Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διημερίδα για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση

Στο Μέγαρο Μουσικής

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει μια Επιστημονική Διημερίδα στις 17 και 18 Οκτωβρίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

 Ο Οκτώβρης του 1917 συγκαταλέγεται αναμφίβολα στα γεγονότα σταθμούς του 20ού αιώνα, καθώς έθεσε σε κίνηση μια μακρόχρονη όσο και πολύσημη ιστορική δυναμική. Η ερμηνεία του, έναν αιώνα αργότερα, παραμένει ανοιχτή και διαμφισβητούμενη τόσο στον επιστημονικό όσο και στον δημόσιο λόγο. Πηγή έμπνευσης, αντικείμενο κριτικής ή και καταδίκης, δεν παύει να προκαλεί το ενδιαφέρον των ερευνητών και να υποβόσκει στις πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Σήμερα, εκατό χρόνια από την επανάσταση του 1917, το Μέγαρο Μουσικής διοργανώνει  διημερίδα εκδηλώσεων λόγου και τέχνης με τίτλο «100 χρόνια από την οκτωβριανή επανάσταση: Ουτοπία και ματαίωση, πρωτοπορίες και κοινωνική αλλαγή» με σκοπό την αναστοχαστική συνομιλία παρελθόντος – παρόντος και την  σύγχρονη αποτίμηση του ίδιου του γεγονότος, αλλά και όσων το πυροδότησαν, το συνόδευσαν και το διαδέχθηκαν.

Στους άξονες προσέγγισης που θα επιστρατευθούν συγκαταλέγονται η ιστορική και ιδεολογική οπτική, η έμφαση στις κοινωνικές και πολιτισμικές διεργασίες, αλλά και η αξιολόγηση της κληρονομιάς του θυελλώδους Οκτώβρη του '17 στο πλαίσιο μιας ευρύτερης σύλληψης των ιστορικών τομών που στοιχειοθετούν οι μεγάλες επαναστάσεις της νεωτερικότητας.

Στη Διημερίδα συμμετέχουν με ομιλίες επιστήμονες διακεκριμένοι στο πεδίο τους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τις συζητήσεις θα συνοδεύσουν παράλληλα εικαστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα. Κεντρικός ομιλητής είναι ο Αντρέι Σμιρνόφ συνθέτης, ερευνητής και διδάσκων στο Κέντρο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής του Κρατικού Ωδείου Μόσχας και στη Σχολή Μοντέρνας Φωτογραφίας και Πολυμέσων Rodchenko. Θα μιλήσουν ακόμη οι εξής :

-       Ευγενία Γραμματικοπούλου. Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας ΑΠΘ

 -      Λεωνίδας Εμπειρίκος, Ιστορικός

-        Φώτος Λαμπρινός, Σκηνοθέτης

-        Σάββας Μιχαήλ, Επίκουρος καθηγητής, Νομική Σχολή ΑΠΘ

-        Αριστείδης Μπαλτάς, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Βουλευτής Σύριζα

-        Πέτρος Πιζάνιας, Ομότιμος καθηγητής Τμήμα Ιστορίας, Ιονίου Πανεπιστημίου

-       Χάρης Σαββόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Εικαστικών, ΑΠΘ

-        Ανδρέας Τάκης, Επίκουρος καθηγητής, Νομική Σχολή, ΑΠΘ

-       Μαρία Τσανσάνογλου, Δ/ντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσ/νίκης

-        Τάσος Τρίκκας, Ιστορικός/ Ερευνητής

Την επιμέλεια της οργάνωσης ανέλαβαν τρεις πανεπιστημιακοί του Α.Π.Θ., οι Σάσα Λαδά (Αρχιτέκτων), Ιωάννα Ναούμ (Φιλόλογος) και Γιάννης Σταυρακάκης (Πολιτικός Επιστήμονας).

Η διημερίδα θα πλαισιωθεί με μια σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν :

•        Έκθεση φωτογραφίας “Ταξίδι στη Ρωσσία – 1962” του Ανδρέα Εμπειρίκου

από  το φωτογραφικό αρχείο Λεωνίδα Εμπειρίκου και τις Εκδόσεις Άγρα (η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31/12)

•        Ανάγνωση ποιημάτων Ρώσων ποιητών από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ

«Μη γαληνεύεις, καρδιά μου. Τραγούδα: Ποιητές της Οκτωβριανής Επανάστασης» σε σκηνοθετική επιμέλεια Πολυξένης Σπυροπούλου

•        Προβολή ταινίας-ντοκιμαντέρ “The Great Utopia” (2016) του Φώτου Λαμπρινού

•        Μουσικό επίλογο με την Ορχήστρα Δωματίου Contra Tempo με αποσπάσματα έργων των Σοστακόβιτς, Προκόφιεφ, Χίντεμιθ και Σατί υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.

Η διημερίδα ευελπιστεί να αποτελέσει ένα βήμα για την κριτική ανάλυση της επίδρασης που είχε η Οκτωβριανή επανάσταση στη τέχνη, στη κοινωνία, στο πολιτισμό και σε ένα ευρύ ακόμα φάσμα της ευρωπαϊκής (και όχι μόνο) ιστορίας του 20ού αιώνα και να δώσει αφορμή για μια δημιουργική και γόνιμη συζήτηση γύρω από τα θέματα που θα αναδείξει.

Οι ομιλίες καθώς και τα καλλιτεχνικά δρώμενα θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ (κτήριο Μ2 ) και η παρακολούθησή τους είναι δωρεάν. Στους συμμετέχοντες που το επιθυμούν θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη