Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Γιώργος Χρανιώτης γίνεται… Διάβολος στη Θεσσαλονίκη!

Για τις ανάγκες του έργου «Η ώρα του Διαβόλου» του Fernando Pessoa που ανεβαίνει σε ανανεωμένη εκδοχή στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Για δεύτερη φορά θα υποδυθεί τον… Διάβολο ο Γιώργος Χρανιώτης για τις ανάγκες της παράστασης “Η ώρα του Διαβόλου” του Fernando Pessoa που σκηνοθετεί o Γρηγόρης Αποστολόπουλος.

«Όταν ήμουν στο Survivor και έλειπα αυτό που ήθελα περισσότερο ήταν να κάνω δύο πράγματα: να φτιάξω ξανά την μπάντα μου και να κάνω ξανά την “Ώρα του διαβόλου”. Ένιωθα ότι είναι ένα έργο που δεν έχω ολοκληρώσει την πορεία μου μαζί του. και πιστεύω πως από το λογοτεχνικά μου αναγνώσματα ο Διάβολος του Πεσσόα είναι ο πιο γοητευτικός άνδρας ήρωας που έχω συναντήσει, και επειδή δεν είμαι εγώ ο πιο γοητευτικός άνδρας είναι πολύ ωραίο που τον υποδύομαι», σχολίασε χαριτολογώντας ο Γιώργος Χρανιώτης το μεσημέρι της Πέμπτης σε συνέντευξη τύπου για την παράσταση που ανεβαίνει από 11 Οκτώβρη στο Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθν.Αμύνης 2 Τηλέφωνο: 2310 262 051) σε μια συμπαραγωγή της εταιρείας ΘΕΑ.ΜΑ. (θέατρα Μακεδονίας) και της ομάδας της Dada – Art.

Μιλώντας για τις αλλαγές που υπήρξαν, πέρα από την συμπρωταγωνίστριά του που αυτή τη φορά θα είναι η Ευγενία Σαμαρά, είπε πως στο νέο ανέβασμα «φωτίζεται μια κωμική – σατιρική πλευρά του κειμένου και αυτό είναι κάτι το απολαυστικό».

Για ένα ενδιαφέρον κείμενο έκανε λόγο η Ευγενία Σαμαρά που θα ερμηνεύσει την Μαρία, προσθέτοντας πως στο έργο αυτό φαίνεται πως το καλό και το κακό ενυπάρχουν στον καθένα μας.

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης της παράστασης κ. Αποστολόπουλος είπε προσπάθησε να δώσει έμφαση στον σαρκασμό, ένα στοιχείο που λείπει από το σημερινό θέατρο. Είπε πως πρόκειται για ένα έργο που έχει φιλοσοφικό και θρησκευτικό υπόβαθρο. Τόνισε πως επέλεξε να μην δείξει στο τέλος την Μαρία του να γεννά το παιδί του Διαβόλου και πως στις παραστάσεις που κάνει θέλει να υπάρχει η αίσθηση της απόσταση της σκηνής από τον θεατή. «Θέλω το έργο να είναι η μαγικό. Θα μεταφέρω την ιστορία όμως όχι με τον ρεαλισμό όπως πχ θα βλέπαμε κάτι να συμβαίνει σήμερα, τώρα», σημείωσε. Πρόσθεσε δε πως του αρέσει να ακούγεται η αλήθεια, μα να ακούγεται δυνατά.

Η υπόθεση

Τι θα δείτε στην σκηνή; Ο Γιώργος Χρανιώτης ως Διάβολος και η Ευγενία Σαμαρά (που αναλαμβάνει στο νέο ανέβασμα το ρόλο της Μαρίας), "ορκίζονται" στον έρωτα, στο πάθος και στην αμφισβήτηση κάθε νόμου.

Σε ένα σκηνικό παιχνίδι χωρίς όρια, ο Διάβολος και η Μαρία του, ξεκινούν ένα παιχνίδι σαγήνης και υποταγής, χωρίς όρια. 13 εικόνες, 13 αλληγορικές και ταυτόχρονα αληθινές σκηνές σε μια «μάχη» ανάμεσα στον Άνδρα και τη Γυναίκα, το Θεό και τον Άνθρωπο, την Αλήθεια και το Ψέμα.

Για την ιστορία το έργο ήρθε στο «φως» το 1989. Αποδίδεται στα νεανικά του χρόνια και πραγματεύεται ένα από τα αγαπημένα του θέματα: Τη σχέση του διαβόλου με τον κόσμο. Τί συμβολίζει αυτός ο παράξενος άντρας σε αυτήν την «ώρα» της συνάντησής του με τη Μαρία; Πού αρχίζει και πού τελειώνει η αλήθεια; Και ποια πραγματικά είναι αυτή η αλήθεια; Αν υπάρχει Θεός και Διάβολος είναι πράγματι εχθροί ή συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον; Πώς ένα τέτοιο ιδιαίτερο ζευγάρι, ο Διάβολος  και η Μαρία του, αγγίζουν ιερά και ανίερα θέματα προτού πλησιάσουν ο ένας τον άλλον;

*Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 15 ετών

Πρεμιέρα: Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, στις 21:30. Παραστάσεις: Τετάρτη - Κυριακή στις 21:30 (μόνο για 10 παραστάσεις). Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: 15 €(κανονικό), 12 €(φοιτητικό, ανέργων). Προπώληση: Στο ταμείο του θεάτρου και ηλεκτρονικά στο ticketservices.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ