Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Οκτωβριανή Επανάσταση κάνει… πολιτιστική απόβαση στην πόλη

Μετά την εναρκτήρια έκθεση των Δημητρίων, έρχεται διημερίδα και κινηματογραφικό αφιέρωμα

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση και πριν καν μπει ο Οκτώβρης άρχισαν οι εκδηλώσεις με αφορμή αυτό το επετειακό γεγονός.

Το… ποδαρικό έκανε από τον Μάρτιο το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την άνοιξη με την έκθεση «Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί-100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση», που φιλοξενήθηκε μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη στην Μονή Λαζαριστών. Σε αυτήν 31 σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί δημιουργοί, κλήθηκαν να δώσουν τη δική τους εκδοχή και να διαμορφώσουν μια ενιαία εικαστική παρέμβαση, για την ουτοπία της επανάστασης.

Έργο από την έκθεση «Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί-100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση», που φιλοξενήθηκε μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη στην Μονή Λαζαριστών.

Και τα έργα τους «συνομίλησαν με εκθέματα από τη συλλογή Κωστάκη, με έργα των Καζιμίρ Μαλέβιτς, Ιβάν Κλιούν, Λιουμπόβ Ποπόβα, Αλεξάντρ Ρότσενκο, κ.ά.».

Έπειτα την 1η Οκτώβρη εγκαινιάστηκε στο Περίπτερο 2 του Διεθνούς Εκθεσιακού Φορέα η πολυσυζητημένη έκθεση «Revolution in Art» με την οποία άρχισαν τα 52α Δημήτρια. Με βίντεο, προβολές και ήχους η εικαστική αυτή πρόταση φέρνει στο νου εικόνες του 1917.

«Φιλοξενώντας εικόνες προερχόμενες στην πλειοψηφία τους από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη του ΚΜΣΤ, η έκθεση αποτυπώνει το όραμα της κοινωνικοπολιτικής αλλαγής σε συνδυασμό με τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις και τις κοινωνικές αλλαγές που σημειώθηκαν την περίοδο εκείνη(…)», αναφέρεται σε σημείωμα για την έκθεση που θα διαρκέσει έως 3/12/2017 με είσοδο 3€.

Σινεμά στο Βακούρα

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια Οκτωβριανής Επανάστασης η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το Κέντρο Μελετών και Ερευνών για το Σινεμά (ΚΕΜΕΣ) ετοίμασε ένα επταήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα σοβιετικών ταινιών που θα πραγματοποιηθεί από 12 ως 18/10 και ώρες προβολών 18:30 και 20:30 στην αίθουσα ΒΑΚΟΥΡΑ 2 (Ιωάννου Μιχαήλ 8, τηλ. 231023365).

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Οι ταινίες προβάλλονται ανά σειρά ιστορικών γεγονότων, από τα χρόνια πριν την επανάσταση ως το οριστικό τέλος του εμφυλίου πολέμου στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '20. Το ιδεολογικό και ενίοτε προπαγανδιστικό τους στίγμα υπερκαλύπτεται από την κορυφαία σκηνοθετική διαχείριση, με αποτέλεσμα οι ταινίες να λειτουργούν πρωτοποριακά ως προς την εξέλιξη της κινηματογραφικής γλώσσας και να αποτελούν αισθητικά επιτεύγματα. Ταυτόχρονα, είναι όλες ομιλούσες και ασπρόμαυρες, με αποτέλεσμα να διεκδικούν έπαξια τον τίτλο του ιστορικού ντοκουμέντου της εποχής τους, ενώ ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται και άγνωστες ταινίες πρώτης πανελλαδικής προβολής. Ανάμεσα στα ονόματα των δημιουργών ξεχωρίζουν καταξιωμένοι Σοβιετικοί καλλιτέχνες διεθνούς αναγνώρισης όπως οι Γκριγκόρι Κόζιντσεφ, Μιχαήλ Ρομ, Ιωσήφ Χάιφιτς, Αλεξέι Γκέρμαν, Αντρέι Κοντσαλόφσκι, ενώ πολλά σενάρια προέρχονται από πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα και θεατρικά έργα. Για κάθε ταινία από τις 10 θα μοιράζεται σημείωμα διακεκριμένου κριτικού κινηματογράφου, ενώ λόγω συμπιεσμένου χρόνου θα έχουμε μικρές εισηγήσεις και συζητήσεις».

Η επίσημη έναρξη θα γίνει την Πέμπτη 12/10 στις 20:30 και θα συνοδευτεί από μίνι κοκτέιλ. Την Τετάρτη 18/10 στο τέλος του αφιερώματος θα προβληθεί «πολύκροτη, έγχρωμη και βραβευμένη σοβιετική ταινία». Ο τίτλος της παραμένει έκπληξη των διοργανωτών. Αναμένουμε λοιπόν…!

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των προβολών είναι το ακόλουθο:

12/10 18.30 Ο ΜΑΞΙΜ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ των Γκριγκόρι Κόζιντσεφ και Λέονιντ Τράουμπεργκ, 1939, 

-20:30 Ο ΛΕΝΙΝ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ του Μιχαήλ Ρομ, 1937

-13/10 18.30 Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ των Ιωσήφ Χάιφιτς και Αλεξάντρ Ζάρχι, από το ομώνυμο θεατρικό του Λεονίντ Ραχμάνοφ, 1937, 

-20:30 ΣΤΙΣ 6 ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ του Γιούλι Κάρασικ, από το ομώνυμο θεατρικό του Μιχαήλ Σατρόφ,  1968,

-14/10 18:30 Ο ΕΒΔΟΜΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ των Αλεξέι Γκέρμαν και Γκριγκόρι Αρόνοφ, από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπορίς Λαβρένιεφ,  1968 (σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα)

-15/10 18:30 ΤΣΑΠΑΓΙΕΦ των Σεργκέι και Γκεόργκι Βασίλιεφ, από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντιμίτρι Φουρμάνοφ,  1934, 

-16/10 18:30 Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ του Αλεξάντρ Ασκόλντοφ, από το μυθιστόρημα του Βασίλι Γκρόσμαν,  1967, 104', (σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα)

-17/10 18:30 ΟΙ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ του Μιχαήλ Ρομ,  1937

-20:30 Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΖΩΗ του Νικολάι Εκκ, από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αντόν Μακαρένκο,  1931, 

-18/10 18:30 Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ του Αντρέι Κοντσαλόφσκι, από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Τσινγκίζ Αϊτμάτοφ,  1965.

Και διημερίδα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

 

Και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ στο Μ2) ετοίμασε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Συγκεκριμένα θα κάνει διοργανώνει μια Επιστημονική Διημερίδα εκδηλώσεων λόγου και τέχνης στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Τίτλος της; «100 χρόνια από την οκτωβριανή επανάσταση: Ουτοπία και ματαίωση, πρωτοπορίες και κοινωνική αλλαγή».

Σκοπός; «Η αναστοχαστική συνομιλία παρελθόντος – παρόντος και την  σύγχρονη αποτίμηση του ίδιου του γεγονότος, αλλά και όσων το πυροδότησαν, το συνόδευσαν και το διαδέχθηκαν.

Στους άξονες προσέγγισης που θα επιστρατευθούν συγκαταλέγονται η ιστορική και ιδεολογική οπτική, η έμφαση στις κοινωνικές και πολιτισμικές διεργασίες, αλλά και η αξιολόγηση της κληρονομιάς του θυελλώδους Οκτώβρη του '17 στο πλαίσιο μιας ευρύτερης σύλληψης των ιστορικών τομών που στοιχειοθετούν οι μεγάλες επαναστάσεις της νεωτερικότητας.

Στη Διημερίδα συμμετέχουν με ομιλίες επιστήμονες διακεκριμένοι στο πεδίο τους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τις συζητήσεις θα συνοδεύσουν παράλληλα εικαστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα. Κεντρικός ομιλητής είναι ο Αντρέι Σμιρνόφ συνθέτης, ερευνητής και διδάσκων στο Κέντρο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής του Κρατικού Ωδείου Μόσχας και στη Σχολή Μοντέρνας Φωτογραφίας και Πολυμέσων Rodchenko».

Θα μιλήσουν ακόμη η Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας ΑΠΘ Ευγενία Γραμματικοπούλου, ο Ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος, ο Σκηνοθέτης Φώτος Λαμπρινός, ο Επίκουρος καθηγητής στη Νομική Σχολή ΑΠΘ Σάββας Μιχαήλ, ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ και Βουλευτής Σύριζα  Αριστείδης Μπαλτάς, ο Ομότιμος καθηγητής Τμήμα Ιστορίας, Ιονίου Πανεπιστημίου Πέτρος Πιζάνιας, ο Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών ΑΠΘ    Χάρης Σαββόπουλος, ο Επίκουρος καθηγητής στη Νομική Σχολή, ΑΠΘ Ανδρέας Τάκης, η Δ/ντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσ/νίκης

Μαρία Τσανσάνογλου, και ο Ιστορικός/ Ερευνητής Τάσος Τρίκκας.

Την επιμέλεια της οργάνωσης ανέλαβαν τρεις πανεπιστημιακοί του Α.Π.Θ., οι Σάσα Λαδά (Αρχιτέκτων), Ιωάννα Ναούμ (Φιλόλογος) και Γιάννης Σταυρακάκης (Πολιτικός Επιστήμονας).

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν:

-Έκθεση φωτογραφίας “Ταξίδι στη Ρωσσία – 1962” του Ανδρέα Εμπειρίκου από  το φωτογραφικό αρχείο Λεωνίδα Εμπειρίκου και τις Εκδόσεις Άγρα (η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31/12)

-Ανάγνωση ποιημάτων Ρώσων ποιητών από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ

«Μη γαληνεύεις, καρδιά μου. Τραγούδα: Ποιητές της Οκτωβριανής Επανάστασης» σε σκηνοθετική επιμέλεια Πολυξένης Σπυροπούλου

- Προβολή ταινίας-ντοκιμαντέρ “The Great Utopia” (2016) του Φώτου Λαμπρινού

-Μουσικό επίλογο με την Ορχήστρα Δωματίου Contra Tempo με αποσπάσματα έργων των Σοστακόβιτς, Προκόφιεφ, Χίντεμιθ και Σατί υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.

Οι εκδηλώσεις της ημερίδας θα έχουν δωρεάν είσοδο. Στους συμμετέχοντες που το επιθυμούν θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»
«Θα ήθελα να αναδειχθεί το θέμα των κλιματικών προσφύγων», σημείωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας», που προβάλλεται από...
«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»