Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η καρδιά του ελληνικού σινεμά χτυπά στο 58ο ΦΚΘ!

Τι θα δούμε στη φετινή διοργάνωση

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Η καρδιά του ελληνικού σινεμά θα χτυπάει δυνατά και φέτος στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθεί από 2 έως 12 Νοέμβρη 2017. Η διοργάνωση στηρίζει τους έλληνες δημιουργούς μέσα από όλες τις δράσεις της: Το πρόγραμμα ταινιών, το αναπτυξιακό κομμάτι της Αγοράς και τις παράλληλες εκδηλώσεις.

Στο πρόγραμμα του 58ου ΦΚΘ θα δούμε συνολικά 33 μεγάλου μήκους ταινίες:

- 19 ταινίες σε πρώτη προβολή

- 6 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα

- 2 καθολικά προσβάσιμες ταινίες

- 2 ταινίες σε συνεργασία με την ΕΣΠΕΚ

- 1 ντοκιμαντέρ σε ειδική προβολή

- 3 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα».

Επίσης θα προβληθούν οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 40ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Ο γιος της Σοφίας

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα δοθούν και μερικά βραβεία  που ενισχύουν το ελληνικό σινεμά (όπως πχ Βραβείο Κοινού FISCHER, Βραβείο των ελλήνων κριτικών – ΠΕΚΚ, η ΕΡΤ θα απονέμει βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε μια ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2017 κ.α.).

Και φέτος θα λειτουργήσει η διαδικτυακή πλατφόρμα Festival Scope –απ’ τα σημαντικότερα εργαλεία για τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου παγκοσμίως- που θα προβάλει όλες τις ελληνικές ταινίες του προγράμματος και το κόστος της δράσης θα καλύπτεται από το Φεστιβάλ.

Επιπλέον, συνεχίζεται η εξαιρετικά επιτυχημένη υπηρεσία διασύνδεσης (matchmaking) ελλήνων σκηνοθετών με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου στο πλαίσιο του τμήματος Αγορά.

Επίσημη Πρώτη

Πρωτοεμφανιζόμενοι πολλά υποσχόμενοι σκηνοθέτες καθώς και έμπειροι δημιουργοί εμπιστεύτηκαν φέτος τις ταινίες τους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Στο 58ο ΦΚΘ θα δούμε σε πρώτη προβολή 19 φιλμ, τρία εκ των οποίων συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης. Είναι τα ακόλουθα:

-«Αγκάθι» του Γαβριήλ Τζάφκα( συμπαραγωγή Δανίας-Ελλάδας με δανούς ηθοποιούς (Νέελ Ρόνχολτ, Γιένς Σέττερ Λάσσεν), συμμετείχε στα Works in Progress της Αγοράς του 57ου ΦΚΘ, όπου απέσπασε το βραβείο Eurimages Lab Award).

-«Γυναίκες που περάσατε από δω» του Σταύρου Τσιώλη με τους Κ. Τζούμα, Ε. Λίτση, Τ. Χρυσικάκο, κ.ά.

«Επαφή»

«Επαφή» του Τώνη Λυκουρέση με τους Ν. Mεντή, Ά. Σακελλαρίου, Χρ. Λούλη, Α. Aϊδίνη, Βασίλη Κουκαλάνι κ.ά. (συμμετοχή στα Works in Progress της Αγοράς του 57ου ΦΚΘ).

-«Η επιφάνεια των πραγμάτων» της Νάνσυς Μπινιαδάκημε  τις Μ. Σκουλά, Μ. Καλλιμάνη, Θ. Μπαζάκα, Μ. Τριανταφυλλίδου (συμμετοχή στα Works in Progress του 57ου ΦΚΘ).

-«Η μπλε βασίλισσα» του Αλέξανδρου Σιπσίδη με τους Ράσμι Σούκουλη, Μιχάλη Οικονόμου, Δημήτρη Ήμελλο, κ.ά.

-«Η τέχνη καταστρέφει» του Νίκου Κορνήλιουμ τους Κώστα Αρζόγλου, Aurora Marion, Katia Leclerc O’ Wallis.

-«Ιερόσυλοι» της Μάρσας Μακρή με τους Λουκία Μιχαλοπούλου και Blaine L. Reininger.

-«Ιστορίες χωρίς χρόνο» του Βασίλη Ραΐσημε τους Ν. Δραγούμη, Δ. Καραναστάση, Κ. Καράντη, Ν. Αλεξίου, κ.ά.

-«Ο γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου (Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ Τραϊμπέκα), με τους Θανάση Παπαγεωργίου, Βάλερι Τσεπλάνοβα, Βίκτορ Κόμουτ.

-«Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου (συμμετοχή στα Works in Progress της δράσης «Thessaloniki Goes to Cannes», Φεστιβάλ Καννών 2017),ε τους Κάτια Γκουλιώνη, Ozgur Emre Yildirim, Λυδία Φωτοπούλου, Ακύλλα Καραζήση.

-«Ρόζμαρι» του Άδωνι Φλωρίδη με τους Νιόβη Χαραλάμπους, Γιάννη Κόκκινο, κ.ά.

-«Στην R΄ της Κινηματογραφικής Ομάδας «Στην R΄».

-«Χρόνια πολλά» του Χρίστου Γεωργίου με τους Ν. Κουρή, Δ. Ήμελλο, Μ. Αλικάκη (συμμετοχή στα Works in Progress της δράσης «Thessaloniki Goes to Cannes», Φεστιβάλ Καννών 2017).

-«4 μέρες» του Μιχάλη Γιαγκουνίδη με τους Κλαίρη Γραμματίκη, Γιάννη Παπαδόπουλο.

-«Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη με τους Κ. Ασπιώτη, Μ. Αλικάκη, Μ. Παπαδημητρίου, Α. Ξάφη, Θ. Πάνου, Χρ. Λούλη.

-«Love Me Not» του Αλέξανδρου Αβρανά με τους Ελένη Ρουσσινού και Χρήστο Λούλη στους βασικούς ρόλους. Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν.

-«People» του Παύλου Ιορδανόπουλου με τους Στ. Μυλωνά, Στρ. Βουραζέρη, κ.ά.

-«The Ox» του Γιώργου Νικόπουλου. 

-«Too Much Info Clouding Over My Head» του Βασίλη Χριστοφιλάκη με τους Κίττυ Παϊταζόγλου, Νικολίτσα Ντρίζη, Ζήση Ρούμπο, Ελένη Ουζουνίδου.

Μια δεύτερη ματιά

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του 58ου ΦΚΘ θα προβληθούν επίσης 6 φιλμ που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα στις αίθουσες (σε αλφαβητική σειρά):

-«Γραμμές» του Βασίλη Μαζωμένου, «Ληξούρι, αντίο» του Μάκη Μωραΐτη, «Τέλειοι ξένοι» του Θοδωρή Αθερίδη, «The Great Eastern» των Λάκη και Άρη Ιωνά (The Callas), «Success Story» του Νίκου Περάκη, «USSAK... χρόνια μετά» του Κυριάκου Κατζουράκη.

Σε Ειδική προβολή θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου που συμμετείχε στα Works in Progress της δράσης «Thessaloniki Goes to Cannes» που παρουσιάστηκε στο φετινό Φεστιβάλ Καννών (η ταινία ξετυλίγει τη συναρπαστική ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ, από τον οποίο εμπνεύστηκε ο Λικ Μπεσόν το φιλμ Απέραντο γαλάζιο) .

Ξεπερνώντας τα σύνορα

Στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» παρουσιάζονται σε πρεμιέρα τρεις ταινίες από σκηνοθέτες ή συντελεστές που είτε είναι ελληνικής καταγωγής και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό είτε είναι ξένοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα: «West of Sunshine» του Jason Raftopoulos, «Everything is Wonderful» της Πία Μέχλερ και «Νύφη του ISIS» του Μορτέζα Τζαφαρί.

Καθολικά προσβάσιμες προβολές

Με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους θα προβληθούν φέτος οι ταινίες:  «Το προξενιό της Άννας» του Παντελή Βούλγαρη (1972) και «Θου - Βου φαλακρός πράκτωρ, Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ «του Θανάση Βέγγου (1969).

Η χαμένη λεωφόρος του ελληνικού σινεμά: Εξώστης Α΄και Β΄

Επίσης θα προβληθούν οι ταινίες Ανοιχτή επιστολή του Γιώργου Σταμπουλόπουλου (1967) και Προμηθέας σε δεύτερο πρόσωπο του Κώστα Φέρρη (1975) σε κόπιες 35 mm στο 58ο ΦΚΘ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά: Εξώστης Α΄ και Β΄», ενώ στο  τμήμα >>Film Forward, θα προβληθούν μεταξύ άλλων, και 5 μικρού μήκους ταινίες ελλήνων δημιουργών: Η «8η ήπειρος» του Γιώργου Ζώη, «A Manifesto for the Un-communal» του Σύλλα Τζουμέρκα και οι 3 ταινίες της Εύας Στεφανή, «Ακρόπολη», «O ναός της παρθένου» και «Χειρόγραφο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ