Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στο κατάμεστο Γενί Τζαμί ο Δημήτρης Μυστακίδης με το «Amerika»

Σε ιστορίες μετανάστευσης υπό τους ήχους της κιθάρας του

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μια ατμοσφαιρική βραδιά, με καλή μουσική έζησαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο) στην παρουσίαση του δίσκου του Δημήτρη Μυστακίδη με τίτλο «Amerika».

Ο δεξιοτέχνης της λαϊκής κιθάρας αφηγήθηκε με τη φωνή του στους ακροατές ιστορίες για τη μετανάστευση, τον αποχωρισμό, τον αγώνας της επιβίωσης, αλλά και για το όνειρο της επιστροφής. Τραγούδησε για «Το Γουέστ», τον «Πινόκλη», τον «Ντόκτορ», αλλά και για τον «Κουμαρτζή».

Ασφυκτικά γεμάτος ο χώρος, με νέους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία, ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών. Ο δημιουργός με ήρεμη δύναμη, με τους τσιμπητούς ήχους της κιθάρας του που συνοδεύονταν από προβολές βίντεο έφτιαξε μια διαφορετική ρεμπέτικη βραδιά.

Μίλησε μόνο πριν το τελευταίο τραγούδι σε μια παρέμβαση που σχετίζεται με το νόημα του δίσκου του και με αυτά που ζούσε και ζει η χώρα στο θέμα της μετανάστευσης. Αναφερόμενος στα στοιχεία της έρευνας που παρατέθηκαν μέσα από την προβολή βίντεο είπε πως μπορεί οι Έλληνες μετανάστες τη χρονιά 1929 να ήταν από τους πρώτους ανάμεσα σε άλλα έθνη στην εγκληματικότητα και στην παραβατικότητα στην Αμερική. Όμως πρόσθεσε πως στο τέλος της έρευνας  αναφέρονταν πως οδηγήθηκαν στην παρανομία γιατί βίωναν περισσότερο από τους άλλους τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σήμερα έναν σχεδόν αιώνα μετά, η χώρα όπως είπε ο κ. Μυστακίδης εξακολουθεί να βιώνει μια βαθιά κρίση και ένα νέο κύμα μετανάστευσης: αυτή τη φορά τα μυαλά βγαίνουν έξω, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι χώρα υποδοχής προσφύγων που θέλουν να ταξιδέψουν στη Βόρεια Ευρώπη. Και στο τέλος ευχήθηκε με αρωγό την γνώση να σταματήσει το brain drain. 

Σημειώστε πως η καλλιτεχνική επιτροπή της WOMEX (World Music Expo) επέλεξε το “Amerika” (κυκλοφορεί από την Fishbowl Music Tank) του Δημήτρη Μυστακίδη, να παρουσιαστεί ζωντανά, ως showcase στις 27/10, στη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης που θα γίνει στο Κατοβίτσε της Πολωνίας (25-29/10).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλείνει η ΛΑΡΚΟ, διακόπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων - Το σχέδιο της κυβέρνησης
Τι προβλέπεται σε απόφαση από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας
Κλείνει η ΛΑΡΚΟ, διακόπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων - Το σχέδιο της κυβέρνησης