Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 20 του χρόνια

Με ένα αφιέρωμα στον Βαγγέλη Ηλιόπουλο – Ακόμη όμως δεν έχει έναν δικό του χώρο

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Είκοσι χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Κλεάνθους 57 & Λαμπράκη Γρηγορίου, Άνω Τούμπα, Θεσσαλονίκη τηλ:2310913047). Είκοσι χρόνια προσφοράς στο παιδί με εκδηλώσεις που έχουν στο επίκεντρο το παιχνίδι, αλλά και τη μάθηση. Με αφορμή αυτό το γεγονός αποφασίστηκε να γίνει ένα αφιέρωμα στον Βαγγέλη Ηλιόπουλο που θα ξεκινήσει με ένα διήμερο εκδηλώσεων στις 7 και 8 Οκτώβρη 2017 με γενικό τίτλο «…έγινα εσύ κι έγινες εγώ…». Περισσότερα μάς είπε η Αντιπρόεδρος του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Εκπαιδευτικός- Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης και Επικοινωνίας κυρία Γλυκερία Πλιάμπα- Φουντά, ενώ αποκάλυψε πως μελλοντικός στόχος του Μουσείου είναι να αποκτήσει έναν δικό του χώρο που να μπορεί να φιλοξενεί όλες τις συλλογές και τις δράσεις του.

 

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το αφιέρωμα στον Βαγγέλη Ηλιόπουλο;

-Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό  των 20 χρόνων λειτουργίας, εθελοντικής προσφοράς και δημιουργικού έργου στα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς αποφασίστηκε να οργανωθεί ένα αφιέρωμα στο συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο έχοντας υπόψη την έκδοση του πρώτου βιβλίου "Τριγωνοψαρούλη", του ήρωα που ανέδειξε το συγγραφέα και μετρά και πάλι 20 χρόνια από την έκδοσή του. Τα γεγονότα αυτά συνηγόρησαν, ώστε να βραβεύσουμε ένα δικό μας άνθρωπο και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μια περιοδική έκθεση εικονογράφησης και αφίσας με έργα τέχνης των εικονογράφων από την προσωπική συλλογή του συγγραφέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος είναι θερμός υποστηρικτής και δωρητής του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Παράλληλα, αποτελεί έναν από τους αγαπημένους συγγραφείς των παιδιών. Φέτος είναι υποψήφιος για τη συγγραφή, στα  Διεθνή Βραβεία Hans Christian Andersen Awards (HCCA 2018) και πρέσβης Παιδικού και Νεανικού  Βιβλίου για τη διετία 2017-2018.

-Φέτος το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας. Τι έχει αλλάξει από την πρώτη μέρα της ύπαρξής του μέχρι σήμερα; Ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, και ποιοι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

-Οι πρώτες διερευνητικές προσπάθειες για τη λειτουργία του Παιδικού Μουσείου ξεκίνησαν το Μάιο του 1995 και στις 19 Αυγούστου 1997 έγινε και η επίσημη αναγνώριση του Σωματείου με την επωνυμία «Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης». Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι πολυθεματικό μουσείο, σχεδιασμένο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών ηλικίας 4-12 ετών και των οικογενειών τους. Από το 2004 έως το 2009 στεγάστηκε σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού στην Άνω Πόλη, με δημιουργικά κυριακάτικα πρωινά, επισκέψεις σχολείων, συναντήσεις και διαλέξεις. Το Δεκέμβριο του 2009 το νεοκλασικό κτήριο καταστράφηκε από πυρκαγιά και μαζί του κάηκαν όλα τα υπάρχοντα του Μουσείου, όμως η αγάπη του κόσμου και κυρίως των παιδιών έδωσε στους ανθρώπους του Μουσείου τη δύναμη να συνεχίσουν και να κάνουν νέα αρχή. Από τον Μάρτιο του 2010 και για ένα χρόνο το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης με δημιουργικά προγράμματα σχετικά με τη διαχείριση του νερού και την ιστορία του, αξιοποιώντας τα εκθέματα του Μουσείου Ύδρευσης. Από τα τέλη του 2012 το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, θεσμός πλέον για την πόλη μας, απέκτησε νέα στέγη στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας στη Γρηγόριου Λαμπράκη και Κλεάνθους 57. Σε αυτό το χώρο, υλοποιεί μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα σε σχολεία, κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια, φιλοξενία συγγραφέων, επετειακές εκδηλώσεις, σεμινάρια και ημερίδες, συνεργασίες με φορείς πολιτισμού και  μουσεία κ.ά. Οι μελλοντικοί μας στόχοι είναι να αποκτήσουμε ένα δικό μας χώρο που να μπορεί να φιλοξενεί όλες τις συλλογές μας και τις δράσεις μας.

 

-Τι θα λέγατε στους γονείς που δεν γνωρίζουν το Μουσείο για να το επισκεφθούν;

-Ότι με την πρώτη ευκαιρία πρέπει να το επισκεφθούν! Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι ένας χώρος που μπορεί να συγκεράσει τα ενδιαφέροντα ποικίλων ηλικιών. Από τη μία πλευρά, με την επίσκεψή τους στο χώρο μας οι μεγάλοι νοσταλγούν τα παιδικά τους χρόνια ή ακούσματα και περιγραφές των δικών τους γονιών και οι μικροί γνωρίζουν άγνωστα σε αυτά αντικείμενα με αφορμή το πλούσιο υλικό από διδακτικά βιβλία, έγγραφα, αντικείμενα της σχολικής ζωής, πλάκες, κοντυλοφόρους, σάκες, ποδιές και σχολικά βιβλία του παρελθόντος. Από την άλλη πλευρά, μικροί και μεγάλοι ταξιδεύουν στη χώρα των παιχνιδιών και μαγεύονται από επίσης μία μεγάλη συλλογή που αποτελείται από τσίγκινα κουρδιστά παιχνίδια, ξύλινα επιτραπέζια και παιχνίδια, την ιστορία της κούκλας και ένα αφιέρωμα σε κουκλόσπιτα άλλων εποχών και τους Θεσσαλονικείς παιχνιδοκατασκευαστές.

 

Ακολουθεί αναλυτικό σημείωμα για την έκθεση στον Βαγγέλη Ηλιόπουλο. ekthesi_paidiko_mouseio.doc

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί