Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δωρεάν εκδηλώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Προτάσεις εξόδου: Διαβάστε τις δωρεάν εκδηλώσεις της ημέρας…

Μας το ζητήσατε και το ετοιμάσαμε! Οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα χρήματα είδος υπό εξαφάνιση για τους περισσότερους. Όμως γιατί να μείνουμε σπίτι; Υπάρχουν προτάσεις εξόδου που δεν έχουν είσοδο ή που είναι δωρεάν. Μερικές από αυτές θα σας τις προτείνουμε καθημερινά.

Καλή διασκέδαση!

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

-Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει μια Επιστημονική Διημερίδα στις 17 και 18 Οκτωβρίου (ώρες16.00-21.00), με αφορμή τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Τίτλος της;  «100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση: Ουτοπία και ματαίωση, πρωτοπορίες και κοινωνική αλλαγή». Γίνεται σήμερα και  αύριο Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ Κτήριο Μ2. Στη Διημερίδα συμμετέχουν με ομιλίες επιστήμονες διακεκριμένοι στο πεδίο τους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τις συζητήσεις θα συνοδεύσουν παράλληλα εικαστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Κεντρικός ομιλητής είναι ο Αντρέι Σμιρνόφ, συνθέτης, ερευνητής και διδάσκων στο Κέντρο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής του Κρατικού Ωδείου Μόσχας και στη Σχολή Μοντέρνας Φωτογραφίας και Πολυμέσων Rodchenko. Η παρακολούθηση των ομιλιών καθώς και των καλλιτεχνικών δρώμενων είναι δωρεάν. Στους συμμετέχοντες που το επιθυμούν θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

- Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει τη σειρά του Αρχείου Φωτογραφίας του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ "ΑΦΕΛΙΑ" στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ ( Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη), σήμερα Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, στις 19.30.

Θα μιλήσουν η αρχειονόμος, Αρχείο Φωτογραφίας του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ Ματθίλδη Πυρλή, ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου, και ο φωτογράφος, καθηγητής Φωτογραφίας Μανώλης Σκούφιας. Είσοδος ελεύθερη.

-Στο Διαμέρισμα Ζεύξιδος & Παύλου Μελά συνεχίζεται στις 18:00 -18:30 & 20:00-20:30 η performance ‘Γαύδος: Το Σπίτι’ από τους Ευθύμη Θέου & Ηλέκτρα Αγγελοπούλου που εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Περφόρμανς της  6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Θα επαναληφθεί και στις 19 Οκτωβρίου, ώρες 18:00 -18:30 & 20:00-20:30, στην Δ´ Φοιτητική Εστία ΑΠΘ (Λέοντος Σοφού 11). Τι θα δείτε;

Ένα σύγχρονο ζευγάρι προσκαλεί τους θεατές να ακούσουν την ιστορία του, η

οποία συμπαρουσιάζεται με εκείνη του χώρου που τους φιλοξενεί. Ο χώρος, το σώμα, η μνήμη και η αφήγηση αποτελούν τα κύρια στοιχεία του έργου Γαύδος: Το Σπίτι το οποίο εντάσσεται σε μια σύγχρονη πρακτική που ενεργοποιεί τα μέσα και τα εργαλεία της αρχαιολογίας και του θεάτρου στη διαδικασία προσέγγισης της τέχνης της περφόρμανς.

-Ομαδική έκθεση "διά Πυρός και Σιδήρου"από τους Βασίλη Αλεξάνδρου, Αλεξάνδρα Νάκου, Δημήτρη Παλάντζα, Γιώργο Τσακίρη στην γκαλερί της Λόλας Νικολάου (Τσιμισκή). Ώρες 12.00-20.00.

-Έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στον Δημήτρη Α. Φατούρο με τίτλο "Εικαστική δίοδος – Αρχείο 1966" στο στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή - Βασιλίσσης Όλγας 108). Διάρκεια έως Νοέμβρη 2017. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Κυριακή 10.00-18.00.

-Έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στον Δημήτρη Α. Φατούρο με τίτλο "Εικαστική δίοδος – Αρχείο 1966" στο στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή - Βασιλίσσης Όλγας 108).

 Η έκθεση είναι μια γνωριμία με το ζωγραφικό έργο του Δημήτρη Φατούρου, ένα έργο που αρχίζει να διαμορφώνεται στο τέλος της δεκαετίας του ’40, αναπτύσσεται δυναμικά και με διάφορες μορφές τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, για να διακοπεί συνειδητά το 1966.

Περιλαμβάνει περισσότερα από 120 ζωγραφικά έργα καθώς και συμπληρωματικό υλικό σε προθήκες, που αποτελείται από 95 σχέδια, λάδια και σκίτσα. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του έργου –περίπου τα δύο τρίτα– εκτίθεται για πρώτη φορά, έχοντας παραμείνει έως σήμερα άγνωστο, ακόμα και σε συνεργάτες του καλλιτέχνη. Ένα αρχείο επιφυλάσσει εκπλήξεις και, πράγματι, τα έργα που ανασύρονται από το αρχείο του Φατούρου, κυρίως τέμπερες και σχέδια σε χαρτί, ξαφνιάζουν με τη ζωντάνια του χρώματος, την ευαισθησία και τη φρεσκάδα της σκέψης που περιέχουν.

Διάρκεια έως Νοέμβρη 2017. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Κυριακή 10.00-18.00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί