέλους, μπροστά σε στρατιώτες του ΕΛΑΣ και αστυνομικούς, 1944.

Μουσείο Φωτογραφίας Δήμου Καλαμαριάς «Χρήστος Καλεμκερής»

6. Αγνώστου φωτογράφου


Παραλία Νέας Κρήνης. Ο ανηφορικός χωματόδρομος στο βάθος οδηγεί στην πλατεία όπου αργότερα άνοιξε το γνωστό κοσμικό κέντρο Ρέμβη, 1935. Αρχείο Ελένης Γραμματικού και εγγονών, Νικολάου Χαλκιά και Ελένης Φατσή

Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού

ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(4)

Τύπος Θεσσαλονίκης


Typosthes.gr Social Media Awards 2017

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου φέρνει τα παραμύθια του στη Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός16 Μαρ 201821.29

Ο βραβευμένος συγγραφέας μιλά στο typosthes.gr


Τάσος Ράτζος: «Η παράδοση είναι μια δεξαμενή με ανεξάντλητο πλούτο»

Πολιτισμός15 Μαρ 201820.34

Ο δημιουργός που σκηνοθετεί ένα λαϊκό παραμύθι μιλά στο typosthes.gr


Θεσσαλονίκη: «Χρόνια σαν τα φτερά» - Αφιέρωμα στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη

Πολιτισμός15 Μαρ 201816.50

Το Τελλόγλειο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με δωρεάν συναυλία


Θεσσαλονίκη: Πάμε παιδικό θέατρο με 1 + 1 εισιτήριο δωρεάν!

Πολιτισμός14 Μαρ 201820.49

Για την «Παπλωματού» στην παράσταση της Κυριακής (18/3)


Θεσσαλονίκη: Ο μαγικός ήχος του φλάουτου στο Βυζαντινό Λουτρό

Πολιτισμός14 Μαρ 201817.36

Δωρεάν συναυλία για περιορισμένο αριθμό θεατών – Από σήμερα οι κρατήσεις


Λητώ Αμπατζή: «Όταν κάνεις το καλό, η ζωή θα σου το ανταποδώσει»

Πολιτισμός13 Μαρ 201820.19

Η ηθοποιός μίλησε για την «Παπλωματού», την ηρωίδα που υποδύεται στην ομώνυμη παράσταση η οποία παίζεται στο Αριστοτέλειον

Κερασία Σαμαρά: «“Το σπίτι στη λίμνη” είναι ένας καθρέφτης του σήμερα»

Πολιτισμός13 Μαρ 201820.19

Η δημιουργός έρχεται στην πόλη μας με τετραπλή ιδιότητα για το έργο του  Αυστραλού συγγραφέα Aidan Fennessy

Κερδίστε προσκλήσεις για το «Κοντσέρτο για Μία Μέρα που Πέρασε»

Πολιτισμός13 Μαρ 201820.19

Διαγωνισμός για τους αναγνώστες του typosthes.gr


Ποια ταινία κατέκτησε τον "Χρυσό Αλέξανδρο" στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πολιτισμός11 Μαρ 201823.28

Ολοκληρώθηκε το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

"Αυλαία" σήμερα βράδυ για το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πολιτισμός11 Μαρ 201813.46

Σήμερα θα γίνει και η απονομή των βραβείων

Μασούτης
ΕΛΠΕhemaplexAutoInterlife KidsTyposthes.gr - Twitter

Θέατρο ΤTyposthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία