Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου για τη νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη (ΦΩΤΟ)

Η επίσημη πρεμιέρα δόθηκε χθες βράδυ λίγο πριν το 58ο ΦΚΘ

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Στο κατάμεστο από κόσμο Ολύμπιον δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας 16/10/2017 η επίσημη προφεστιβαλική πρεμιέρα για «Το Τελευταίο Σημείωμα», τη νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη. Η προβολή ήταν μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής Tanweer και με συμπαραγωγή της COSMOTE TV.

Ο γνωστός σκηνοθέτης προλόγισε την ταινία του λέγοντας πως επί 52 χρόνια δίνει το παρών στο Φεστιβάλ. «Έκανα μία πρόσθεση-αφαίρεση πριν έρθω σήμερα εδώ: 2017-1965, 52 χρόνια έρχομαι στο Φεστιβάλ. Κλείσαμε μισό αιώνα! Ευχαριστώ πολύ το Φεστιβάλ, σας ευχαριστώ όλους. Γιατί κάνουμε αυτές τις ταινίες; Για την ανάσα σας, για τη συγκίνησή σας, για μια κουβέντα που μπορείτε να κάνετε μετά την προβολή και για κάποιους σαν τον Ναπολέοντα και τους 200, που σε κάποιες άλλες εποχές στήθηκαν με αξιοπρέπεια δίνοντας τη ζωή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα πρόσθεσε πως έπρεπε ανέκαθεν του άρεσε να διαβάζει Ιστορία, και όχι τόσο λογοτεχνία, και προέτρεψε τους θεατές να διαβάζουν κι αυτοί Ιστορία.

Από την πλευρά της η σεναριογράφος της ταινίας Ιωάννα Καρυστιάνη και σύζυγος του Παντελή Βούλγαρη ανέφερε: «Βλέπω στην αφίσα, που έχει τον τίτλο της ταινίας “Το Τελευταίο Σημείωμα”, ότι επάνω γράφει “Άραγε θα μας ξεχάσουν;”. Σκεφτόμασταν με τον Παντελή ότι μπορεί κάποιος από τους 200 μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα ή στην πορεία από το Χαϊδάρι προς την Καισαριανή μέσα του να το αναρωτήθηκε. Σας διαβεβαιώνω ότι όλα αυτά τα χρόνια, σχεδόν 40 που είμαι με τον Παντελή, ο Παντελής δεν είχε ξεχάσει τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη και τους συντρόφους του. Και ήθελε με αυτή την ταινία όχι να τους ξαναθυμίσει σε κάποιους μεγάλους που μπορεί να τους είχαν ξεχάσει, αλλά να συστήσει το ήθος, τη σεμνότητα, την παλικαριά και στους νεότερους. Μέσα από μια βαθιά ανθρώπινη προσέγγιση, όπως όλες οι ταινίες του Παντελή εδώ και 55 χρόνια».

Για «έναν από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του ελληνικού σινεμά, έναν δημιουργό ο οποίος αφηγήθηκε μερικές από τις ωραιότερες ιστορίες του, ξέροντας πάντα να τις συνδέει με την ελληνική Ιστορία» έκανε λόγο ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης παρουσιάζοντας τον Παντελή Βούλγαρη στο κοινό.

Μετά το πέρας της προβολής ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Οι δημιουργοί της αναφέρθηκαν στο πώς εργάστηκαν πριν και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, υπογράμμισαν την συνεργασία που είχαν από την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ μίλησαν και για τις αλλαγές που έγιναν συνειδητά πάνω σε πραγματικά ονόματα αγωνιστών. Χαριτολογώντας για το καστ τόνισαν πως δυσκολεύτηκαν να βρουν ηθοποιούς που θα ήταν τόσο αδύνατοι όσο ήταν οι κρατούμενοι του Χαϊδαρίου.

Σημειώστε πως η ταινία έρχεται τέσσερα χρόνια μετά την «Μικρά Αγγλία» και ασχολείται με την εκτέλεση 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, από τους Γερμανούς κατακτητές, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής αντίστασης. Ακολουθεί το γνώριμο ύφος του σκηνοθέτη, με μια ρότα που δεν προκαλεί εξάρσεις και ίσως να εστιάζει αρκετά στο συναίσθημα.

Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Κωνσταντίνου και Μελία Κράιλινγκ. Θα  βγει στις αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου 2017 σε διανομή Tanweer, συμπαραγωγή COSMOTE TV και Μικρά Αγγλία Α.Ε. και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ