22

ΟΚΤ
2017

Η Θεσσαλονίκη τιμάει τη μνήμη του Παύλου Μελά

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει πύλες για όλους το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα!

12 Οκτ 201719.20

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

 

Μια ευκαιρία να δουν σπάνια κειμήλια του Παύλου Μελά, αλλά και να μάθουν για τη ζωή και τη δράση του στον Μακεδονικό Αγώνα θα έχουν όσοι επισκεφθούν αυτή την Κυριακή 15 Οκτωβρίου το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Προξένου Κορομηλά 23, τηλ 2310 229778, Θεσσαλονίκη) που θα είναι ανοικτό και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αφορμή για τις παραπάνω δράσεις είναι το γεγονός πως την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, συμπληρώνονται 113 χρόνια από την ημέρα που ο Παύλος Μελάς άφηνε την τελευταία του πνοή στη Στάτιστα και γινόταν σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα.

Τιμώντας λοιπόν την Ημέρα Μνήμης, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Προξένου Κορομηλά 23, τηλ 2310 229778) θα είναι ανοικτό και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στις 15/10, από τις 10.00 έως τις 19.00 με ξεναγήσεις σε ομάδες ανά μία ώρα (τελευταία ξενάγηση θα ξεκινήσει στις 17.30). Την ίδια μέρα στις 18.00 τα αδέλφια Λυδία και Κωνσταντίνος Λυκουριώτη, θα κλείσουν αυτή την ιδιαίτερη ημέρα με το παρακάτω μουσικό πρόγραμμα:

1. Sonata in A minor for Arpeggione and Piano, D. 821, Franz Schubert

2. Adagio in G minor, Tomaso Albinoni

3. Oblivion, AstorPiazzolla.

 

Μοναδικά κειμήλια στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

 

«Το ΜΜΑ έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα συλλογή κειμηλίων του Παύλου Μελά, χάρη στη δωρεά της εγγονής του Μελά κ. Ναταλίας Ιωαννίδη αλλά και άλλων» αναφέρει ο Διευθυντής του ΙΜΜΑ Βασίλειος Νικόλτσιος.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, το κιβώτιο εκστρατείας που χρησιμοποιούσε ο Μελάς στη Σχολή Ευελπίδων, οι πινακίδες της θέσεώς του στη Σχολή, το λοφίο του από την ίδια περίοδο, αλλά και η παλάσκα του ως αξιωματικός του πυροβολικού, η ζώνη της μεγάλης στολής του και το μαχαίρι του. Εκτός από τα στρατιωτικά κειμήλια, το μουσείο διαθέτει και πολιτικού τύπου κειμήλια όπως το προσκλητήριο του γάμου του, οικογενειακές φωτογραφίες, προσωπικές κάρτες και επιστολές.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, αξιοποιώντας αυτό το υλικό, το Μουσείο προχώρησε σε έκδοση και δεύτερου βιβλίου σχετικό με τον Παύλο Μελά, το οποίο επιμελήθηκε η αείμνηστη ιστορικός – μουσειολόγος Περσεφόνη Καραμπάτη και ο Βασίλειος Νικόλτσιος.

«Ο Παύλος Μελάς είναι μια κορυφαία προσωπικότητα της πατρίδας μας. Με την απόφασή του να αφήσει πίσω του τις ανέσεις και την ασφάλεια της Αθήνας προκειμένου να υπηρετήσει τα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα ανιδιοτελούς πατριωτισμού, ιδιαίτερα χρήσιμου στις μέρες μας. Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  προβάλλει το παράδειγμά του, έχει δε το προνόμιο να διαθέτει πολύτιμα προσωπικά του κειμήλια τα οποία είναι προσβάσιμα σε όλους και αποτελούν ένα βιωματικό μάθημα ιστορίας για μικρούς και μεγάλους» σημειώνει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ) Νικόλαος Μαργαρόπουλος.

 

Ο Παύλος Μελάς και ο αγώνας για τη Μακεδονία

 

Ο Παύλος Μελάς γεννήθηκε στη Μασσαλία, υπήρξε γόνος ηπειρωτικής οικογενείας και φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων το διάστημα 1885-1891. Παντρεύτηκε τη Ναταλία, κόρη του Στεφάνου Δραγούμη. Πήρε μέρος στις επαναστατικές ενέργειες που προηγήθηκαν του Πολέμου του 1897 και στις διαδικασίες προετοιμασίας του Μακεδονικού Αγώνα. Πραγματοποίησε ο ίδιος τρεις αποστολές στη Μακεδονία. Κατά την πρώτη, τη διερευνητική, μαζί με τους αξιωματικούς Παπούλα, Κοντούλη και Κολοκοτρώνη τον Μάρτιο του 1904 έφθασε μέχρι την περιοχή των Πρεσπών. Επανήλθε μόνος του τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς στην περιοχή Κοζάνης και Σιάτιστας. Ακολούθησε η τελευταία περιοδεία του, ως γενικού αρχηγού της δυτικής Μακεδονίας, μαζί με ένοπλο σώμα δέκα Κρητών και υπαρχηγό τον Λάκη Πύρζα τον Αύγουστο του 1904. Το σώμα του Μελά μετά από πολλές περιπλανήσεις και ατυχίες, που ωστόσο δεν μείωσαν την ένταση του εθνικού του έργου, κατέλυσε στη Στάτιστα, όπου και παγιδεύτηκε από τον τουρκικό στρατό. Κατά την έξοδο που επακολούθησε ο Μελάς τραυματίστηκε θανάσιμα και εξέπνευσε λίγο αργότερα.

 

Χρήσιμα

Το Μουσείο λειτουργεί: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00 & Σάββατο 10:00-14:00. Είσοδος: Ενήλικες 2€ - Μαθητές 1€. Για ξεναγήσεις  πληροφορίες στο τηλ 2310 229778.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

ΑΒ Βασιλόπουλος

Θεσσαλονίκη: 2 θεατρικές παραστάσεις για καλό σκοπό και εισιτήριο όσο θέλετε!

Πολιτισμός21 Οκτ 201715.49

Παραστάσεις εθελοντών για την ενίσχυση του «Αγ.Στυλιανού»

Θεσσαλονίκη: Έκθεση για το τέμπλο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Πολιτισμός21 Οκτ 201711.00

Θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο

Στον Κωστή Βελώνη το Βραβείο Inspire 2017”

Πολιτισμός20 Οκτ 201719.40

Απονεμήθηκε από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Τα Πρωτοσέλιδα του Σαράντα σε έκθεση στην Καλαμαριά

Πολιτισμός20 Οκτ 201719.20

Από την προσωπική συλλογή του δημοσιογράφου – δικηγόρου και βουλευτή Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου. Π. Γκιουλέκα

Κόμικς και επιτραπέζια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Πολιτισμός20 Οκτ 201719.10

Στο πλαίσιο του Comic’n Play 2017 με ελεύθερη είσοδο

Masterclass Σωματικού Θεάτρου με την Αλεξάνδρα Καζάζου

Πολιτισμός20 Οκτ 201718.40

Στο Θέατρο Τ –Πώς γίνεται η συμμετοχή


Οι «Εκκλησιάζοντες» επιστρέφουν στο Θέατρο Αυλαία

Πολιτισμός20 Οκτ 201718.28

Για να μας χαρίσουν και πάλι το γέλιο

«Στα καλά του ‘’καθισμένου’’» στο Θέατρο Σοφούλη

Πολιτισμός20 Οκτ 201718.20

Θίγει θέματα για την αναπηρία
Παπαστράτος


ΕΥΑΘ


ΕΛΠΕΚτήμα Χρηστίδη


Typosthes.gr - Twitter

Θέατρο ΤTyposthes.gr - Facebook


Χελωνες


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία