Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι με ελεύθερη είσοδο!

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός»

Από το έτος 2008 το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων σχεδίασε και έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή την επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο "Περιβάλλον και Πολιτισμός". Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Κεντρικός άξονας είναι η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης (γη, νερό, φωτιά, αέρας) με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά.

Εφέτος ολοκληρώνεται ο κύκλος της παρουσίασης  των τεσσάρων στοιχείων της φύσης εγκαινιάζοντας τη θεματική του "αέρα", με το γενικό τίτλο "Πνοές Ανέμων". Ο αέρας αποτελεί βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας και συνεπώς δομικό στοιχείο της φύσης και της ίδιας της ζωής. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν τον αέρα ένα από τα κυριότερα κοσμογονικά στοιχεία, ενώ η υπαρξιακή αναγκαιότητα και η λυτρωτική ενέργειά του συναντώνται στη φυσική αλλά και στην ψυχική ζωή.

Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται στις 19, 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2017. Σε αυτές συμμετέχουν 52 Φορείς από 32 νομούς από όλη την επικράτεια, ενώ 68 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία θα υλοποιήσουν ποικίλες δράσεις όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και οικογένειες, θεματικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, διαλέξεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εικαστικά εργαστήρια, προβολές, δράσεις ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και άλλα.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, 19 - 22 Οκτωβρίου 2017, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης προσκαλεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου τα παιδιά της πόλης στην Ρωμαϊκή Αγορά για να μιλήσουμε για την πυρκαγιά του 1917 που με την βοήθεια των ισχυρών ανέμων κατέκαψε το ιστορικό κέντρο της πόλης, σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Στις 21 και 22 Οκτωβρίου στο ίδιο χώρο θα υποδεχτούμε συμπολίτες μας κάθε ηλικίας για να μιλήσουμε ξανά για το ίδιο θέμα και να περιηγηθούμε με τη βοήθεια του Βορέα (ή του Βαρδάρη) στο χώρο και το χρόνο της πόλης.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2313 310454, 310440, 310453 (Α. Λιούτας, Γ. Σκιαδαρέσης, Ι. Καρλιάμπας)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου την εκπαιδευτική δράση «Πνοές ανέμων: ιστορίες ανεμόμυλων». Η δράση επικεντρώνεται στην παρουσίαση της παραδοσιακής τεχνογνωσίας για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, με αφορμή τους ανεμόμυλους στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου και του Χορτιάτη, και απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων σχολείων θα αποσταλεί πρόσκληση στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2310 801402 (Ε. Ντάφου)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

To ΑΜΘ θα εστιάσει στη συμβολή του αέρα στις τέχνες και συγκεκριμένα στη μουσική. Οι μουσικοί ήχοι δεν είναι τίποτα παραπάνω από κύματα πίεσης που παράγονται από τα διάφορα μουσικά όργανα και διαδίδονται στον αέρα. Τα κύματα, με τη σειρά τους, παράγονται όταν κάποιο σώμα κινείται παλμικά και συμπιέζει – αποσυμπιέζει τον αέρα στην περιοχή του. Η ίδια η ανθρώπινη φωνή είναι το αποτέλεσμα μιας «πνοής ανέμου», καθώς παράγεται από τον αέρα που ξενικά από τους πνεύμονες, πάλλει τις φωνητικές χορδές και μορφοποιείται από τα όργανα της στοματικής και ρινικής κοιλότητας.

Η μουσική και το τραγούδι κατείχαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των αρχαίων. Οι νέοι ασκούνταν στα γυμνάσια υπό τους ήχους αυλού, ενώ στα συμπόσια οι συνδαιτυμόνες έπαιζαν λύρα ή κιθάρα, τραγουδούσαν ή απολάμβαναν τη μουσική και τον χορό που εκτελούσαν οι εταίρες. Αλλά και οι εργασίες του σπιτιού και του αγρού, όπως η ύφανση, ο τρύγος και ο θερισμός αντίστοιχα, συνοδεύονταν από τραγούδια. Η μουσική είχε βέβαια καίρια θέση και στην τελετουργία του γάμου αλλά και στον θρήνο για το θάνατο των προσφιλών προσώπων.

Με βάση τα παραπάνω θα οργανωθούν οι δράσεις του ΑΜΘ. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία του ΑΜΘ με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης και με τον καθηγητή μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ κο Ιωάννη Καϊμάκη, θεματική ξενάγηση για σχολικές μονάδες σχετικά με τα αρχαία μουσικά όργανα και παρουσίαση αντιγράφων αρχαίων και παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Μεσογείου. Κατόπιν, οι Ιωάννης Καϊμάκης και Κώστας Παπάς, από το μουσικό σύνολο "Μεσογειακά Ηχοχρώματα", θα παρουσιάσουν τον ήχο αερόφωνων και μεμβρανόφωνων οργάνων.

 Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον καθηγητή μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ κο Ιωάννη Καϊμάκη θεματική ξενάγηση με στάσεις που πραγματεύονται θέματα της αρχαίας μουσικής και ζωντανή παρουσίαση αντιγράφων αρχαίων και παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Μεσογείου από το μουσικό σύνολο "Μεσογειακά Ηχοχρώματα" (Ιωάννης Καϊμάκης: αερόφωνα, Κώστας Παπάς: μεμβρανόφωνα, Ελένη Χατζηευαγγέλου: παραδοσιακό τραγούδι).

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2313 310244 (Α. Μπεχτσή)

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

To Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού προγραμματίζει να διανείμει θεματικό φυλλάδιο και θεματικές ξεναγήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας. Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων έχει ως εξής:

- Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, 10:00: Εκπαιδευτική περιήγηση για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου με θέμα την τεχνολογία του φυσητού γυαλιού. Υπεύθυνος αρχαιολόγος: Δρ Αναστάσιος Αντωνάρας.

- Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, 10:00: Εκπαιδευτική περιήγηση για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου με τίτλο Το «αέριον γένος» των δαιμόνων στη λαϊκή δοξασία των Βυζαντινών. Υπεύθυνος αρχαιολόγος: Δρ Παναγιώτης Καμπάνης.

- Σάββατο 21 Οκτωβρίου: Θεματικό φυλλάδιο για ελεύθερη επίσκεψη στο Μουσείο.

- Κυριακή 22 Οκτωβρίου , 11:00: Θεματική ξενάγηση για ενήλικες με θέμα την τεχνολογία του φυσητού γυαλιού. Υπεύθυνος αρχαιολόγος: Δρ Αναστάσιος Αντωνάρας.

- Κυριακή 22 Οκτωβρίου, 12:00: Θεματική ξενάγηση για ενήλικες με Γυμνασίου με τίτλο Το «αέριον γένος» των δαιμόνων στη λαϊκή δοξασία των Βυζαντινών. Υπεύθυνος αρχαιολόγος: Δρ Παναγιώτης Καμπάνης.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2313 306403 - 306467 (κ. Μιχαλοπούλου)

Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις δράσεις με εκδηλώσεις που προγραμματίζονται το Σάββατο και Κυριακή 21  και 22 Οκτωβρίου  και ώρες 11:00-13:00. Οι θεματικές μας για το εργαστήριο που θα υλοποιηθεί στο χώρο μας θα στηρίζονται στη συμβολή του αέρα στις τέχνες και στη ναυσιπλοΐα. Πιο συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν από τη συλλογή μας πνευστά μουσικά όργανα και εκθέματα που χρησιμοποιούν τον άνεμο ως πηγή κινητικής ενέργειας. Όλα αυτά έχουν σκοπό να γνωρίσουν οι επισκέπτες την λαϊκή τέχνη των μουσικών οργάνων και την πορεία ανάπτυξης της εμπορικής δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο. 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2310 913047 (Α. Δέλλιου)

Τελλόγλειο Ίδρυμα

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα συμμετέχει στην Πανελλήνια δράση. Για το λόγο αυτό έχει σχεδιαστεί στο πλαίσιο της έκθεσης «Τέχνη: 65 χρόνια συλλογές» που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο έως την 1η Νοεμβρίου διήμερη δράση, το Σάββατο 21 & την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, που απευθύνεται σε οικογένειες και εστιάζει σε επιλεγμένα έργα της έκθεσης που σχετίζονται με το θέμα. Με οδηγό ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό φυλλάδιο οι επισκέπτες θα αναλογιστούν και θα αναζητήσουν μέσα από τα έργα το ρόλο του στοιχείου του αέρα σε διαφορετικές πλευρές της ζωής και της δράσης του ανθρώπου. Στο τέλος θα μπορούν να δημιουργήσουν σε ένα ανοιχτό εργαστήριο έναν μικρό, διακοσμητικό χαρταετό. Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2310 991615, 991610 (Χ. Τσαγκάλια)

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης

Το ΛΕΜΜ-Θ συμμετέχει στην πανελλήνια εκστρατεία με ένα τριήμερο εκδηλώσεων υπό τον τίτλο: «Στα αλώνια ευθύς υψώθηκε το χρυσαφένιο στάρι». Οι εκδηλώσεις απευθύνονται τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα,  όσο και στο ευρύτερο κοινό. Για τα πρωινά 19 και 20 Οκτωβρίου προγραμματίζονται εκπαιδευτικές δράσεις που περιλαμβάνουν μουσική περιήγηση στην εκθεσιακή ενότητα της σιτοκαλλιέργειας, με έμφαση στο λίχνισμα, εργασία αδύνατη χωρίς την ευεργετική «πνοή του ανέμου», και εικαστική δραστηριότητα - performance με τη συμβολή του αέρα. Το απόγευμα του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστούν παραμύθια και τραγούδια των ανέμων που συναντιούνται στις λαϊκές παραδόσεις.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2310 889840 (Ά. Ζίλφου)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ