Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δωρεάν εκδηλώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Προτάσεις εξόδου: Διαβάστε τις δωρεάν εκδηλώσεις της ημέρας…

Μας το ζητήσατε και το ετοιμάσαμε! Οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα χρήματα είδος υπό εξαφάνιση για τους περισσότερους. Όμως γιατί να μείνουμε σπίτι; Υπάρχουν προτάσεις εξόδου που δεν έχουν είσοδο ή που είναι δωρεάν. Μερικές από αυτές θα σας τις προτείνουμε καθημερινά.

Καλή διασκέδαση!

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Βιβλίο

Το φεστιβάλ Bookpoints - Συναντήσεις με βιβλία, για το παιδικό βιβλίο και τους αναγνώστες του, επιστρέφει το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στο βιβλιοπωλείο "Ονειροπαγίδα" (Βασ. Γεωργίου 33, Ωραιόκαστρο) και μας προσκαλεί σ’ ένα ταξίδι πίσω από το βιβλίο!

Παρέα με αγαπημένους συγγραφείς θα μάθουμε τι συμβαίνει τη μαγική στιγμή της Έμπνευσης. Πώς γεννήθηκαν οι ιστορίες που αφηγούνται; Τι τους έκανε να τις γράψουν; Έζησαν άραγε στην πραγματικότητα όλα όσα εμείς διαβάζουμε;

Το σημερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων:

- 12: 00πμ "Η Μαρμελαδού" (εκδόσεις Πατάκη)

Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη μας μεταφέρει σ’ ένα γλυκό παραμύθι που θα μας κάνει να γλύφουμε τα δάχτυλά μας! Άραγε της αρέσουν τόσο πολύ οι μαρμελάδες και ποια είναι η αγαπημένη της; Μαζί της θα αναζητήσουμε τους δρόμους που ακολουθεί η έμπνευση για να φτάσει από τη γεύση στο χαρτί του συγγραφέα. Θα ξετυλίξουμε το κουβάρι της δικής μας έμπνευσης και θα φτιάξουμε το δικό μας γλυκό παραμύθι.

Υπεύθυνες εργαστηρίου: Παπαγεωργίου Όλγα-Μαρία, Παπαγεωργίου Κωνσταντίνα . Για παιδιά ηλικίας από 4 ως 8 ετών.

- 6:00μμ "Το Φουσκοχώρι" (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Παρέα με τη συγγραφέα και μουσικό Εύα Ιεροπούλου θα επισκεφτούμε το Φουσκοχώρι, ένα χωριουδάκι με πανέμορφα μικρά σπιτάκια, σκαρφαλωμένο σ’ έναν καταπράσινο λόφο δίπλα στο ποτάμι. Ένα μέρος όπου η ζωή είναι όμορφη, απλή και γεμάτη… φούσκες! Εκεί θα μάθουμε όλα τα μυστικά που κρύβονται πίσω από το βιβλίο αλλά και για τη μουσική έμπνευση που ντύνει τις ιστορίες με τον πιο ιδανικό τρόπο. Για παιδιά ηλικίας από 5 ως 9 ετών.

Την ημέρα των εκδηλώσεων, το βιβλιοπωλείο Ονειροπαγίδα θα συγκεντρώνει παιδικά βιβλία που θα προσφέρουν οι επισκέπτες (είτε αγοράζοντας τα από το βιβλιοπωλείο είτε φέρνοντάς τα από το σπίτι τους), τα οποία στη συνέχεια θα δοθούν στην Πρωτοβουλία για το παιδί (Βέροια).

Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Όλες οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν περίπου μια ώρα. Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με το βιβλιοπωλείο Ονειροπαγίδα στο τηλ. 2310698814 (Βασ. Γεωργίου 33, Ωραιόκαστρο)

Email: [email protected].

Η Εφηβική Θεατρική Ομάδα του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου μας καλεί να δούμε την παράσταση "Όσα δεν ξέρατε για την Σταχτοπούτα", ένα έργο της Ζωής Λάη η οποία συμμετέχει στην θεατρική ομάδα. Θα παιχθεί στις 19.30 στο Βαφοπούλειο (Βαφόπουλου 3 Τηλέφωνο: 2310424132-3). Είσοδος με προσφορά τροφίμων και ειδών ατομικής υγιεινής για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Θεσσαλονίκης.

Διήμερη ανοιχτή εκδήλωση με θέμα "Ενημέρωση και πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού" συνδιοργανώνουν η Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (Ε.Χ.Ε.Μ.) το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης".

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες από καταξιωμένους γιατρούς της Ε.Χ.Ε.Μ. και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό (αίθουσα του Νερού), ενώ θα προσφέρεται προς όλες τις ενδιαφερόμενες δωρεάν κλινική εξέταση μαστού (ψηλάφηση), υπερηχογράφημα μαστών και κατ’ ιδίαν συμβουλευτική (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων "Μ.Αναγνωστάκη") από έμπειρους ιατρούς της Ε.Χ.Ε.Μ. (ακτινοδιαγνώστες και χειρουργούς μαστού) σε ειδικά διαμορφωμένα ιατρεία που θα λειτουργήσουν στο χώρο.

Ώρες 10.00-19.00.

-"Ο πανελλήνιος πόθος" [απο-τυπώματα ελληνικότητας] είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων του Σωτήρη Χρηστίδη από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης.

Το έργο του λαϊκού εικονογράφου, ζωγράφου και λιθογράφου σε μια σημαντική έκθεση που παρουσιάζεται στην Casa Bianca σε οργάνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης. Διάρκεια έως 30/11/2017. Λειτουργεί: Τρίτη έως Παρασκευή 10:00 - 17:00, Σάββατο 11:00 - 15:00.

  

-Τελευταία μέρα για να δείτε την έκθεση «Οι Φανταστικές Αναμνήσεις του Samuel Parker από την Ινδία» στην Γκαλερί Ρω5, Ρωμανού 5, περιοχή Λευκού Πύργου. Πρόκειται για έκθεση έργων του Σάμη Ταμπώχ. Λειτουργεί 10.00- 16.00. 

-Έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στον Δημήτρη Α. Φατούρο με τίτλο "Εικαστική δίοδος – Αρχείο 1966" στο στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή - Βασιλίσσης Όλγας 108).

 Η έκθεση είναι μια γνωριμία με το ζωγραφικό έργο του Δημήτρη Φατούρου, ένα έργο που αρχίζει να διαμορφώνεται στο τέλος της δεκαετίας του ’40, αναπτύσσεται δυναμικά και με διάφορες μορφές τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, για να διακοπεί συνειδητά το 1966.

Περιλαμβάνει περισσότερα από 120 ζωγραφικά έργα καθώς και συμπληρωματικό υλικό σε προθήκες, που αποτελείται από 95 σχέδια, λάδια και σκίτσα. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του έργου –περίπου τα δύο τρίτα– εκτίθεται για πρώτη φορά, έχοντας παραμείνει έως σήμερα άγνωστο, ακόμα και σε συνεργάτες του καλλιτέχνη. Ένα αρχείο επιφυλάσσει εκπλήξεις και, πράγματι, τα έργα που ανασύρονται από το αρχείο του Φατούρου, κυρίως τέμπερες και σχέδια σε χαρτί, ξαφνιάζουν με τη ζωντάνια του χρώματος, την ευαισθησία και τη φρεσκάδα της σκέψης που περιέχουν.

Διάρκεια έως Νοέμβρη 2017. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Κυριακή 10.00-18.00.

-Ομαδική έκθεση με τίτλο "διά Πυρός και Σιδήρου" από τους Βασίλη Αλεξάνδρου, Αλεξάνδρα Νάκου, Δημήτρη Παλάντζα, Γιώργο Τσακίρη στην γκαλερί Λόλας Νικολάου (Τσιμισκή). Ώρες:  Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή12:00 - 20:00, Τετάρτη και Σάββατο 12.00-15.00. Είσοδος ελεύθερη.

- Η Myrό Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, κέντρο Θεσσαλονίκης)παρουσιάζει την δεύτερη ατομική έκθεση της ζωγράφου Δήμητρας Ξενάκη στην Θεσσαλονίκη, υπό τον τίτλο "Τόπος και Παρουσία".  Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος.

-Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών μας προσκαλεί στην αναδρομική έκθεση του Γιώργου Πλ. Ιωανννίδη Φως εκ των ένδον . Διάρκεια έως 22 Οκτωβρίου 2017.

-Η έκθεση Ζωγραφικής - εγκατάσταση του Σταύρου Παναγιωτάκη με τίτλο “ Σιωπηλές Αφηγήσεις ", φιλοξενείται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα η εικαστική εγκατάσταση, εστιάζει στις ακούσιες και εξαναγκαστικές μεταγγίσεις των πληθυσμών.  Διάρκεια έως 14/1/2017. Ωρες λειτουργίας: Δε-Πα 18:00-21:00, Σα 10:00-13:00.

-Με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1917 το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, της Δ/νσης Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει επετειακή έκθεση αρχειακών τεκμηρίων με θέμα: “Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1917 – Η ευκαιρία που δε χάθηκε”.

Η έκθεση διοργανώνεται στον εκθεσιακό χώρο του ΚΙΘ, στην πλατεία Ιπποδρομίου, από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2017.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα του ΚΙΘ: 2130.264-668 και 2310.274-167.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ