Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μια αυλή θαυμάτων στήθηκε στη Μονή Λαζαριστών

Το Σάββατο ανοίγει η αυλαία για την «Η Αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη που ανεβάζει το ΚΘΒΕ

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μια σχεδόν αυθεντική αυλή, που θυμίζει δεκαετία του ’50, στην μετεμφυλιακή Ελλάδα που μετρούσε ακόμη τις πληγές της από τους Πολέμους, στην εποχή που ακόμη οι πρόσφυγες έμεναν σε παραγκουπόλεις, και η δήλωση μετάνοιας υπήρχε ακόμη, στήθηκε από την 1η Αυγούστου στην Σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών. Από τότε άρχισαν και οι πρόβες για την παράσταση «Η Αυλή των θαυμάτων» που ετοιμάζει από 7/10/2017 το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Πρόκειται για το γνωστό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη το οποίο σκηνοθετεί ο Κώστας Τσιάνος. Και μάλιστα σε μια σημαδιακή επιστροφή καθώς επί θητείας του ως καλλιτεχνικού διευθυντή ο γνωστός σκηνοθέτης είχε προτείνει το όνομα της συγκεκριμένης σκηνής να είναι «Σωκράτης Καραντινός».

«Είναι τιμή μου που με κάλεσε ο κ. Αναστασάκης. Πολλές φορές μου έγινε πρόταση από προηγούμενους καλλιτεχνικούς διευθυντές για να σκηνοθετήσω παραστάσεις του ΚΘΒΕ όμως δεν μπορούσα καθώς ήμουν στο Θεσσαλικό Θέατρο», εξήγησε ο κ. Τσιάνος το μεσημέρι της Τετάρτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Παράλληλα αναφέρθηκε στην καρμική σχέση που έχει με την «Αυλή των θαυμάτων». «Άρχισα την πορεία μου στο θέατρο παίζοντας τον Γιαννάκη στο Θέατρο Νέας Ιωνίας, το πρώτο θέατρο που βγήκε εκτός των τειχών της Αθήνας. Με την ίδρυση του Θεσσαλικού Θεάτρου αρχίσαμε τις παραστάσεις μας με την “Αυλή των θαυμάτων” όπου τότε έπαιξα τον Ιορδάνη. Η τρίτη προσέγγιση ήταν το 1988 στο θέατρο Βεάκη με το Ελεύθερο Θέατρο και τώρα έρχεται η τέταρτη με το ΚΘΒΕ», σχολίασε ο σκηνοθέτης.

Πρόσθεσε πως «είναι προτιμότερο να δεις το έργο στην εποχή που αναφέρεται, παρά να το φέρεις στο σήμερα», και πως παραμένει επίκαιρο γιατί η ανεργία και η αστάθεια για την οποία μιλάει υπάρχουν ακόμη και στις μέρες μας. Μάλιστα πρόσθεσε πως για να δώσει το άρωμα της εποχής στην οποία εκτυλίσσεται η υπόθεση του έργου πρόσθεσε και ακούσματα της εποχής χρησιμοποιώντας το ράδιο. Ακόμη για τις ανάγκες της παράστασης γράφτηκαν νέα τραγούδια σε μουσική σύνθεση του Διονύση Τσακνή και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.

Στη συνεργασία του με τον Κώστα Τσιάνο αναφέρθηκε ο κ. Τσακνής λέγοντας μεταξύ άλλων: «Χαίρομαι που συνεργάζομαι μαζί του, γιατί με διορθώνει, βρίσκει τα σημεία που θέλει να τονίσει και με οδηγεί με συνεχείς αφαιρέσεις», σχολίασε ο δημιουργός.

Για ένα ευρηματικό και σπουδαίο έργο έκανε λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Γιάννης Αναστασάκης.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων από 7/10: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 20:30, Κυριακή 19:00. Είσοδος: 13, 10 κα 8 ευρώ. Τετάρτη και Πέμπτη 5 ευρώ γενική είσοδος. Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός για δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους. Ισχύουν και ατέλειες. Πληροφορίες www.ntng.gr |Τ. 2315 200 200.

Τι θα δούμε τον Οκτώβρη στις σκηνές του ΚΘΒΕ

Να σημειώσουμε πως ο Οκτώβρης θα είναι γεμάτος με παραστάσεις στις σκηνές του ΚΘΒΕ, τόσο με επαναλήψεις των περσινών επιτυχιών:

-«Γκιάκ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη από 12/10 στη Μικρή Σκηνή Μονής Λαζαριστών,

-«Οικογενειακή Γιορτή –Festen» των Τ.Βίντερμπεργκ, Μ.Ρούκοφ, Μπ. Χρ. Χάνσεν σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου από 8/10 στο Φουαγιέ της ΕΜΣ,

-«Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Έμιλυ Μπροντέ σε σκηνοθεσία-διασκευή Γιάννη Καλαβριανού από 26/10 στο Θέατρο ΕΜΣ

-μετακλήσεις των παραστάσεων «Συμβολαιογράφος» 7 και 8/10 του Νίκου Βασιλειάδη στο Θέατρο ΕΜΣ, «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου 5-8/10 στη Μικρή Σκηνή Μονής Λαζαριστών,

φιλοξενία παραστάσεων των Δημητρίων «Στέλλα κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη 5 και 6/10 Θέατρο ΕΜΣ,Maarja Nuut & Hendrik Kaljujarv 12/10 Θέατρο ΕΜΣ,

τη φιλοξενία του Σταμάτη Κραουνάκη για μια συναυλία στις 14/10 στο Θέατρο ΕΜΣ,

-όσο και με νέες πρεμιέρες (Ρωσική Επανάσταση σπό 25/10 στο Βασιλικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Επίσης το ΚΘΒΕ έχει ετοιμάσει Θεατρικά Εργαστήρια για παιδιά και Εφήβους στην ΕΜΣ και στη Μονή Λαζαριστών(11/10/2017-4/6/2018), Θεατρικά Εργαστήρια για ενήλικες (16/10/2017-5/6/2018) και φέτος για πρώτη φορά Θεατρικό Εργαστήρι για ΑΜΕΑ (2/11/2017-7/6/2018).

Αξίζει να σημειωθεί πως συνεχίζεται η συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο όπου θα παρουσιάζεται το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη, η πολυπόθητη πόλη» - Η Θεσσαλονίκη μέσα από το βλέμμα του Γ.Θ.Βαφόπουλου. Τέλος στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου συνεχίζεται η έκθεση κοστουμιών του ΚΘΒΕ με τίτλο «Η τέχνη του εφήμερου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ